Redakcja Bieganie.pl
Czasy, w których
żyjemy, nie są wcale takie proste dla nas biegaczy. Wzmożony
wysiłek fizyczny, praca i stres skutecznie wykorzystują rezerwy
substancji odżywczych naszego organizmu. Niestety warzywa i owoce w
obecnych czasach to już nie te same produkty, które spożywali nasi
dziadkowie i pradziadkowie, w związku z czym dostarczenie
odpowiednich ilości witamin i minerałów jest bardzo trudne. Jest
jednak dla nas ratunek. To świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe, które oprócz walorów smakowych, zakonserwują odpowiednio twój organizm wspomagając samoleczenie na jesień i zimę.
Ktoś mógłby zapytać – dlaczego właściwie
mam pić soki? Czy nie lepiej po prostu zjeść więcej surowych
warzyw i owoców lub kupić sok w kartonie? Tak byłoby najlepiej, ale tak jak pisałem
wcześniej, warzywa i owoce, które spożywamy obecnie, mają dużo
niższą zawartość składników odżywczych niż te dawniej, kiedy
gleby nie były tak eksploatowane i nawożone chemicznie. Zjedzenie
dużej ilości surowych produktów jest nawet możliwe, niestety
gorzej będzie z ich przyswajalnością.
Co z sokami ze sklepu?
O ile to możliwe, starajmy się
wystrzegać soków w kartonach czy buteleczkach. Poza nazwą i
walorami smakowymi nie mają w sobie praktycznie żadnych wartości
odżywczych, nie mówiąc już o enzymach. Większa część tych soków
jest dosładzana, a jak wiemy, cukier to główny zabójca naszego systemu immunologicznego. Jedyne soki, które nadają się do kupienia to świeże jednodniowe soki, chociaż także ich skład pozostawia wiele do życzenia.
Przeanalizujmy teraz co
dzieje się w organizmie, kiedy jemy warzywo, a co kiedy pijemy sok.
Weźmy na przykład
marchewkę. Cała jej zawartość odżywcza znajduje się w
zgromadzonych w niej płynach reszta to błonnik. Gryziemy ją i
rozcieramy w buzi na papkę i tu zaczyna się pierwszy etap
trawienia. Następnie połykamy i taka papka trafia do żołądka. Przebywa tam ok. 30min, gdzie jest dalej trawiona. Następnie
przetrawiona jest gotowa oddać składniki zawarte w sobie.
Trafia do dwunastnicy i idzie przez jelita gdzie oddaje składniki odżywcze. Następnie błonnik trafia do jelita grubego, gdzie
wchłania się woda oraz pozostałości enzymów trawiennych, a
reszta jest wydalana. Na wykonanie tej pracy organizm potrzebuje sporo energii i czasu (ok. 3-5h).
Błonnik to bardzo ważny składnik
naszej diety, ale sam w sobie nie zawiera żadnych substancji
odżywczych. Jeżeli spożywamy chleb pieczony z mąki z pełnego przemiału
oraz warzywa i owoce to na pewno nie zabraknie nam błonnika i nie ma
co wariować na jego punkcie. To, co najbardziej potrzebujemy z
warzyw i owoców to ich część płynna.
Dzięki wyciskaniu
soków pomagamy organizmowi zaoszczędzić energię i w szybkim
tempie przyswoić substancje odżywcze. W przypadku soku ilość
czasu potrzebna do przyswojenia składników odżywczych wynosi ok.
15 minut, co robi, jak widzicie wielką różnicę. Ważniejsze jest
jednak to, że w przypadku soku z tej samej ilości warzyw i owoców
przyswaja się 4 razy więcej substancji odżywczych niż w przypadku
zwykłego jedzenia.
