Trening na nowy sezon.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Filip94
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam pytanie do kogoś doświadczonego. Biegam już prawie dwa lata, życiówka na 5km 20:21, 10km 42:30 i połówka 1:46h.
Jak na razie biegam hmm bez głowy, wychodzę biegać kiedy mam ochotę, choć zawsze sprawiało mi to dużo frajdy. Teraz dostałem kontuzji i przemyślałem kilka spraw związanych z treningiem:
1. Chcę trenować z głową.
2. Mam zamiar zapisać się na zajęcia dotyczące poprawnej techniki biegania.
3. Dojść do optymalnej wagi (obecnie 73kg 173cm wzrostu)

Co proponujecie w tym temacie ? Jakieś ćwiczenia wzmacniające (brzuszki, grzbiety [widziałem, że zawodowcy mają np. dobrze umięśnione ręce --> pompki ] ) ? Proszę o cenne porady i z góry dziękuję.
PKO
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poświeć trochę czasu i samemu coś poszukaj - a nie tylko na gotowe.
Ale żeby nie było:
1. Rozciągania (żeby nie było kontuzji): http://bieganie.pl/?cat=280
2. Plany treningowe (żeby biegać z sensem): http://bieganie.pl/?cat=19
3. Cała masa wiedzy okołotreningowej (żeby nie było kontuzji i żeby biegać z sensem): http://bieganie.pl/?cat=2

Powodzenia :)
biegam ultra i w górach :)
EWG
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:00

Nieprzeczytany post

Witam Filip.
Doświadczonym biegaczem nie jestem, ale coś niecoś na temat sportu wiem. Na przykład to co sugerujesz, ćwiczenia ogólnorozwojowe: pompki, brzuszki,
rozciągania i wszystkie ćwiczenia temu podobne a później dołóż sobie ciężarki max 4 kg. Na pewno pomogą Ci a nie zaszkodzą dobrze zbudowany organizm lepiej działa i trudniej o kontuzje.
Powodzenia
remo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 3:28

Nieprzeczytany post

tak się zastanawiam, czy jeśli ktoś kto nie robił wcześniej ćwiczeń ogólnorozwojowych, i nagle je zacznie wykonywać nieprawidłowo i nierównomiernie względem grup mięśniowych, nie nabawi się kontuzji właśnie w ten sposób. szczególnie warto zwrócić uwagę na ćwiczenia brzucha, aby wykonywać je prawidłowo i jednocześnie ćwiczyć mięśnie grzbietu.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W tych wszystkich ćwiczeniach ogólnorozwojowych zasad jest taka - albo rób je porządnie i poprawnie, albo nie rób ich wcale. Robiąc je na pół gwizdka można sobie więcej szkody narobić.
Filip94
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:W tych wszystkich ćwiczeniach ogólnorozwojowych zasad jest taka - albo rób je porządnie i poprawnie, albo nie rób ich wcale. Robiąc je na pół gwizdka można sobie więcej szkody narobić.
Przepraszam, że długo się nie odzywałem ale nie miałem dostępu do internetu. O jakich ćwiczeniach ogólnorozwojowych mówisz ? Brzuszki, pompki ? Tym da się krzywdę zrobić ?
Co polecacie jeszcze ? Jakieś stabilizujące ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