Wegetarianizm
- Sandy
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Karola , te golabki z pieczarkami i kasza robisz tak samo tylko do farszu dodajesz pokrojone , wczesniej uduszone z cebula pieczarki. Potem musisz je zapiekac tak dlugo ,az kapusta zrobi sie lekko brazowa
Smacznego
Smacznego
Zycie to tylko chwila, ale jaka soczysta !
-
- Zaprawiony W Bojach
S³uchajcie, kupi³am patisona.
Jestem pod wra¿eniem kszta³tu tego warzywa.. Hmm.
I co ja mam teraz z nim zrobiæ? Jak siê do niego zabraæ, do tego patisona??
P.S. Fajne imiê dla kota. Kot Patison.
Jestem pod wra¿eniem kszta³tu tego warzywa.. Hmm.
I co ja mam teraz z nim zrobiæ? Jak siê do niego zabraæ, do tego patisona??
P.S. Fajne imiê dla kota. Kot Patison.
- Sandy
- Wyga
polecam gulasz z patisona
1 duży patison, sól, cebula; małe pomidory lub koncentrat pomidorowy, pieprz, mąka, śmietana.
Patisona po umyciu zanurzyć we wrzącej wodzie na 3 minuty. Ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i osolić. Na gorącym oleju przysmażyć posiekaną cebulę, a gdy będzie lekko złota dodać patisona oraz kitka obranych ze skórki pomidorów (lub małą puszkę koncentratu). Wszystko razem dusić aż patison będzie szklisty. Wtedy dodać soli, pieprzu i łyżkę mąki rozprowadzoną w 1/2 szklankę śmietany. Następnie doprowadzić do zawrzenia.
Troche z tym zabawy ale smaczne
1 duży patison, sól, cebula; małe pomidory lub koncentrat pomidorowy, pieprz, mąka, śmietana.
Patisona po umyciu zanurzyć we wrzącej wodzie na 3 minuty. Ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i osolić. Na gorącym oleju przysmażyć posiekaną cebulę, a gdy będzie lekko złota dodać patisona oraz kitka obranych ze skórki pomidorów (lub małą puszkę koncentratu). Wszystko razem dusić aż patison będzie szklisty. Wtedy dodać soli, pieprzu i łyżkę mąki rozprowadzoną w 1/2 szklankę śmietany. Następnie doprowadzić do zawrzenia.
Troche z tym zabawy ale smaczne
Zycie to tylko chwila, ale jaka soczysta !
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
No tak - skończyła sie dyskusja, dziewczyny do gotowania się wzięły. Jakieś nowe podforum będzie chyba trzeba założyć.
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Moja zona , wegetarianka - weteranka , pewnie by podala ze 100 tys przepisow na wszystko , tylko ze ona sie uaktywnia na zupelnie innym Forum ...
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
-
- Zaprawiony W Bojach
A wiêc patison...
Wczoraj zastanawia³am siê, jak opisaæ jego kszta³t. To warzywo zas³uguje bowiem na poemat. Jest niezwyk³e. Ró¿ne skojarzenia przychodz± do g³owy. Parasolka, meduza, ³apa ma³ego dinozaura.
Z pomoc± przychodzi internet.
S± dwie odmiany patisona:
DISCO - odmiana wczesna, m³ode owoce maj± jasnozielon± g³adk± skórkê, starsze s± bia³o kremowe z niewielkimi gruze³kowatymi naro¶lami o kszta³cie babki lub dzwonu z silnie zaznaczonymi wrêbami.
GAGAT - owoce m³ode maj± ciemnozielon± skórkê, starsze s± prawie czarne. Kszta³t dysku ze s³abo zaznaczonymi wrêbami, o g³adkiej powierzchni, bia³o kremowym i kruchym mi±¿szu.
Mój wczorajszy patison to by³a odmiana disco.
Tak wygl±daj± patisony (dla niezorientowanych - sama do wczoraj by³am niezorientowana)

