Płaskostopie poprzeczne

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Underek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47,59
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przy ostatniej wizycie u ortopedy stwierdził że mam płaskostopie poprzeczne. Z tego co przeczytałem to w wieku 27 lat ćwiczenia ( podnoszenie woreczka itp..) moc nie dają i zostaje zmiana obuwia. Pytanie czy to rzeczywiście prawda i jaki buty wybrać?

Ból pojawia się w okolicy strzałkowego i kostce.

Aktualnie biegam w asics dynaflyte 2 i nike pegasus 32 około 70 km. w tygodniu.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale to raczej chyba nie ma związku. Tzn wydaje mi się, że związek przyczynowo-skutkowy jest żaden.
mpruchni
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Buty, butami, przede wszystkim potrzebujesz wkładek korekcyjnych do obuwia.
Ja biegam w "zwykłych", ale z wkładkami (~55km/tydz) i też jest ok.
Ale oczywiście są takie bardziej polecane buty. Tylko, jak można przeczytać w omówieniach, co komu podpasuje, nie wiadomo.
https://www.solereview.com/best-running ... flat-feet/
https://www.runningshoesguru.com/conten ... flat-feet/

Ból się pojawia, bo z uwagi na płaskostopie masz nierówno rozłożone naprężenia - zapewne tak samo dobrze mógłby się w tej sytuacji pojawić w "dowolnym" innym miejscu stopy/nogi - na Twoim miejscu na moment bym trochę zluzował (i póki nie ma złamań :oczko: zamienił ortopedę na dobrego fizjoterapeutę)
(chociaż oczywiście, jak Adam napisał powyżej, ból może nie mieć nic wspólnego z płaskostopiem)
Ostatnio zmieniony 23 lip 2018, 09:47 przez mpruchni, łącznie zmieniany 1 raz.
Underek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47,59

Nieprzeczytany post

Jak biegam po bieżni to w lustrach widzę że stopy uderzają bardziej stroną wewnętrzną a kolana czasami "zahaczają" o siebie. Orto stwierdził że to wina płaskostopia. Jeśli nie to co to może być?
Buty w jakich biegam są ok do takie wady?
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie fizjoterapeuta, po badaniu na takiej specjalnej macie, stwierdził płaskostopie poprzeczne z dążeniem lewej stopy do płaskostopia podłużnego i przesunięcie przez to punktu ciężkości do przodu i w lewą stronę.
Rzeczywiście, to co skłoniło mnie do odwiedzin fizjoterapeuty to coraz bardziej narastający ból w okolicy pięty i problem z kolanem. Podnosząc nogę miałam wrażenie, że w łydce mam ołów.
Mam dobrane wkładki ( niestety, niezbyt tanie) w których mam chodzić i biegać, czyli towarzyszą mi cały czas. Oprócz tego mam zalecone ćwiczenia rozciągające. Wkładki mam dopiero od dwóch tygodni, ale różnica jest bardzo duża. Z kolanem nie mam żadnych problemów, a pięta ( prawdopodobnie to Achilles był) już prawie całkiem doszła do siebie, jeszcze tylko trochę czuję biegając, ale to już nie ból a dyskomfort, lekkie ciągnięcie.

Wydaje mi się, że każda wada stóp niestety niesie ze sobą jakieś konsekwencje. Podobno najnowsze badania wskazują, że nawet u dorosłych wada to może się cofnąć. Jak będzie w praktyce, zobaczymy. Najważniejsze, że nie boli

Aaaa, jeszcze jedno. Nie ma butów korygujących płaskostopie poprzeczne. Nie warto też eksperymentować z samodzielnym dobieraniem wkładek korekcyjnych, to musi zrobić specjalista. Czyli w tym przypadku buty neutralne i wkładka ortopedyczna to jedyne rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Odkopię trochę temat. Ostatnie biegania poskutkowały u mnie bólami w przedniej części stóp, szczególnie jakoś pod drugim palcem licząc od zewnątrz. Coś w stylu nerwobólu, który się pojawia w pewnych momentach ustawienia stopy. Mama mi od razu rzuciła, że moja siostra jak biegała to jej ortopeda wykrył płaskostopie. Wyśmiałem ją, bo ja to mam łuk wydrążony i to konkretnie. No i właśnie. Okazało się, że jest coś takiego jak płaskostopie poprzeczne i mam wrażenie, że jest duża szansa, że to to jest przyczyną bólu.

