Blog o biegach długich

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 20 sie 2021, 11:04 No i co o tym sądzisz?
Moim zdaniem Bekele jest bardzo ambitnym zawodnikiem, ale po przejściu z bieżni na biegi uliczne zaczęło mu brakować dyscypliny, a może po prostu czasu przez biznesy, które zaczął prowadzić. Stracił kontrolę nad swoim treningiem i odżywianiem, a do tego doszły kontuzje. W takiej sytuacji, mimo największego potencjału na bicie kolejnych rekordów w maratonie, nie potrafił pokazać na co go stać. W 2019 Hermens się nim zajął i wysłał do Holandii na kilka miesięcy gdzie specjaliści kontrolowali jego dietę i trening. Mimo skróconych przygotowań i niedawnej kontuzji otarł się o rekord Kipchoge. W tamtym momencie mógł znowu poczuć, że ma szansę na powrót na szczyt. Myślę, że on uwielbia to uczucie i to daje mu motywację do porządnych przygotowań.
Najlepiej jego charakter pokazuje sytuacja z MŚ w przełajach, gdzie Zersenay wyprzedził go jak było już blisko do mety. Kenenisa poczuł, że już nie ma szans na wygraną i zamiast spokojnie dobiec do mety na 2. miejscu, zszedł z trasy. Jeśli czuje, że jest gotowy wygrać to wygra, ale gdy przeciwnicy okażą się silniejsi to znów może z siebie zwątpić. Dla niego liczy się tylko wygrana.

Teraz pytanie o 2 maratony w 42 dni. Myślę, że czuje dobrą formę i postanowił trochę zaszaleć jak Hassan w Tokio. Zawsze może powrócić jakaś z dawnych kontuzji i wtedy plan nie wypali, ale póki jest zdrowy wszystko powinno być w porządku.

Gdyby zależało mu tylko na pieniądzach to pewnie zajął się swoimi biznesami i zakończył karierę. Jak ma interesy w Addis to obecny konflikt Tigrajczyków i Oromo z rządem nie powinien mieć na to wpływu. Gorzej będzie jak OLA (Oromo Liberation Army) i TDF (Tigray Defence Forces) zbliżą się do stolicy. Wtedy wojna dotknie jeszcze większą część populacji i cały kraj na tym ucierpi
New Balance but biegowy
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

Najlepiej jego charakter pokazuje sytuacja z MŚ w przełajach, gdzie Zersenay wyprzedził go jak było już blisko do mety. Kenenisa poczuł, że już nie ma szans na wygraną i zamiast spokojnie dobiec do mety na 2. miejscu, zszedł z trasy. Jeśli czuje, że jest gotowy wygrać to wygra, ale gdy przeciwnicy okażą się silniejsi to znów może z siebie zwątpić. Dla niego liczy się tylko wygrana.
Jeżeli tak jest, to ma problem z wolą walki, determinacją, czyli psychika siadła. Ale myślę, że tak nie jest. Zakładam raczej, że zszedł bo nie mógł kontynuować, by stanąć w ogóle na podium.

Jeżeli chodzi o Berlin i NY to hipoteza optymistyczna jest taka, że odciął się od wszystkiego(przekazał zarządcom), albo zamierza to zrobić i skoncentrował tylko na treningu by jeszcze raz podjąć wyzwanie. Musi w związku z tym być pewien, że stać go, jak wszystko pójdzie zgodnie z planem na zrealizowanie celu. Przy okazji zarobi.
Jeżeli pieniądze są głównym celem i motywem tych decyzji, a tak też może być, to taka motywacja jest za mała, wręcz paraliżująca - destrukcyjna. Z resztą to samo dotyczy miejsc, myślenie typu muszę być pierwszy spina zawodnika. Dobrze to można było zauważyć w wypowiedziach np. naszych medalistów olimpijskich, którzy już po zdobyciu medalu uparcie twierdzili, że np. najbardziej cieszy mnie, że pobiłem rekord życiowy! Tak mocno mieli to wdrukowane w głowy przez psychologów. Nie miejsce (pieniądze, oczekiwania kibiców, własne ambicje typu ja kim pokażę) tylko najlepszy możliwy występ jest celem - reszta to konsekwencje własnego i innych wytrenowania oraz dyspozycji dnia.
Życzę Bekelemu jak najlepiej, wojna domowa, troska o byt, to są sprawy od których trudno się oderwać. Będzie ciężko, ale może się powieść. Myślę że sytuacja (co kieruje Bekele) będzie się po woli klarować, pojawią się sygnały/komunikaty przygotowujące opinię publiczną/kibiców to tego co się wydarzy.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Drwal Biegacz pisze: 20 sie 2021, 16:09
Jeżeli tak jest, to ma problem z wolą walki, determinacją, czyli psychika siadła. Ale myślę, że tak nie jest. Zakładam raczej, że zszedł bo nie mógł kontynuować, by stanąć w ogóle na podium.
Jak dla mnie wyglądało to inaczej: https://youtu.be/EcrUW8z3NSc
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jutro o 7:00 czasu polskiego Sifan Hassan ma biec na rekord świata na 5000m w Eugene, a jedyna możliwość obejrzenia transmisji to wykupienie subskrypcji kosztującej kilkadziesiąt dolarów na stronie usatf.tv. Mam nadzieje, że na yt ktoś będzie nadawał transmisję, bo głupio przegapić coś takiego. Jeszcze na 2 mile Letensebet Gidey vs Hellen Obiri.