Wczoraj równie¿ zapozna³am siê z bak³a¿anem, którego skórka ma piêkny kolor g³êbokiego, nasyconego fioletu.
Po obraniu i pokrojeniu cukinii, patisona i bak³a¿ana nasuwa siê proste pytanie: czym te warzywa ró¿ni± siê od siebie? W ¶rodku wygl±daj± podobnie, na surowo smakuj± prawie tak samo.
Otó¿:
"...zarówno kabaczek, cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek cukinia (zuccini) to wyhodowana we W³oszech odmiana kabaczka.
Kabaczek nie ma nic wspólnego z ober¿yn± (bak³a¿anem), który nale¿y do tej samej rodziny co ziemniak, pomidor, czy papryka. Kabaczek od cukinii naj³atwiej odró¿niæ na grz±dce, na straganie ju¿ trudniej, poniewa¿ wyhodowano wiele ich odmian. Barwa nie jest tu decyduj±ca; kabaczek mo¿e mieæ barwê od kremowej poprzez ¿ó³t± do ciemno-zielonej, cukinia przewa¿nie jest zielona, czasem w jasne cêtki. [...] Patisson rzeczywi¶cie przypomina UFO. Ma³e patissony do 6 cm ¶rednicy traktujê jak ogórki: kwaszê, marynujê, lub spo¿ywam na surowo. Wiêksze dodajê do potraw typu leczo, lub przyrz±dzam jak placki ziemniaczane."
¼ród³o: S³awomir J. Marusiñski, http://www.restaurants.pl
Moje wczorajsze kulinarne wyczyny skoñczy³y siê tym, ¿e pokrojone warzywa (do dyniowatych do³o¿y³am jeszcze pomidory, paprykê i cebulê) udusi³am na oliwie z pestek winogron i przyprawi³am zio³ami prowansalskimi. Mam je dzisiaj na lunch z makaronem ry¿owym, mniam.
Jak zjem, to napiszê, czy eksperyment siê uda³.
(Edited by joycat at 8:49 am on July 24, 2003)
Wczoraj zastanawia³am siê, jak opisaæ jego kszta³t. To warzywo zas³uguje bowiem na poemat. Jest niezwyk³e. Ró¿ne skojarzenia przychodz± do g³owy. Parasolka, meduza, ³apa ma³ego dinozaura.
Z pomoc± przychodzi internet.
S± dwie odmiany patisona:
DISCO - odmiana wczesna, m³ode owoce maj± jasnozielon± g³adk± skórkê, starsze s± bia³o kremowe z niewielkimi gruze³kowatymi naro¶lami o kszta³cie babki lub dzwonu z silnie zaznaczonymi wrêbami.
GAGAT - owoce m³ode maj± ciemnozielon± skórkê, starsze s± prawie czarne. Kszta³t dysku ze s³abo zaznaczonymi wrêbami, o g³adkiej powierzchni, bia³o kremowym i kruchym mi±¿szu.
Mój wczorajszy patison to by³a odmiana disco.
Tak wygl±daj± patisony (dla niezorientowanych - sama do wczoraj by³am niezorientowana)

Wczoraj równie¿ zapozna³am siê z bak³a¿anem, którego skórka ma piêkny kolor g³êbokiego, nasyconego fioletu.
Po obraniu i pokrojeniu cukinii, patisona i bak³a¿ana nasuwa siê proste pytanie: czym te warzywa ró¿ni± siê od siebie? W ¶rodku wygl±daj± podobnie, na surowo smakuj± prawie tak samo.
Otó¿:
"...zarówno kabaczek, cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek cukinia (zuccini) to wyhodowana we W³oszech odmiana kabaczka.
Kabaczek nie ma nic wspólnego z ober¿yn± (bak³a¿anem), który nale¿y do tej samej rodziny co ziemniak, pomidor, czy papryka. Kabaczek od cukinii naj³atwiej odró¿niæ na grz±dce, na straganie ju¿ trudniej, poniewa¿ wyhodowano wiele ich odmian. Barwa nie jest tu decyduj±ca; kabaczek mo¿e mieæ barwê od kremowej poprzez ¿ó³t± do ciemno-zielonej, cukinia przewa¿nie jest zielona, czasem w jasne cêtki. [...] Patisson rzeczywi¶cie przypomina UFO. Ma³e patissony do 6 cm ¶rednicy traktujê jak ogórki: kwaszê, marynujê, lub spo¿ywam na surowo. Wiêksze dodajê do potraw typu leczo, lub przyrz±dzam jak placki ziemniaczane."
¼ród³o: S³awomir J. Marusiñski, http://www.restaurants.pl
Moje wczorajsze kulinarne wyczyny skoñczy³y siê tym, ¿e pokrojone warzywa (do dyniowatych do³o¿y³am jeszcze pomidory, paprykê i cebulê) udusi³am na oliwie z pestek winogron i przyprawi³am zio³ami prowansalskimi. Mam je dzisiaj na lunch z makaronem ry¿owym, mniam.
Jak zjem, to napiszê, czy eksperyment siê uda³.
(Edited by joycat at 8:49 am on July 24, 2003)
- Ojla
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 3:43:37
- Kontakt:
Jak lubisz, to możesz dodać starego sera żółtego. Ja dodaję jeszcze ugotowane i pokrojone w plasterki parówki, bo moje dziecko lubi miąsko a nienawidzi warzywek. Smacznego! 
Jola

Jola
Pozdrawiam, Jola
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Faktycznie - drapieżna dyskusja o granicy pomiędzy dobrem i złem, autorytetach i gustach muzycznych, zamnieniła się w kącik kulinarny. :chrap:
biegowa recydywa
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
jak ladnie widac kto gotuje w domu a kto je