Jak poprawić kadencję biegu?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jasne, ale chodziło o zmniejszenie vo.
Prędkość z metrowego kroku i kadencji 180 wyniesie 180m/min. To daje średnie tempo 5:33. Tam wcześniej było 5:17, czyli trochę wolniej wychodzi, ale vo powinno się zmniejszyć. Można więc nieco wydłużyć krok do 1,05m i tempo będzie już w granicach 5:17. Teoretycznie vo powinno się zwiększyć, ale może ta zmiana nie będzie duża. Druga droga to zwiększenie kadencji do 189 i wtedy przy metrowym kroku pozostajemy na poziomie tempa 5:17. Vo powinno pozostać niskie, ale może wzrosnąć tętno. Trzeba więc sprawdzić obie możliwości i wybrać najlepszy układ parametrów. Po to właśnie garmin to wszystko zrobił, żeby z tego korzystać i eksperymentować. Jest jeszcze trzeci parametr, czyli gct. Można do niego podejść od strony sprzętowej, czyli biegać w butach minimalistycznych typy 5-fingers i inne wynalazki na vibramie i z minimalnym dropem. Jest wtedy szansa na urwanie trochę milisekund.
Prędkość z metrowego kroku i kadencji 180 wyniesie 180m/min. To daje średnie tempo 5:33. Tam wcześniej było 5:17, czyli trochę wolniej wychodzi, ale vo powinno się zmniejszyć. Można więc nieco wydłużyć krok do 1,05m i tempo będzie już w granicach 5:17. Teoretycznie vo powinno się zwiększyć, ale może ta zmiana nie będzie duża. Druga droga to zwiększenie kadencji do 189 i wtedy przy metrowym kroku pozostajemy na poziomie tempa 5:17. Vo powinno pozostać niskie, ale może wzrosnąć tętno. Trzeba więc sprawdzić obie możliwości i wybrać najlepszy układ parametrów. Po to właśnie garmin to wszystko zrobił, żeby z tego korzystać i eksperymentować. Jest jeszcze trzeci parametr, czyli gct. Można do niego podejść od strony sprzętowej, czyli biegać w butach minimalistycznych typy 5-fingers i inne wynalazki na vibramie i z minimalnym dropem. Jest wtedy szansa na urwanie trochę milisekund.
Warsztaty z techniki biegu
https://parawruch.pl/blog/warsztaty-z-t ... ezon-2025/
- pawo
- Wodzirej
To ja już się pogubiłem, mamy wsłuchiwać się w nasze ciało czy z nim walczyć?
Wiem, że poglądy mogą ewoluować ale ta dyskusja to przede wszystkim ewolucja poglądów szanownych dyskutantów a nie wymiana spostrzeżeń o kadencji.
Fascynujące.
Wiem, że poglądy mogą ewoluować ale ta dyskusja to przede wszystkim ewolucja poglądów szanownych dyskutantów a nie wymiana spostrzeżeń o kadencji.
Fascynujące.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tutaj wielu ludzi liczy na proste, darmowe odpowiedzi. Po co więc wyważać otwarte drzwi, skoro wystarczy dobry zegarek. Zegarek, a nie szamańskie zaklęcia. Kup czipsy i oglądaj.
- pawo
- Wodzirej
Czipsy som niezdrowe.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Ale czy to cos złego? Ilu ludzi chce az tak pogłębiać wiedzę?yacool pisze:Tutaj wielu ludzi liczy na proste, darmowe odpowiedzi. Po co więc wyważać otwarte drzwi, skoro wystarczy dobry zegarek. Zegarek, a nie szamańskie zaklęcia. Kup czipsy i oglądaj.
A tak wystarczy pobiegać, zobaczyć na zegarek, cos zmienić i skontrolować na zegarku czy zmiana dała dobry czy zły rezultat.