2 mile mężczyzn będzie już można zobaczyć w tv na polsacie, albo pokombinować z vpnem i youtubem. Ciekawe jak sobie poradzi Cheptegei.
Listy startowe: https://eugene.diamondleague.com/progra ... bef5614610

EDIT: Jak ktoś by znalazł w internecie transmisję tych biegów Hassan i Gidey to dajcie znać
Ostatnio zmieniony 20 sie 2021, 22:18 przez Ricardo, łącznie zmieniany 1 raz.
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

Ricardo pisze: 20 sie 2021, 16:18 Jak dla mnie wyglądało to inaczej: https://youtu.be/EcrUW8z3NSc
Rzeczywiście, bardzo dziwne! W kometarzach też się zastanawiają dlaczego zszedł. Pojawia się kontuzja, za wysoka temperatura, no i duma. Zauważają, że faktycznie mógł dojść by zająć drugie miejsce. Bardzo ciekawe, zwalniać zaczął już trochę szybciej zanim został wyprzedzony, odcięło go? Bo jeżeli duma nie pozwoliła mu na zajęcie 2 miejsca, jakoś to mi nie pasuje do niego, ale nie mówię nie.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hassan bez rekordu, ale do 3000m biegła jeszcze po 2:49/2:50/km czyli tempem na WR. Sama mówiła, że jest jeszcze zmęczona po Tokio, więc czekam na jej starty jak już wypocznie.

Tutaj jedyny filmik z biegu jaki udało się znaleźć: https://youtu.be/_LZa-f3bTps
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co do Bekele to moim zdaniem po prostu zwiększa swoje szanse. Pojawi się w Berlinie, jak pogoda, warunki będą odpowiednie to pobiegnie na maksa. Jak nie to odpuści, zwolni albo zejdzie i znowu zaatakuje w NY.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzisiaj na półmaratonie w Berlinie, Felix Kipkoech wygrał z czasem 58:57, a u kobiet najlepsza okazała się Joyciline Jepkosgei z czasem 1:05:16. Ciekawe w jakim maratonie jesienią wystartuje Joyciline, bo na razie wygląda na to, że jest w świetnej formie. Może znowu Walencja? Tam była druga w zeszłym roku z 2:18:40

Tutaj powtórka: https://youtu.be/gjfAuI0S6

Edit: Jepkosgei wystartuje w maratonie w Londynie (03.10)
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Polska Wikipedia podaje rekord świata w maratonie 1:59:40 :orany: Ricardo zmieniłbyś.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rekordy_ś ... koatletyce
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 24 sie 2021, 13:30 Polska Wikipedia podaje rekord świata w maratonie 1:59:40 :orany: Ricardo zmieniłbyś.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rekordy_ś ... koatletyce
:hahaha:
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No co? Trzeba to zmienić a Ricardo ma największe kompetencję, ja nawet nie pamiętam ile ten rekord jest.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Spoko, przestawię tam.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Znamy już pierwszych zawodników, którzy wystartują jesienią w Walencji. Rhonex Kipruto i Letensebet Gidey ustanawiali już w tym mieście nowe rekordy świata na krótszych dystansach, więc półmaraton będzie doskonałą szansą na pokazanie swoich umiejętności.

Rhonex Kipruto 🇰🇪 57:49, rekordzista świata na 10km - 26:24,
Muktar Edris 🇪🇹 59:04, 2-krotny mistrz świata na 5000m,

Letensebet Gidey 🇪🇹 debiut, rekordzistka świata na 5000 (14:06) i 10.000m (29:01)
Yalemzerf Yehualaw 🇪🇹 1:04:40, brązowa medalistka MŚ w półmaratonie
Genzebe Dibaba 🇪🇹 1:05:18, rekordzistka świata na 1500m - 3:50.07
Senbere Teferi 🇪🇹 1:05:32, srebrna medalistka MŚ

Na takie wiadomości czekałem! Gidey może pobiec niesamowity czas w debiucie, a dla Rhonexa będzie to już druga próba. Ciekawe kogo dodadzą do elity mężczyzn, bo Muktar nie wydaje się być jakimś wybitnym półmaratończykiem, a z szybkimi rywalami zawsze można dać z siebie więcej. Chyba, że będzie tak jak na 10km w Walencji gdzie pacemakerzy odpadli, a Kipruto sam pobiegł 26:24 w starszym modelu Adidasa bez karbonu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dziki_rysio_997
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:42
Życiówka w maratonie: 2:47:03

Nieprzeczytany post

Na bogato!!! Możemy zobaczyć coś wielkiego.
Najbardziej ciekawy jestem Gidey, która zdaje się być stworzona do pięknego, miarowego pokonywania kolejnych kilometrów.
Ciekawe też jakie plany ma Dibaba i czy wydłuża się już na dobre.
10k: 35:42 | M: 2:47:03
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dziki_rysio_997 pisze: 26 sie 2021, 14:26 Na bogato!!! Możemy zobaczyć coś wielkiego.
Najbardziej ciekawy jestem Gidey, która zdaje się być stworzona do pięknego, miarowego pokonywania kolejnych kilometrów.
Ciekawe też jakie plany ma Dibaba i czy wydłuża się już na dobre.
Dibaba to już raczej na dobre zostanie przy biegach ulicznych, bo tutaj można zarobić więcej niż na biezni. Teraz strona World Athletics nie działa, ale pamiętam jak w zeszłym roku oprócz wygranej półmaratonu w Walencji startowała w jakichś 5 czy 10km.
ODPOWIEDZ