1. Mam zrogowacenia właściwie na całej długości pod palcami, od dużego do małego, z najwiekszym naciskiem na mały (czyli przy supinacji).
2. Ponoć częstym objawem są silne bóle łydek, na które zresztą się skarżę od długiego czasu, mimo ciągłego rolowania

No i po pierwsze pytam czy ktoś miał coś z tym do czynienia. Po drugie czy mam się udać do fizjoterapeuty, ortopedy czy podologa? Bo nie chcę już się bawić w lekarza i mam zamiar z tym gdzieś pójść. A te pytania wyżej to tak bardziej z ciekawości i możliwości domowego leczenia, np. poprzez złuszczanie zrogowaciałego naskórka (pod małym palcem mam dosłownie KAMIEŃ).
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Właśnie dzisiaj byłam u fizjoterapeuty zajmującego się także sportowcami na badaniu podologicznym -kontrolnym. Cały czas używam wkładek na płaskostopie poprzeczne i podłużne. Od kiedy ich używam, zapomniałam co to znaczy ból stóp czy łydek. W tym roku pobiegłam Bieg Niepodległości bez wkładek, ponieważ zmieniłam buty na trochę większe więc wkładki już nie pasowały i na 5 km zaczęła mi stopa drętwieć, ponieważ brakło podporu przede wszystkim w tej części środkowej. Fizjo to dzisiaj potwierdził. Oczywiście do mety dobiegłam, ale jednak z wkładkami jest zdecydowanie wygodniej.
mpruchni
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mossar pisze:... czy mam się udać do fizjoterapeuty, ortopedy czy podologa?...
Zdecydowanie fizjo. A jeśli coś rzeczywiście będzie wymagało interwencji dwóch pozostałych, to powinien Ci powiedzieć.
Awatar użytkownika
kobal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Miałem coś podobnego parę lat temu. Płaskostopie poprzeczne, spowodowane bieganiem w zbyt wąskich butach (wąskie startówki), zaowocowało przypadłością zwaną nerwiakiem Mortona. Fizjo nie był mi nic w stanie pomóc ale podolog zaproponował wkładki, odciążające drażnione miejsce w trakcie biegania. Po paru miesiącach biegania z nimi przeszło. A i zawsze teraz wybieram szerokie buty (dużo miejsca na stopę)
35:49 1:22:10 2:57:48
lepkareka
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:48

Nieprzeczytany post

kobal pisze:Miałem coś podobnego parę lat temu. Płaskostopie poprzeczne, spowodowane bieganiem w zbyt wąskich butach (wąskie startówki), zaowocowało przypadłością zwaną nerwiakiem Mortona. Fizjo nie był mi nic w stanie pomóc ale podolog zaproponował wkładki, odciążające drażnione miejsce w trakcie biegania. Po paru miesiącach biegania z nimi przeszło. A i zawsze teraz wybieram szerokie buty (dużo miejsca na stopę)
Miałem dokładnie ten sam scenariusz, włącznie z nerwiakiem. Bardzo dobry ortopeda od razu przepisał mi wkładki (specjalne, pod moją stopę) jako jedyna droga aby uniknąć zabiegu wycięcia nerwiaka. Nosiłem wkładki 3 lata, nie było to zbyt wygodne, ale bólu w stopie (punktowego) nie miałem. Teraz nie noszę wkładek, stopa nie boli, biegam i nie odczuwam niczego nieprawidłowego.
Maraton - 3:45

„Jeśli ktoś jest w stanie pokonać 160, 80, czy nawet 42 kilometry, to zyskuje taką wiarę we własne możliwości, że poradzi sobie ze wszystkim” – Scott Jurek
ODPOWIEDZ