Ile dają karbony?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:41:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mimi pisze: 11 lis 2025, 19:04 To wydaje sie dużo. Na 5km to blisko poł minuty, a na na 10km blisko minuty. To rzeczywiście powinno być odczuwalne, bo przykładowa zmiana tempa z 3:20 na3:15 wygląda na znaczącą różnicę.
Jak pobiegasz w dobrych startówkach, a nie pierwszych lepszych z napisem "mam wkładkę karbonową"
to odczujesz........ ciśnie się na usta wrażenie, jak na sprężynach.

Na twoje pytanie jest bardzo trudno odpowiedzieć konkretną liczbą o ile szybciej, ale odpowiem inaczej.
Biegnąc z określoną prędkością np. 3:20 min/km, biegnąc w karbonach jest zdecydowanie lżej.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
PKO
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 11 lis 2025, 20:12 Na twoje pytanie jest bardzo trudno odpowiedzieć konkretną liczbą o ile szybciej, ale odpowiem inaczej.
Biegnąc z określoną prędkością np. 3:20 min/km, biegnąc w karbonach jest zdecydowanie lżej.
Może sam kiedyś sobie na nie odpowiem. Ale nie zaszkodziło zapytać, bo myślę że nie mnie jednemu przyszło to głowy ile daja takue buty do tempa...

Wiem też, że czasem na wynik w zawodach wpływa wiele spraw m.in. czynnik mentalny i sytuacyjny (np. ludzie do ścigania). Ale miałem okazję biegać np. w parkrunie i czasem wynik na mecie potrafi się różnić np. tylko o 1 sekundę dla biegów odległych o kilka tygodni. Mając takie doświadczenia uważam, że jeśli pogoda nie przeszkodzi, to test może być miarodajny.
Można przecież przyjąć taką samą strategię biegową, motywacja do biegu raczej będzie podobna... Nawet może lekkonna korzyść lepszych butów.
----------------------------------------------------------
1440miles
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