Modyfikacja planu pod dodatkowy start

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Lukib
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:35
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chcę zmodyfikować plan aby wystartować w półmaratonie pod koniec 9go tygodnia.
Zrzut ekranu (1123).jpg
Mam możliwość zacząć plan tydzień wcześniej. Lepiej dopisać regeneracyjny tydzień po połówce czy zacząć plan normalnie i np. odpuścić tempo(maratonskie) w tygodniu 9 i prędkość(10k) w tygodniu 10?
Chciałbym pobiec połówkę szybko, niekoniecznie na maksa. Mógłbym to pobiec próbnie/treningowo w tempie maratońskim? Co myślicie?

Ps. W ksiązce zalecają tydzień 4ty lub 6ty na ewentualne starty 5k lub 10k. Połówka odradzana :lalala:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

@Lukib

Nie wiem czy odpowiem Ci na pytanie, bo tak bardzo nie chce mi się rozkminiać tego przypadku, ale:
- półmaraton to będzie mocny bodziec, więc powinieneś go naprawdę dobrze zregenerowac, cały tydzień następujący po nim powinien być relaksacyjny (dwa dni bez biegania, potem samo easy, rozciąganie, tempo odpuszczasz), w sobotę krócej, dopiero moi zdaniem najdłuższy niedzielny trening możesz pobiec normalnie
- przed połówką nic bym nie odpuszczał tylko w sobotę skrócił (max 8k) i dodał trochę przebieżek.
Lukib
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zacznę więc plan tydzień wczesniej i dodam tydzień regeneracyjny po połówce. Dzięki :taktak:
Lukib
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Półmaraton pobiegłem. I na nim zakończyłem plan przez kontuzję (ze swojej winy, objawy były już przed półmaratonem).
Planowałem pobiec maraton w tempie 4:37/km a biegam 5000m w tempie 5:11/km przy 82% hrmax :bum:.
Maraton za 17dni, jakiś plan na przebiegnięcie? Na googlach same głupoty, że ostatnie 2 tygodnie to luzowanie i zbieranie owoców a ja muszę się przygotować :bum:
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Planujesz biec maraton z kontuzją?
Ja to odpuściłem start na 10km, bo jednak musiałem zażywać antybiotyk (14 dni)... Gorączki nie było, teoretycznie możnaby biegać, ale zdrowo-rozsądkowo odpuściłem treningi biegowe na czas kuracji. Zaakceptowałem odpuszczenie startu, który był najważniejszym startem na wiosnę i poźniej już poszło... Wyznaczyłem sobie nowe zawody w kalendarzu. Czasem zdrowie wyznacza czas roztrenowania.

PS. Maratonów nie brakuje, na jesieni też będą.
----------------------------------------------------------
1440miles
Awatar użytkownika
Viki_83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Chcesz się przygotować do maratonu w 2 tygodnie?
Do tego trzeba się przygotować odpowiednio wcześniej, inaczej to proszenie się o kolejną kontuzję. O ile ta ostatnia jest już wyleczona, bo jeśli chcesz biec maraton z kontuzją to naprawdę głupi pomysł.
ODPOWIEDZ