posiłki po bieganiu
18 kwietnia 2024 Aleksandra Guzik Dieta

Czy istnieje dieta idealna? Rozmowa z Agnieszką Tokarz, dietetyczką Nice To Fit You


Słowo dieta dla większości kojarzona jest z restrykcją i deficytem kilokalorii. Zdecydowanie nie powinno tak być, ponieważ dieta to styl żywieniowy, który towarzyszy nam każdego dnia, bez względu na to czy się odchudzamy, próbujemy przytyć czy utrzymujemy swoją wagę na stałym poziomie. U jednych dieta będzie pełnowartościowa, bogata i godna naśladowania, u innych niedoborowa, niepełnowartościowa i taka, której nie powinniśmy naśladować. Jaka więc powinna być dieta idealna i czy takowa w ogóle istnieje? Jak dobrać dietę do swojego stylu życia? O tym w dzisiejszym wywiadzie z dietetyczką Nice To Fit You, Agnieszką Tokarz. 

Ola: Agnieszko, czy da się pokrótce skomponować dietę idealną dla każdego naszego czytelnika?

Agnieszka: Dieta to tak naprawdę nasz codzienny styl życia, styl żywienia. Nie należy łączyć tego słowa z jakąś formą restrykcji czy ograniczeń. Natomiast dieta, czyli właśnie taki styl życia dla każdego z nas będzie czymś innym i dla mnie, już przy wieloletniej praktyce sprawdza się zawsze jedno rozwiązanie. Każdy z nas po prostu dostosowuje dietę do swoich potrzeb, do swoich preferencji smakowych, bo tylko wtedy jest ona skuteczna. Na studiach uczyli nas pewnego schematu postępowania w pracy z pacjentem, ale praktyka szybko to zweryfikowała i niestety nie da rady pracować z pacjentem w, z góry określony, sposób. Dlaczego? Bo każdy z nas jest inny, więc tak naprawdę to ja muszę trochę dostosować swoją wiedzę do tego, co uzyskać chce pacjent poprzez sposób żywienia. Tylko wtedy mamy gwarancję sukcesu. 

O: Czy możesz dać nam przykład pracy z osobą, której dietę dostosowywałaś indywidualnie do preferencji i możliwości i udało się osiągnąć w ten sposób sukces?

A: Tutaj myślę, że dosyć dobrym przykładem, ale też dosyć trudnym jeśli chodzi o moje doświadczenia, była dieta, którą układałam dla mojego taty. Trudna pod tym względem, że jest taka niepisana zasada wśród dietetyków, że rodziny i znajomych się nie odchudza. Po prostu jest tam za duży czynnik emocjonalny, który wpływa na to, że widzi się jakby brak autorytetu. No bo przecież jak mój tata nie zastosuje się do mojej rady, no to nadal będzie moim tatą i nic mu z tego tytułu nie zrobię (śmiech). Natomiast znamy się od podszewki, znam dokładnie jego preferencje smakowe, które są mocno, akurat w tym przypadku, ukierunkowane w stronę słodyczy. Taki smak mu odpowiada, więc wiedziałam, że pewnych produktów z jego diety nie mogę usunąć całkowicie, bo on po prostu się do tego nie zastosuje. Będzie mu wówczas towarzyszył brak tego smaku, produktu i finalnie sprawi on, że szybko zakończy swoją drogę do zdrowego odżywiania. Rozwiązaniem był kompromis. Takie „niezdrowe” produkty zostały uwzględnione w jego diecie w odpowiedniej ilości, nie codziennie, ale jednak były obecne.

O: Czyli dieta idealna to taka, która spełnia założenia zdrowych posiłków, ale uwzględnia nasze preferencje smakowe i w pewnym stopniu pozwala nam wkomponować coś, co bardzo lubimy?

A: Tak i to w przypadku mojego taty było świetnym rozwiązaniem, które ostatecznie miało piękne efekty. On po prostu był bardzo szczęśliwy i usatysfakcjonowany, że jego produkty w tej diecie są, a równocześnie dostał narzędzie i wiedzę, w jakiej ilości powinien je spożywać. I to, myślę, było kluczowe w tej diecie idealnej. Brakuje nam, społeczeństwu, wiedzy dotyczącej ilości spożywanego jedzenia, która jest odpowiednia dla każdego z nas indywidualnie. Jesteśmy w różnym wieku, mamy różny wzrost, wykonujemy inny styl pracy, czasami mamy jakieś choroby towarzyszące, więc ciężko ludziom oszacować samemu zapotrzebowanie energetyczne, takie na co dzień, czyli ile kalorii powinni spożywać i jak po prostu tą ilość kalorii potem przełożyć na produkty. Czy to mają być dwie kromki na śniadanie, trzy kromki? Jaka jest ta pożądana wartość jeżeli chcą osiągać swoje cele, wymarzone sylwetki? Muszą odpowiedzieć sobie na pytanie, co tak naprawdę chcą osiągnąć. Czy to jest budowanie masy mięśniowej? Czy jest to redukcja tkanki tłuszczowej? Jaki cel im przyświeca? Co za tym stoi? To jest najbardziej kluczowe.

O: Wydaje mi się również, że ludzie w Polsce mają również problem z jedzeniem posiłków głównie węglowodanowych. Nie potrafią skomponować odpowiednio posiłku składającego się z białek, tłuszczów i węglowodanów. Ja nie jestem z doświadczenia dietetykiem, ale interesuję się tym i staram się również podpowiadać chociażby mamie, że jedzenie samej kanapki z pomidorem to nie jest najlepsze rozwiązanie i przydałoby się jakieś źródło białka. Z czego to wynika?

