Trening do maratonu
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Czesc. 2 tyg. temu, przebiegłem swój pierwszy półmaraton. Nie jestem zbytnio zadowolony z wyniku. Miałem 1;45 z sekundami ;/ liczyłem na to że wyrobie sie w 90 minutach, pociesza mnie to że był to bardziej przełajowy bieg bo zdaje sie 16 km było w lesie po sniegu. Za rok planuje przebiec maraton. Biegam co 2 dni po 10 km, czasem więcej. Czy taki trening wystarczy do wyciśnięcia jakiegoś lepszego czasu w maratonie? Pozdrawiam
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
kolego to co piszesz przezywam i ja doczytalem sie ,ze do maratonu w tygodniu trzeba trenowac conajmniej 5 razy ,kilometraz jest juz inna sprawa.Biegam wedlug planow porad pana Jurka Skarzynskiego,,,pozdrawiam
- szy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:01
- Życiówka w maratonie: 3:19:17
Chyba zależy, co rozumiesz przez lepszy czasmacioo74 pisze:Za rok planuje przebiec maraton. Biegam co 2 dni po 10 km, czasem więcej. Czy taki trening wystarczy do wyciśnięcia jakiegoś lepszego czasu w maratonie?

Mój profil Strava: https://www.strava.com/athletes/43888753
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Dobra, jak na razie zwiększyłem ilość treningów. Raz w tygodniu 20 km + codziennie średnio po 8-10 km, wszystko przy średnim tętnie 150-160. Tygodniowo wychodzi średnio 70km. Czy coś takiego starczy aby na maratonie (najszybciej w przyszłym roku w październiku, ze względu na wiek) wyrobić sie w 3h ?? A może macie jakieś ciekawe plany treningowe? Z góry dzięki, pozdrawiam 

- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Nie starczy (moim zdaniem oczywiście). Jest parę czynników:macioo74 pisze:Dobra, jak na razie zwiększyłem ilość treningów. Raz w tygodniu 20 km + codziennie średnio po 8-10 km, wszystko przy średnim tętnie 150-160. Tygodniowo wychodzi średnio 70km. Czy coś takiego starczy aby na maratonie (najszybciej w przyszłym roku w październiku, ze względu na wiek) wyrobić sie w 3h ?? A może macie jakieś ciekawe plany treningowe? Z góry dzięki, pozdrawiam
1. Biegasz od stosunkowo niedawna..
2. 70 km tygodniowo to nie jest jakoś szczególnie dużo ( po kilku latach treningu z takim kilometrażem mogło by starczyć).
3. Last but not lest: samo bieganie w jednym tempie nie jest optymalnym treningiem, trzeba wprowadzać różne środki treningowe, szybsze biegi o różnej intensywności, siłę biegową, dodatkowe ćwiczenia, pracować nad techniką itd.
Tu masz linka do planów treningowych z bieganie.pl. Poprzeglądaj te do maratonu i albo coś sobie wybierz albo się na nich jakoś wzoruj.
życzę powodzenia.
Krzysiek
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=2&id=140
poczytaj jeszcze to , wszystko jest mozliwe -- jest jeszcze taki super plan wlasnie tego trenera ponizej 3 godzin czas 2:59 to tez ponizej pozdrawiam
poczytaj jeszcze to , wszystko jest mozliwe -- jest jeszcze taki super plan wlasnie tego trenera ponizej 3 godzin czas 2:59 to tez ponizej pozdrawiam