Redakcja Bieganie.pl
Michał Płecha to absolwent dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Pracuje ze sportowcami zawodowymi będąc specjalistą w Polskim Związku Lekkiej Atletyki, ale pomaga także amatorom biegania. Sam jest biegaczem z życiówkami 32:31 na 10 kilometrów i 15:36 na piątkę. W naszej rozmowie poruszyliśmy wątki odżywiania okołostartowego, mity dietetyczne, gorący temat diety keto, czy suplementacji i masy startowej. Michał opowiedział też jak podchodzić do badań naukowych.
Z naszej rozmowy dowiesz się m.in.:
– Czym jest dieta keto i jak może wpływać na biegaczy;
– Jak odżywiać się po wieczornych, trudnych treningach;
– W jaki sposób zaplanować odżywianie przedstartowe;
– Czy w trakcie treningu należy uzupełniać węglowodany;
– Jakie ryzyko niesie trening z niską dostępnością węglowodanów;
– Czy można przesadzić z suplementacją witaminą C;
– Jak kontrolować masę ciała;
– W jaki sposób dbać o gospodarkę żelazem.
Rozmowę prowadzi Bartłomiej Falkowski.
A o której godzinie „stawiać klocki* przed półmaratonem ?