Poprzez wyciskanie
soków wydobywamy z warzyw i owoców to, co najcenniejsze i podajemy
w prostej postaci naszemu organizmowi. Soki należy pić od razu
po wyciśnięciu, gdyż im dłużej sok wystawiony jest na
działanie środowiska zewnętrznego, tym bardziej traci swoje
wartości odżywcze. Jeżeli jednak musisz go przechować dłużej,
na przykład idąc do pracy. Wlej go do szczelnego pojemnika do pełna
i zatkaj zakrętką tak, aby mogło się tam nagromadzić, jak
najmniej powietrza.
Uważam, że soki
powinny w obecnych czasach być podstawowym daniem. Aby utrzymać
organizm w dobrej kondycji, należy wypijać 2 szklanki soku
dziennie. Jest to około 1kg
owoców i warzyw Oczywiście nie bez znaczenia jest tu rodzaj
pożywienia, które spożywamy, im więcej w naszej diecie mięsa,
nabiału, cukru tym działanie soków będzie mniej wydajne, ale i tak
lepiej pić soki nawet odżywiając się źle niż w ogóle ich nie
pić.
Jeżeli już
zdecydujecie się na picie soków to najlepiej zaopatrzyć się w
dobrą wyciskarkę do soków, dzięki której w soku pozostaną
wszystkie składniki odżywcze i enzymy. Jeżeli jednak nie jest się
przekonanym do końca to lepiej wykorzystać, jeżeli ktoś ma w
domu, sokowirówkę i spróbować przez jakiś czas. Potem
ewentualnie zainwestować w dobrą wyciskarkę, ale o tym przeczytacie w kolejnym artykule.
Bardzo ważną
rzeczą jest również sposób picia soków. Otóż nie pijemy ich
duszkiem, tylko powinniśmy je „pogryźć” to znaczy potraktować
trochę jak jedzenie. Trzeba taki łyk soku potrzymać chwilę w
ustach, wymieszać ze śliną, ogrzać i dopiero w takiej formie
przełykać. Powinniśmy tak robić dlatego, aby nie pominąć
wstępnego trawienia, które wykonujemy przy gryzieniu pokarmu, kiedy
to enzymy zawarte w ślinie biorą się do roboty.
Soki przede
wszystkim świetnie gaszą łaknienie, powolne ich spożywanie wpływa
świetnie na oczyszczanie organizmu oraz efektywne ożywianie komórek
naszego ciała.
Pijąc soki, nie
przekraczajmy jednorazowej dawki ok. 250ml.
Przebiegnijmy do konkretów, oto propozycje przepisów:
1. Marchew i jabłko –
w stosunku 1:1, czyli 1 część marchewki na jedną część jabłka.
To sok podstawowy, świetnie gasi pragnienie i bardzo dobrze odżywia
organizm. Ma również bardzo dobre właściwości oczyszczające. Wpływa też świetnie na regenerację i oczyszcza
wątrobę z toksyn. To sok uniwersalny zawsze świetnie smakuje. Jest bombą witaminową i wspaniale wspomaga oczyszczanie organizmu.
2. Zielony sok – do
tego soku używamy najlepiej pokrzywy, kapusty, sałaty rzymskiej,
jarmużu, buraka liściastego lub selera naciowego. Oczywiście
dopuszczalne są inne warzywa liściaste, ale te powyższe to jedne z
lepszych. Do tego dodajemy jabłko w stosunku 1:3 1 część zielona
na 3 części jabłka. Ten sok najlepiej wypijać po treningu.
3. Sok pomarańczowy – szczególnie w okresie zimowym, kiedy można tanio kupić pomarańcze
deserowe, które świetnie nadają się na sok. Jest to rewelacyjny
napój na rozpoczęcie dnia lub dla osób biegających rano. Wypicie
takiego soku przed treningiem orzeźwia i dodaje energii. To sok pełen witamin, wspomaga regenerację i daje dobre samopoczucie. Jest świetny zarówno przed jak i po treningu.
4. Sok z marchwi –
oczyszczający sok, pełen witaminy A i beta-karotenu. Dodaje witalności i wspomaga wchłanianie substancji odżywczych organizmu.