79647fa175398039139242c806cddad8
9 lipca 2024 Redakcja Bieganie.pl Dieta

Letnie zupy na zimno – przepisy na chłodniki

Doskonale wiemy, jak ważne jest odpowiednie nawodnienie i lekkie posiłki w gorące, letnie dni. Po intensywnym treningu, nic nie smakuje lepiej niż coś orzeźwiającego, co jednocześnie dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych. Chłodnik to idealne rozwiązanie – jest szybki w przygotowaniu, pełen witamin i minerałów, a przede wszystkim, wspaniale orzeźwia. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na chłodniki, które nie tylko urozmaicą Wasze menu, ale także wspomogą regenerację po bieganiu.

Chłodnik to idealne rozwiązanie na upalne dni. Jest szybki w przygotowaniu, lekki i zdrowy, a także stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych, gorących zup. Poniżej przestawiamy sprawdzone przepisy na chłodniki warzywne, które z pewnością orzeźwią nasze letnie menu.

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Chłodnik ogórkowy to klasyka wśród letnich zup na zimno. Jego głównym składnikiem jest ogórek, który jest bogaty w wodę, co sprawia, że gotowa zupa jest niezwykle orzeźwiająca i świetnie sprawdzi się w gorące dni. Z dodatkiem rzodkiewki stanowi również doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw.

Jak zrobić chłodnik ogórkowy? Na początek gotujemy jajka na twardo. W międzyczasie obieramy ogórki, przekrawamy je wzdłuż, łyżką wydrążamy wodnisty środek i blendujemy na gładko z kefirem. Dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą, a na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Gotowe danie serwujemy ze startym pęczkiem rzodkiewki i jajkiem.

Chłodnik raita z rzodkiewki

Kolejną propozycją jest chłodnik raita, czyli orzeźwiająca zupa serwowana na zimno z dodatkiem ogórka, rzodkiewek, soku ze świeżych pomarańczy i orientalnych przypraw. To aromatyczna kombinacja wyrazistych składników, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom intensywnych smaków.

Zaczynamy od umycia ogórka, przekrojenia go wzdłuż i wydrążenia gniazda nasiennego. Następnie kroimy go w drobną kostkę. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę drobno siekamy w kosteczkę. Na suchej patelni prażymy mielony imbir z kuminem, a następnie dodajemy do jogurtu greckiego wraz ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, przygotowanymi wcześniej warzywami i posiekaną kolendrą. Chłodnik odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie serwujemy z ugotowanym jajkiem na twardo.

Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/chlodnik-raita-z-rzodkiewka.

Chłodnik ze szpinaku

Chłodnik ze szpinaku to zielona bomba witaminowa, co z pewnością przypadnie do gustu osobom, które dbają o zdrową dietę i szukają alternatywy dla tradycyjnych zup. Szpinak jest bogaty w żelazo, witaminę K i antyoksydanty, a w połączeniu z kefirem i jajkami nie tylko zaspokoi głód, ale również dostarczy energii i skutecznie orzeźwi.

Wystarczy ugotować jajka na twardo lub półtwardo, a świeży szpinak opłukać i posiekać. Do garnka wlewamy bulion warzywny, zagotowujemy, dodajemy szpinak i gotujemy przez minutę. Zupę studzimy, dodajemy kefir i doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce. Chłodnik serwujemy z jajkiem i posiekaną cebulą dymką.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/chlodnik-raita-z-rzodkiewka.

Chłodnik litewski z jajkiem

Chłodnik litewski to wyjątkowo smaczna zupa z botwinki, która dzięki swojemu różowemu kolorowi doskonale prezentuje się na stole. Świetnie sprawdzi się w okresie letnim, kiedy zależy nam na lekkim posiłku.

Na początek myjemy i szatkujemy botwinkę, ogórki i rzodkiewki trzemy na tarce, a szczypiorek i koperek drobno siekamy. Pokrojoną botwinkę wrzucamy do garnka z wodą, doprawiamy solą i cukrem, a następnie gotujemy pod przykrywką na małym ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie przekładamy buraczki do miski i studzimy. Dodajemy jogurt naturalny, maślankę, kefir, starte warzywa i posiekane zioła. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Zupę dobrze chłodzimy i podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego!

Chłodnik ogórkowo-melonowy

Chłodnik ogórkowo-melonowy to nieco bardziej egzotyczna propozycja, która łączy w sobie soczystość ogórka i słodycz melona. Z dodatkiem świeżej mięty nabiera dodatkowej świeżości, dzięki czemu idealnie pasuje na letni obiad lub przyjęcia na świeżym powietrzu.

Zaczynamy od obrania melona i ogórków i usunięcia z nich gniazd nasiennych. Następnie kroimy składniki w kostkę i przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy świeże listki mięty, sok z cytryny i kefir. Całość blendujemy, dobrze schładzamy w lodówce i gotowe!

Cały przepis znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/chlodnik-melonowo-ogorkowy.

Bądź na bieżąco
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments