Chcę zmodyfikować plan aby wystartować w półmaratonie pod koniec 9go tygodnia.
Mam możliwość zacząć plan tydzień wcześniej. Lepiej dopisać regeneracyjny tydzień po połówce czy zacząć plan normalnie i np. odpuścić tempo(maratonskie) w tygodniu 9 i prędkość(10k) w tygodniu 10?
Chciałbym pobiec połówkę szybko, niekoniecznie na maksa. Mógłbym to pobiec próbnie/treningowo w tempie maratońskim? Co myślicie?
Ps. W ksiązce zalecają tydzień 4ty lub 6ty na ewentualne starty 5k lub 10k. Połówka odradzana
Modyfikacja planu pod dodatkowy start
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:35
- Życiówka w maratonie: brak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
@Lukib
Nie wiem czy odpowiem Ci na pytanie, bo tak bardzo nie chce mi się rozkminiać tego przypadku, ale:
- półmaraton to będzie mocny bodziec, więc powinieneś go naprawdę dobrze zregenerowac, cały tydzień następujący po nim powinien być relaksacyjny (dwa dni bez biegania, potem samo easy, rozciąganie, tempo odpuszczasz), w sobotę krócej, dopiero moi zdaniem najdłuższy niedzielny trening możesz pobiec normalnie
- przed połówką nic bym nie odpuszczał tylko w sobotę skrócił (max 8k) i dodał trochę przebieżek.
Nie wiem czy odpowiem Ci na pytanie, bo tak bardzo nie chce mi się rozkminiać tego przypadku, ale:
- półmaraton to będzie mocny bodziec, więc powinieneś go naprawdę dobrze zregenerowac, cały tydzień następujący po nim powinien być relaksacyjny (dwa dni bez biegania, potem samo easy, rozciąganie, tempo odpuszczasz), w sobotę krócej, dopiero moi zdaniem najdłuższy niedzielny trening możesz pobiec normalnie
- przed połówką nic bym nie odpuszczał tylko w sobotę skrócił (max 8k) i dodał trochę przebieżek.
-
- Wyga
Zacznę więc plan tydzień wczesniej i dodam tydzień regeneracyjny po połówce. Dzięki
-
- Wyga
Półmaraton pobiegłem. I na nim zakończyłem plan przez kontuzję (ze swojej winy, objawy były już przed półmaratonem).
Planowałem pobiec maraton w tempie 4:37/km a biegam 5000m w tempie 5:11/km przy 82% hrmax .
Maraton za 17dni, jakiś plan na przebiegnięcie? Na googlach same głupoty, że ostatnie 2 tygodnie to luzowanie i zbieranie owoców a ja muszę się przygotować
Planowałem pobiec maraton w tempie 4:37/km a biegam 5000m w tempie 5:11/km przy 82% hrmax .
Maraton za 17dni, jakiś plan na przebiegnięcie? Na googlach same głupoty, że ostatnie 2 tygodnie to luzowanie i zbieranie owoców a ja muszę się przygotować
-
- Zaprawiony W Bojach
Planujesz biec maraton z kontuzją?
Ja to odpuściłem start na 10km, bo jednak musiałem zażywać antybiotyk (14 dni)... Gorączki nie było, teoretycznie możnaby biegać, ale zdrowo-rozsądkowo odpuściłem treningi biegowe na czas kuracji. Zaakceptowałem odpuszczenie startu, który był najważniejszym startem na wiosnę i poźniej już poszło... Wyznaczyłem sobie nowe zawody w kalendarzu. Czasem zdrowie wyznacza czas roztrenowania.
PS. Maratonów nie brakuje, na jesieni też będą.
Ja to odpuściłem start na 10km, bo jednak musiałem zażywać antybiotyk (14 dni)... Gorączki nie było, teoretycznie możnaby biegać, ale zdrowo-rozsądkowo odpuściłem treningi biegowe na czas kuracji. Zaakceptowałem odpuszczenie startu, który był najważniejszym startem na wiosnę i poźniej już poszło... Wyznaczyłem sobie nowe zawody w kalendarzu. Czasem zdrowie wyznacza czas roztrenowania.
PS. Maratonów nie brakuje, na jesieni też będą.
----------------------------------------------------------
1440miles
1440miles
- Viki_83
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Chcesz się przygotować do maratonu w 2 tygodnie?
Do tego trzeba się przygotować odpowiednio wcześniej, inaczej to proszenie się o kolejną kontuzję. O ile ta ostatnia jest już wyleczona, bo jeśli chcesz biec maraton z kontuzją to naprawdę głupi pomysł.
Do tego trzeba się przygotować odpowiednio wcześniej, inaczej to proszenie się o kolejną kontuzję. O ile ta ostatnia jest już wyleczona, bo jeśli chcesz biec maraton z kontuzją to naprawdę głupi pomysł.