- Biegający Palacz
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 50:58
- Życiówka w maratonie: 4:24:10
O kurde, ale temat się rozwinął. Ze względu na poprzedni deszczowy weekend jutro będzie pierwszy bieg od napisania tego tematu. Półmaraton 5.40-5.25 w tych granicach postaram się, mimo żaru z nieba. Postaram się biec rozluźniony-prosty, a nie idealnie sztywno-prosty jak dotąd. Tempo wyżej przy 21km to u mnie szybkie tempo, także i dł kroku powinna byč ponad metr i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Bieganie to jedyna rzecz, która sprawia mi radość w życiu 

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Trochę się znajdzie. Oni zazwyczaj siedzą cicho i czytają, dlatego trudno oszacować tę grupę. Natomiast wracając do garmina i jego możliwości zbierania danych, to jak najbardziej można z tego korzystać, ale jak zwykle trzeba to robić z głową. Najmniej skorzystają "metrowcy", czyli ci wszyscy amatorzy, którzy nie potrafią biegać na długim kroku i do tego są niecierpliwi oczekując prostych porad. Najwięcej mogą skorzystać wyczynowcy, potem zaawansowani amatorzy, którzy dokładnie i metodycznie analizują dane. Ale nie według garmina, bo to ideologiczna porażka, tylko podchodzą do tematu po inżyniersku, czyli od strony przeciążeń. Wszystko wtedy układa się w logiczną całość i zawodnik odnajduje swoje miejsce w szeregu, bez jarania się jakimiś "wyczynowymi" odczytami kadencji, vo, i gct. Bo tu chodzi o syntetyczne podejście do zagadnień motorycznych, a nie analizowanie każdego parametru z osobna w oderwaniu od reszty.Rolli pisze:Ilu ludzi chce az tak pogłębiać wiedzę?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:15
- Życiówka w maratonie: 3:48:08
Bardzo jestem ciekawy zapisu, jak to będzie wyglądało u Ciebie na poszczególnych kilometrach, na prostej, pod górkę, z górki, na początku biegu i na końcu. Powodzenia!Bialas55 pisze:Tempo wyżej przy 21km to u mnie szybkie tempo, także i dł kroku powinna byč ponad metr i zobaczymy co z tego wyjdzie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:15
- Życiówka w maratonie: 3:48:08
Dokładnie, ale dojście do tego zajmuje trochę czasu. W moim przypadku były to lata (bynajmniej nie stracone, bo poznaje się siebie i swoje ograniczenia). Od czegoś trzeba zacząć. Czy to będzie praca nad kadencją, tak było u mnie, czy nad długością kroku (w ogóle o tym wtedy nie myślałem, zegarki tego nie mierzyły a samemu podczas biegu jak to zrobić) to jest sprawa drugorzędna, chociaż teraz postawiłbym bardziej na długość kroku, bo to trudniejsze i szybciej dojdzie się do PRZECIĄŻEŃ, które są generowane, szczególnie gdy ma się trochę za dużo kilogramów, jest trudniejsze. Ale pozwala jednocześnie na nieograniczony rozwójyacool pisze:dokładnie i metodycznie analizują dane [...] od strony przeciążeń. Bo tu chodzi o syntetyczne podejście do zagadnień motorycznych, a nie analizowanie każdego parametru z osobna w oderwaniu od reszty.

I tu bardzo ciekawi mnie jak te długi kroki robi Jim, takie susy, jak je amortyzuje/odbija się, i leci tak lekko, daleko do przodu, I NIE BOLĄ GO STOPY! (za bardzo, skoro wytrzymuje tak np. 100 km).
- Deter
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
yacool
Nie wiem jak reszta ale ja traktuję to jako rozrywkę. Ot, teoretyczna pogawędka - przecież wiadomo, że 99% z nas to biegowe słonie.
Ja w ogóle uważam, że dla amatora człapaka technika to sprawa wbrew pozorom trzeciorzędna. Ktoś ma krótki krok, bo biega powoli. Biega powoli bo ma gigantyczne rezerwy wydolnościowe i siłowe, a nie luźną miednicę.
