TWL
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:20
- Życiówka w maratonie: brak
Rolli przeczytałam gdzieś że to TWL to powinno się biegać między 3-7 mmol/L zakwaszenie. Jak mam dostęp do laktometru to powiedzmy jakbym chciała biegać te 8km po 400/400 to po którym powtórzeniu zmierzyć zakwaszenie? I w ogóle to jak szybko mleczan jest usuwany z organizmu.
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Jeśli dobrze zrozumiałem poprzedni post Rolliego, to teoretycznie powinnaś mieć pomiar cały czas (co jest niewykonalne chyba) - TWL ma Cię właśnie przygotować do szybkiego przetworzenia mleczanu. Czyli musisz podbić ten poziom na szybkim odcinku a na wolnym uczysz organizm pracy z mleczanem - żeby na zawodach zrobił to jeszcze szybciej. Nie sposób zmierzyć wtedy zakwaszenia, bo tu nie ma typowej przerwy - przerwa jest w dość żwawym biegu.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
b@rto pisze:Jeśli dobrze zrozumiałem poprzedni post Rolliego, to teoretycznie powinnaś mieć pomiar cały czas (co jest niewykonalne chyba) - TWL ma Cię właśnie przygotować do szybkiego przetworzenia mleczanu. Czyli musisz podbić ten poziom na szybkim odcinku a na wolnym uczysz organizm pracy z mleczanem - żeby na zawodach zrobił to jeszcze szybciej. Nie sposób zmierzyć wtedy zakwaszenia, bo tu nie ma typowej przerwy - przerwa jest w dość żwawym biegu.
Poziom mleczanu rośnie do 4 minut po zakończeniu wysiłku. Okres półtrwania mleczanu wynosi od 15 do 30 minut i zależny od składu organizmu, wytrenowania i od rodzaju roztrenowania.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
To ja również chciałbym się podłączyć z pytaniem dotyczącym tego tematu. Kiedy (w jakiej fazie/części) stosować taki trening w przypadku przygotowań do 10km? Kiedy powinien odbyć się ostatni trening przed startem docelowym?
Tu kiedyś był link do bloga i komentarzy
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35:47
I to jest dobre pytanie...Dariush pisze:To ja również chciałbym się podłączyć z pytaniem dotyczącym tego tematu. Kiedy (w jakiej fazie/części) stosować taki trening w przypadku przygotowań do 10km? Kiedy powinien odbyć się ostatni trening przed startem docelowym?
-
- Zaprawiony W Bojach
Zakończ serie na 3-4 tygodnie przed startem docelowym.Dariush pisze:To ja również chciałbym się podłączyć z pytaniem dotyczącym tego tematu. Kiedy (w jakiej fazie/części) stosować taki trening w przypadku przygotowań do 10km? Kiedy powinien odbyć się ostatni trening przed startem docelowym?
Taka serie (troszkę wolniej) mozna tez stosować w czasie budowania bazy w zimie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 2:59:50
Chciałbym wprowadzić trochę urozmaiceń w mój trening.Rolli pisze:Zakończ serie na 3-4 tygodnie przed startem docelowym.Dariush pisze:To ja również chciałbym się podłączyć z pytaniem dotyczącym tego tematu. Kiedy (w jakiej fazie/części) stosować taki trening w przypadku przygotowań do 10km? Kiedy powinien odbyć się ostatni trening przed startem docelowym?
Taka serie (troszkę wolniej) mozna tez stosować w czasie budowania bazy w zimie.
Stąd pytania @Rolli'ego (trening pod LD):
1. Co oznacza ciut wolniej w przypadku bazy zimowej?
2. Jeśli miałbyś dokonać wyboru to wskazałbyś na:
a. 10x600/600?
b. 11km w T10+10s/+30s (i dalsze)?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:46
- Życiówka w maratonie: 2:43:25
Zrobiłem dziś taki trening w opcji 11km T10+10s/+30s. Co prawda do startu "docelowego" zostało mi tylko 10 dni ale nie ma to większego znaczenia. Trening wszedł dość gładko a trudność wynikała głównie z faktu, że robiłem to na stadionie i w sumie z rozgrzewką i schłodzeniem wyszło prawie 15 km klepania w kołko po tartanie a to już w nogach się czuje.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ocha... stare TWL...Keri pisze:Chciałbym wprowadzić trochę urozmaiceń w mój trening.Rolli pisze:Zakończ serie na 3-4 tygodnie przed startem docelowym.Dariush pisze:To ja również chciałbym się podłączyć z pytaniem dotyczącym tego tematu. Kiedy (w jakiej fazie/części) stosować taki trening w przypadku przygotowań do 10km? Kiedy powinien odbyć się ostatni trening przed startem docelowym?
Stąd pytania @Rolli'ego (trening pod LD):
1. Co oznacza ciut wolniej w przypadku bazy zimowej?
2. Jeśli miałbyś dokonać wyboru to wskazałbyś na:
a. 10x600/600?
b. 11km w T10+10s/+30s (i dalsze)?
1. W zimie zawsze biega sie więcej dlatego wykonuje sie akcenty tez trochę wolniej. Wez sobie takie serie i dolicz 10s/km i jest dobrze.
2. Jeżeli dystansem docelowym jest 10-HM-MRT to b. Jeżeli 3-5-10km to a.
-
- Zaprawiony W Bojach
Jeżeli jesteś dobrze przygotowany, to taki trening nie moze sprawiać problemow.pma pisze:Zrobiłem dziś taki trening w opcji 11km T10+10s/+30s. Co prawda do startu "docelowego" zostało mi tylko 10 dni ale nie ma to większego znaczenia. Trening wszedł dość gładko a trudność wynikała głównie z faktu, że robiłem to na stadionie i w sumie z rozgrzewką i schłodzeniem wyszło prawie 15 km klepania w kołko po tartanie a to już w nogach się czuje.