A: To jest bardzo słuszna obserwacja. Wynika to z pewnej niewiedzy. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że konkretny produkt to jest akurat źródło białka, a to węglowodanów. Mamy szeroki dostęp do przeróżnych artykułów, ale ludzie też nie czują potrzeby kształcić się w tym kierunku.

O: Dobrze, mamy więc kluczowy aspekt, mówiący o tym, że dieta powinna być dostosowana do nas indywidualnie, do naszych celów i preferencji żywieniowych, tak byśmy nauczyli się poprawnie komponować posiłki, ale nie ograniczali się w 100% do zdrowych produktów. Coś jeszcze mogłabyś dodać?

A: Różnorodność w diecie jest również bardzo istotna. Statystyki mówią, że każdy z nas opiera swoją dietę na mniej więcej 30 produktach, z których w ciągu tygodnia przygotowujemy posiłki.  I tutaj warto by było przez chwilę zastanowić się, jak wygląda to nasze żywienie. Zapewne większość z nas stwierdzi fakt, że w sumie to przecież kaczki nie jadam na co dzień, polędwicy wołowej też nie, a zazwyczaj jest ten kurczak. Warto więc wprowadzać szerszą gamę produktów, żeby różnorodność diety była zawsze utrzymana na wysokim poziomie. Jest jeszcze jeden taki aspekt, który mi przyświeca w mojej codziennej pracy w Nice To Fit You, otóż pokazujemy ludziom, że mogą jeść w bardzo różnorodny sposób i dajemy im szeroki wybór dań i produktów i tak naprawdę codziennie można wybrać sobie inne danie, które będzie odpowiadać naszym kubkom smakowym.

O: Dieta pudełkowa może zatem naprowadzić nas na odpowiednie tory żywieniowe i pokazać, że zdrowo nie zawsze znaczy monotonnie i niesmacznie. To jest Twój cel w układaniu jadłospisu dla Nice To Fit You?

A: Przede wszystkim odpowiadam za prawidłowe zbilansowanie dania, ale chcę też pokazać ludziom, że zdrowa dieta to przyjemność. Mam nadzieję, że ludzie autentycznie zaczną czerpać radość ze spożywania posiłków czy to samodzielnie, czy w towarzystwie innych osób. Może to strasznie banalnie zabrzmi, ale chciałabym rozkochać ludzi w zdrowej diecie, pokazać im, że się da, bo się da! Zdrowa dieta nie musi być przykrym obowiązkiem, bo przecież tak nas świat stworzył, że jeść musi każdy. Jest to taki aspekt życia, którym natomiast warto się zaopiekować, bo może przynieść wiele satysfakcji.

O: Pięknie powiedziane. Ostatnie pytanie ode mnie. Czy masz swoje ulubione superfoods, które poleciłabyś naszym odbiorcom wprowadzić do swojej codziennej diety?

A: Muszę się przyznać, że jestem dosyć wybredną osobą jeśli chodzi o tego typu produkty. Może bardziej wymagającą, to lepsze określenie. Ja jem dosłownie wszystko. Uwielbiam próbować, eksperymentować, natomiast upodobania zmieniają się w czasie. Jestem osobą, która śledzi trendy na rynku gastronomicznym ze względu na to, że jako Nice To Fit You chcemy być zawsze liderami na rynku. Musimy więc być na bieżąco z tym, co konsumenci chcą widzieć na swoich talerzach, co chcą jeść, bo tylko wtedy jesteśmy w stanie odpowiednio szybko zareagować i wdrożyć to do naszej oferty. Był pewien czas, w którym w mojej diecie nieodłącznym elementem były nasiona chia, dosyć wówczas egzotyczne i trudno dostępne, a co za tym idzie, drogie. Jak już nabyłam większą wiedzę, to przerzuciłam się na siemię lniane, które ma bardzo podobne właściwości i jest naszym polskim superfoods, łatwo dostępnym, tanim, więc jak najbardziej je polecam. Bardzo lubię też polskiego buraka, którego przyrządzam na różne sposoby czy to w formie stałej czy też płynnej. Idąc dalej, bardzo posmakowała mi również matcha, czyli forma sproszkowanej zielonej herbaty, która zawiera mnóstwo antyoksydantów. Polecam!

O: Dziękuję za rozmowę. Jak zwykle była to przyjemność.

A: Dziękuję również!

Artykuł stworzony we współpracy z marką Nice To Fit You.

Nice To Fit You to catering dietetyczny w czołówce diet pudełkowych w Polsce. Jako pierwsi na rynku dali możliwość wybierania posiłków z menu na każdy dzień. Dołączyli do grona najbardziej dynamicznie rozwijających się małych i średnich przedsiębiorstw w kraju, oferując swoje usługi w wielu miastach w Polsce. Specjalnie dla czytelników portalu Nice To Fit You przygotowało rabat 10% na dowolne zamówienie z kodem BIEGANIEPL.

Bądź na bieżąco
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra guzik
Aleksandra Guzik

trenerka personalna, pasjonatka i trenerka biegania. Oprócz biegania trenuje również crossfit i pływanie. Kocha motywować i zarażać miłością do aktywności fizycznej. Założycielka projektu #piątkawpiątek zrzeszającego biegaczy z całej Polski. Pełna optymizmu i wiecznie uśmiechnięta prężnie działa na Instagramie.