Ile dają karbony?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

mimi pisze: 29 lis 2025, 22:02 Jeszcze apropo nowych technologicznie butów:
Sprzęt:
Większość biegaczy trenuje w 2–3 parach butów, a 23% rotuje aż cztery lub więcej par.
Co ciekawe, 44% biegaczy ma już doświadczenie z karbonem, co pokazuje rosnące zainteresowanie technologiami startowymi.
Takie buty! A można byłoby pochopnie pomyśleć, że już może większość osób biega w nowoczesnych butach... Lekko ponad 1000 osób w ankiecie (ograniczonej grupy), czyli wynik może być trochę przekłamany względem szerszej społeczności biegowej.
Myślę że to wynika z 2 czynników:
- sporo ludzi jest po prostu niedzielnymi biegaczami (i zanim ktoś się żachnie, nie ma w tym nic złego) ale jednak biegaczami, ale oni nawet nie wiedzą jaki mają potencjał na 5K bo nie lubią się za bardzo spocić, zmęczyć czy poczuć kumulujący się kwas mleczanowy. I tacy ludzie karbonów nie kupują, bo są droższe, a im zupełnie niepotrzebne, bo oni jak startują w zawodach to traktują to jako rozrywkę, a nie wydarzenie sportowe,
- z "gatekeepingu". Jak wchodzi jakaś promocja na szybkie buty to od razu pojawiają się komentarze (np. na pepper.pl) "panie, jak nie ciśniesz sub 3min/km to nie kupuj karbonów, to nic nie daje", i te mity są często powielane.

Do testów też trzeba podejść z pewną dawką sceptycyzmu, bo karbon karbonowi nierówny (Streakfly 2 vs Alphafly 3 to kompletnie inny but, to samo np. Takumi Sen 10 vs Prime X3 itd) a na dłuższych dystansach wjeżdża dodatkowo mnóstwo czynników na które nie mamy wpływu (dyspozycja dnia, jak dobrze szedł trening przed startem, jaka pogoda, jaka regeneracja, czy wieje wiatr itd). My, "normalsi" niestety nie jesteśmy tak nastrojeni jak elita biegowa, choć nawet im zdarza się gorszy start, więc może być tak że na testach stary posklejany taśmą Boston 5 wygrywa z Adios Pro 4 :D
PKO
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Oczywiście, że buty są różne. I mogą pomóc w różny sposób. Ogólne pytanie "ile daja karbony" dotyczy doświadczeń osób, które z nich korzystały/korzystają.

Czytałem albo słyszałem, że bardzo pomagają na rozbieganiach. I że to czuć po prostu po założeniu na nogi.

Ale jakoś nie spotkałem się ze stwierdzeniem typu: ubrałem na zawody I urwałem 30-40 sekund na 5km albo 1-1:30 na 10km. A tak można byłoby rozumieć przełom technologiczny. Skoro nawet były sugestie, typu oddzielmy bieganie na erę przed i z karbonem.

Porównanie ograniczyłem do 5-10km. Bo takie wydaje mi się, że może mieć sens. Dłuższe dystanse zwykle rzeczywiście zawierają raczej więcej zmiennych i trudniej byłoby wykonać porównywalny test 2 razy.
----------------------------------------------------------
1440miles
pma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:46
Życiówka w maratonie: 2:43:25

mimi pisze: 30 lis 2025, 13:57 Czytałem albo słyszałem, że bardzo pomagają na rozbieganiach. I że to czuć po prostu po założeniu na nogi.

Ale jakoś nie spotkałem się ze stwierdzeniem typu: ubrałem na zawody I urwałem 30-40 sekund na 5km albo 1-1:30 na 10km.
Karbon na rozbieganiu to też ryzyko że będzie za szybko. Miałem tak nie raz, chwila nieuwagi i już wchodzi się na tempo sub 4'/km :oczko:
Natomiast takie rzeczy jak incydentalne urwanie 30-40s na piątkę - rozumiem że w odniesieniu do biegu w klasycznych butach - to raczej kwestia formy a nie samych butów. Karbon może pomóc zmaksymalizować bieżącą formę i sprawić że będziesz w stanie trochę mocniej się wyjechać na zawodach, też na zasadzie dodatkowego boostera psychologicznego w stylu 'mam super buty więc mogę bardziej pocisnąć'
Reasumując posłużę się frazesem że buty nie biegają, jak nie ma formy to nawet te adidasy za ponad 2k nic nie dadzą. Pamiętam że kilka lat temu na lokalnym parkrunie koleżka zrobił rekord trasy (który przetrwał dłuższą chwilę) w najtańszych ekidenach z deca. Formę miał taką że nawet buty mu nie przeszkadzały.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