Trasa na 10km - kilka pytań od początkującego

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
M&S
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chyba muszę jakiś test na dyche zrobić jak Was czytam ;) biegam tygodniowo 50-70km i non stop latam 6-6:30 czyli pierwszy zakres, co jakiś czas ciut mocniej jakaś 15-stke po 5:30-5:40 czy longa i przebiezki. A w głowie siedzi-masz czas na szybkie bieganie ;)
run for fun
10km - 48'27" - treningowo czerwiec 2014
21,097km - 1:58'00" - treningowo 12.09.2013
42,195km - 4:02'58" - Maraton Warszawski 29.09.2013

Plan na 2014 - dyszka poniżej 45' - Zaliczony
Długo długo nic i powrot do biegania w 2021
PKO
M&S
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53

Nieprzeczytany post

Aha, biegam od lutego. 20kg zrzucone ;)
run for fun
10km - 48'27" - treningowo czerwiec 2014
21,097km - 1:58'00" - treningowo 12.09.2013
42,195km - 4:02'58" - Maraton Warszawski 29.09.2013

Plan na 2014 - dyszka poniżej 45' - Zaliczony
Długo długo nic i powrot do biegania w 2021
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli czujesz taką potrzebę to jak najbardziej :) Jeżeli chcesz zanotować jakiś progres to również będzie to wskazane :)
M&S pisze:Aha, biegam od lutego. 20kg zrzucone ;)
No to jest czego gratulować! Super!
batonx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

No niestety, muszę się przyznać do całkowitej porażki :-( Że aż tak źle będzie to nie sądziłem. Po pierwsze: za późno poszedłem spać (prawie 2.00 w nocy), a wszystko przez film który mnie wciągnął (Gangsta Squad - polecam). Wstałem późno i już byłem zły na siebie. Normalnie biegam ok. 6.00, a dzisiaj była prawie 8.00 kiedy się obudziłem...

Chyba przesadziłem wczoraj z białym serem, miodem, dżemem i ciastem na kolację... czułem się rano lekko 'ociężały'. Zgodnie z zaleceniami miała być 'lekka' kolacja, ale się znowu nie udało ;-) Myślałem że baton 'all in one' firmy vitargo na 40 minut przed biegiem uczyni cuda, ale ja tych cudów nie uświadczyłem :-(

Najgorszy jest fakt bólu w prawej części brzucha (okolice wątroby, kolka?) który doskwiera mi od kilku dni. Podczas pierwszych 2-3km był nie do zniesienia i myślałem iż zakończę bieg już po 5km. Ukończyłem go jedynie siłą woli, ale jak słyszałem głos lektora (endomondo) informującego mnie o przewidywanym czasie ukończenia biegu, traciłem całą motywację.

Pozytywy to: przepiękna pogoda i okolica (przyroda: biegające sarny!) którą szczerze polecam na spacer i do biegania.

Już w przyszłym tygodniu kolejny trening, tym razem Kołobrzeg :taktak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I gdzie te 45 minut(o 40 nie wspomnę)? :)
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
batonx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

whitemamba pisze:I gdzie te 45 minut(o 40 nie wspomnę)? :)
Patience is the key to victory. W Kołobrzegu będzie.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Jak Kolobrzeg to zapraszym na wspolny trening w kierunku Dzwierzyna po lesie
jest tez asfaltowana sciezka, jak sie rozpedzimy to 10km po 4min /km, sprawdzisz
czy jestes na te 37min na 10km. :uuusmiech:
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

batonx żeby biegać 40 min na zawodach trzeba każde wolne wybieganie latać po około 4:50min/km Obojętnie czy 5 czy 20km. I w dodatku czuć się po takim biegu zregenerowanym żeby następnego dnia znowu tak polecieć.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

batonx pisze:No więc jeśli chodzi o bieganie to ogranicza się ono do owych 10km raz na tydzień i ciągłęmu progresowi wyniku, co jest dla mnie bodźcem motywującym.
świetny plan treningowy!
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
batonx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mimo że planu na bieganie jakiegoś wielkiego nie mam, postępy są :taktak:
Atak na 40 minut muszę niestety na ten moment odłożyć w czasie... prawdę mówiąc nawet 45 minut nie pokonałem, ale dzisiejszego wyniku się nie wstydzę...

Uzyskany wynik 46:16 , to mój nowy rekord życiowy. Plan na ten rok to zejście poniżej 40 minut na 10km :spoczko:

http://www.endomondo.com/workouts/231390005/5764890

Gdyby nie słaby 6 kilometr, byłoby 45 minut.

