Redakcja Bieganie.pl
Za stroną Mariusa Bakkena cytujemy badania, jakie Frank Eversten, norweski fizjolog, prowadził na Keniczykach.
Dominacja Kenijczyków w biegach długich nie podlega wątpliwości. Pytanie, które zadają sobie wszyscy dotyczy tego, co powoduje, że są tak dobrzy.
Może mieć na to wpływ kilka czynników, ale wg Franka Evestena najważniejsze wydają się być odziedziczone cechy genetyczne, w połączeniu z intensywnym treningiem na stosunkowo dużej wysokości (2000 – 2600 m n.p.m.). Frank badał zawodników kenijskich przez wiele lat. Wykonywał następujące doświadczenia:
Poniżej przedstawione jest podsumowanie fizjologicznych cech zawodników biegających 5000 m od 12:56 do 13:24.
Kategoria |
Trening |
Różnica pomiędzy HR |
Stężenie mleczanu |
Czas trwania |
Liczba treningów w |
S0 |
Rozgrzewka/Schłodzenie |
65-70 |
0.8 |
|
|
Treningi ciągłe |
|||||
S1 |
Łatwy, wolny (easy) |
65-75 |
0.8 |
30-90 |
7 |
S2 |
Średnia intensywność |
30-25 |
2.5-3.0 |
30-90 |
4 |
S3 |
Wysoka intensywność |
25-20 |
3.0-4.0 |
45-60 |
4 |
Interwały |
|||||
S2 |
Średnia intensywność |
30-25 |
2.5-3.0 |
30-60 |
1 |
S3 |
Wysoka intensywność |
25-20 |
3.0-4.0 |
30-45 |
3 |
S4 |
Bardzo wysoka intensywność |
20-15 |
> 5.0 |
30-45 |
1 |
Źródło: www.mariusbakken.com.