My nie biegamy piątki po 2:50 żeby móc szukać rezerw w biomechanice bo być może pozwoli to nam biegać po 2:45 i to nawet dyszkę.
To jest kolejny powód, dla którego uważam, że amator powinien skupić się na podstawach (siła, sprawność, gibkość, niska masa) i przede wszystkim na bioenergetyce oraz uczeniu się jak reaguje organizm na bodźce.
Skąd wiemy czy metrowcy biegający 6:00/km nie będą mieć lepszych parametrów przy 3:30 za kilka lat?
Nie wiem jak reszta ale ja traktuję to jako rozrywkę. Ot, teoretyczna pogawędka - przecież wiadomo, że 99% z nas to biegowe słonie.
Ja w ogóle uważam, że dla amatora człapaka technika to sprawa wbrew pozorom trzeciorzędna. Ktoś ma krótki krok, bo biega powoli. Biega powoli bo ma gigantyczne rezerwy wydolnościowe i siłowe, a nie luźną miednicę.
My nie biegamy piątki po 2:50 żeby móc szukać rezerw w biomechanice bo być może pozwoli to nam biegać po 2:45 i to nawet dyszkę.
To jest kolejny powód, dla którego uważam, że amator powinien skupić się na podstawach (siła, sprawność, gibkość, niska masa) i przede wszystkim na bioenergetyce oraz uczeniu się jak reaguje organizm na bodźce.
Skąd wiemy czy metrowcy biegający 6:00/km nie będą mieć lepszych parametrów przy 3:30 za kilka lat?
- Biegający Palacz
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 50:58
- Życiówka w maratonie: 4:24:10
Te wszystkie rzeczy to u mnie 10/10. Trening siłowy to u mnie podstawa, mam bardzo mocne mięśnie brzucha. Waga przy wzroście 175cm to 61kg.Deter pisze:yacoo
(siła, sprawność, gibkość, niska masa)
Bieganie to jedyna rzecz, która sprawia mi radość w życiu 

- Mossar
- Zaprawiony W Bojach
Ja mam ciekawą zmianę względem poprzedniego roku. Wcześniej jak biegałem jakieś odcinki w tempie 3:50-4:00 to kadencja podchodziła mi pod 190 przy krótszym kroku. Potem miałem dobre 4 miesiące przerwy podczas których trochę ćwiczyłem fizycznie. Teraz przy takim tempie mam kadencję 170 i 1.5m krok. Nie wiem jak przy szybszym tempie, bo po powrocie nie chciałem się za szybko forsować.
Nie wiem do końca o czym to świadczy i czy to jest dobra czy zła zmiana. Ląduje na całej stopie, jak co.
Nie wiem do końca o czym to świadczy i czy to jest dobra czy zła zmiana. Ląduje na całej stopie, jak co.
viewtopic.php?p=1087487#p1087487 - Komentarze
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Z praktyki. Raczej nie ma szans na samoistną poprawę, bo wydłużenie kroku jest mniej przyjemne od podkręcania kadencji. Wydłużenie kroku wiąże się z silniejszym bodźcowaniem tkanki, a kadencja bardziej wpływa na układ nerwowy. To trochę tak jakby wyciskać na klatę samym gryfem i oczekiwać wzrostu siły dzięki szybszemu machaniu.Deter pisze:Skąd wiemy czy metrowcy biegający 6:00/km nie będą mieć lepszych parametrów przy 3:30 za kilka lat?
- pawo
- Wodzirej
A ile zrobisz kółek ze stania w jednej serii, albo ile zwis na drążku z nogami w "L"?Bialas55 pisze:Te wszystkie rzeczy to u mnie 10/10. Trening siłowy to u mnie podstawa, mam bardzo mocne mięśnie brzucha. Waga przy wzroście 175cm to 61kg.Deter pisze:yacoo
(siła, sprawność, gibkość, niska masa)
Pytam poważnie.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
He, he. Takie deklaracje o silnych mięśniach, poza okazją do pochwalenia się, niewiele wnoszą do szybkiego biegania.