Dodam iż biegłem w 'fivefingersach'. Co o tym myślicie? Łydki bolą, nie ma takiego 'odbicia' jak przy normalnych butach, ale niby zdrowiej? Chociaż ja głównie biegam na utwardzonych powierzchniach, więc to może się odbić na żywotności kolan i stawów skokowych...

Obrazek
Obrazek

To mój nowy zakup:

Obrazek

Pozdrowienia dla wszystkich biegaczy z Kołobrzegu i okolic. Jak dobrze pójdzie kolejne 10km biegamy w Chorwacji już za tydzień :)
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rekordy życiowe to się bije na atestowanych zawodach kolego :-)
batonx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:Rekordy życiowe to się bije na atestowanych zawodach kolego :-)
No to przepraszam, ale już z samego tematu możesz się domyślić iż jestem amatorem... poza tym jeśli podczas treningu 'zrobiłem' 10km w 46 mintut to wydaje mi się iż podczas zawodów byłbym w stanie przynajmniej powtórzyć tan wynik. Więcej: wydaje mi się że byłbym w stanie go poprawić pod wpływem emocji, presji, motywacji, etc. - ale tak mi się oczywiście tylko wydaje, bo w zawodach zacznę brać udział wówczas kiedy normą będzie dla mnie bieganie podczas treningu 10km w okolicach 40 minut. Przynajmniej taki mam plan na ten moment.
Piotr_Z
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

batonx pisze:Mimo że planu na bieganie jakiegoś wielkiego nie mam, postępy są :taktak:
Atak na 40 minut muszę niestety na ten moment odłożyć w czasie... prawdę mówiąc nawet 45 minut nie pokonałem, ale dzisiejszego wyniku się nie wstydzę...

Uzyskany wynik 46:16 , to mój nowy rekord życiowy. Plan na ten rok to zejście poniżej 40 minut na 10km :spoczko:

http://www.endomondo.com/workouts/231390005/5764890

Gdyby nie słaby 6 kilometr, byłoby 45 minut.

Dodam iż biegłem w 'fivefingersach'. Co o tym myślicie? Łydki bolą, nie ma takiego 'odbicia' jak przy normalnych butach, ale niby zdrowiej? Chociaż ja głównie biegam na utwardzonych powierzchniach, więc to może się odbić na żywotności kolan i stawów skokowych...

Obrazek
Obrazek

To mój nowy zakup:

Obrazek

Pozdrowienia dla wszystkich biegaczy z Kołobrzegu i okolic. Jak dobrze pójdzie kolejne 10km biegamy w Chorwacji już za tydzień :)
Czy z Chorwacji tez otrzymamy słit focie?
5 km 00:22:32 (Grand Prix Pionek 13.10.2013), półmaraton 01:58:57 (8 Półmaraton Warszawski 2013) maraton 04:13:37 (35 MARATON WARSZAWSKI 2013)
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

batonx pisze:
No to przepraszam, ale już z samego tematu możesz się domyślić iż jestem amatorem... poza tym jeśli podczas treningu 'zrobiłem' 10km w 46 mintut to wydaje mi się iż podczas zawodów byłbym w stanie przynajmniej powtórzyć tan wynik. Więcej: wydaje mi się że byłbym w stanie go poprawić pod wpływem emocji, presji, motywacji, etc. - ale tak mi się oczywiście tylko wydaje, bo w zawodach zacznę brać udział wówczas kiedy normą będzie dla mnie bieganie podczas treningu 10km w okolicach 40 minut. Przynajmniej taki mam plan na ten moment.
Tutaj każdy jest amatorem z nielicznymi wyjątkami. Rekordy bijemy na zawodach. Tak się utarło i taki jest cel. Zrobisz kiedyś 39:59 z jednego treningu na tydzień i nikt Ci nie uwierzy. Więc nie ma co prowadzić w sumie tego tematu. Wybierz jakieś zawody i tam udowodnij.
batonx
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:
batonx pisze:
Tutaj każdy jest amatorem z nielicznymi wyjątkami. Rekordy bijemy na zawodach. Tak się utarło i taki jest cel. Zrobisz kiedyś 39:59 z jednego treningu na tydzień i nikt Ci nie uwierzy. Więc nie ma co prowadzić w sumie tego tematu. Wybierz jakieś zawody i tam udowodnij.
Jasne. Jest gdzieś lista zawodów na 10km?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