Wegetarianizm

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Sandy
Wyga
Wyga
Posty: 83
Rejestracja: 25 maja 2003, 20:06
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Karola , te golabki z pieczarkami i kasza robisz tak samo tylko do farszu dodajesz pokrojone , wczesniej uduszone z cebula pieczarki. Potem musisz je zapiekac tak dlugo ,az kapusta zrobi sie lekko brazowa

Smacznego
Zycie to tylko chwila, ale jaka soczysta !
PKO
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 3301
Rejestracja: 01 cze 2002, 00:00
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo

Nieprzeczytany post

S³uchajcie, kupi³am patisona.
Jestem pod wra¿eniem kszta³tu tego warzywa.. Hmm.  

I co ja mam teraz z nim zrobiæ? Jak siê do niego zabraæ, do tego patisona??

P.S. Fajne imiê dla kota. Kot Patison.
Awatar użytkownika
Sandy
Wyga
Wyga
Posty: 83
Rejestracja: 25 maja 2003, 20:06
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

polecam gulasz z patisona

1 duży patison, sól, cebula; małe pomidory lub koncentrat pomidorowy, pieprz, mąka, śmietana.
Patisona po umyciu zanurzyć we wrzącej wodzie na 3 minuty. Ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i osolić. Na gorącym oleju przysmażyć posiekaną cebulę, a gdy będzie lekko złota dodać patisona oraz kitka obranych ze skórki pomidorów (lub małą puszkę koncentratu). Wszystko razem dusić aż patison będzie szklisty. Wtedy dodać soli, pieprzu i łyżkę mąki rozprowadzoną w 1/2 szklankę śmietany. Następnie doprowadzić do zawrzenia.

Troche z tym zabawy ale smaczne
Zycie to tylko chwila, ale jaka soczysta !
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 883
Rejestracja: 31 sie 2001, 09:13
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Szczecin

Nieprzeczytany post

Maleńkie patisonki marynowane są super. Dorosłe (za gruba skórka) tylko w formie polecanej przez Sandy.
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 3301
Rejestracja: 01 cze 2002, 00:00
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo

Nieprzeczytany post

No dobra.
Wróci³am z biegania.
Zabieram siê za patisona. Za obieranie go ze skórki.
Jutro zdam relacjê.
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 2163
Rejestracja: 21 wrz 2002, 21:12
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Bawaria/Gdansk

Nieprzeczytany post

Czekamy z niecierpliwoscia :)

kledzik
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Posty: 32176
Rejestracja: 10 lip 2002, 15:20
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48
Lokalizacja: Polska cała :)

Nieprzeczytany post

No tak - skończyła sie dyskusja, dziewczyny do gotowania się wzięły. Jakieś nowe podforum będzie chyba trzeba założyć.
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 883
Rejestracja: 31 sie 2001, 09:13
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Szczecin

Nieprzeczytany post

Fredziu, liczymy na Ciebie.  :)
Ty taki miłosnik dobrej kuchni i najlepszego na świecie dania czyli pesto z pastą masz już na pewno jakiś pomysł.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 10535
Rejestracja: 19 cze 2001, 04:38
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Lokalizacja: lokalna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moja zona , wegetarianka - weteranka , pewnie by podala ze 100 tys przepisow na wszystko , tylko ze ona sie uaktywnia na zupelnie innym Forum ...
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 3301
Rejestracja: 01 cze 2002, 00:00
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo

Nieprzeczytany post

A wiêc patison...
Wczoraj zastanawia³am siê, jak opisaæ jego kszta³t. To warzywo zas³uguje bowiem na poemat. Jest niezwyk³e. Ró¿ne skojarzenia przychodz± do g³owy. Parasolka, meduza, ³apa ma³ego dinozaura.

Z pomoc± przychodzi internet.

S± dwie odmiany patisona:
DISCO - odmiana wczesna, m³ode owoce maj± jasnozielon± g³adk± skórkê, starsze s± bia³o kremowe z niewielkimi gruze³kowatymi naro¶lami o kszta³cie babki lub dzwonu z silnie zaznaczonymi wrêbami.
GAGAT - owoce m³ode maj± ciemnozielon± skórkê, starsze s± prawie czarne. Kszta³t dysku ze s³abo zaznaczonymi wrêbami, o g³adkiej powierzchni, bia³o kremowym i kruchym mi±¿szu.

Mój wczorajszy patison to by³a odmiana disco.

Tak wygl±daj± patisony (dla niezorientowanych - sama do wczoraj by³am niezorientowana)

Obrazek

Wczoraj równie¿ zapozna³am siê z bak³a¿anem, którego skórka ma piêkny kolor g³êbokiego, nasyconego fioletu.
Po obraniu i pokrojeniu cukinii, patisona i bak³a¿ana nasuwa siê proste pytanie: czym te warzywa ró¿ni± siê od siebie? W ¶rodku wygl±daj± podobnie, na surowo smakuj± prawie tak samo.

Otó¿:

"...zarówno kabaczek, cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek cukinia (zuccini) to wyhodowana we W³oszech odmiana kabaczka.
Kabaczek nie ma nic wspólnego z ober¿yn± (bak³a¿anem), który nale¿y do tej samej rodziny co ziemniak, pomidor, czy papryka. Kabaczek od cukinii naj³atwiej odró¿niæ na grz±dce, na straganie ju¿ trudniej, poniewa¿ wyhodowano wiele ich odmian. Barwa nie jest tu decyduj±ca; kabaczek mo¿e mieæ barwê od kremowej poprzez ¿ó³t± do ciemno-zielonej, cukinia przewa¿nie jest zielona, czasem w jasne cêtki. [...] Patisson rzeczywi¶cie przypomina UFO. Ma³e patissony do 6 cm ¶rednicy traktujê jak ogórki: kwaszê, marynujê, lub spo¿ywam na surowo. Wiêksze dodajê do potraw typu leczo, lub przyrz±dzam jak placki ziemniaczane."
¼ród³o: S³awomir J. Marusiñski, http://www.restaurants.pl

Moje wczorajsze kulinarne wyczyny skoñczy³y siê tym, ¿e pokrojone warzywa (do dyniowatych do³o¿y³am jeszcze pomidory, paprykê i cebulê) udusi³am na oliwie z pestek winogron i przyprawi³am zio³ami prowansalskimi. Mam je dzisiaj na lunch z makaronem ry¿owym, mniam.
Jak zjem, to napiszê, czy eksperyment siê uda³.

(Edited by joycat at 8:49 am on July 24, 2003)
Awatar użytkownika
Ojla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 2043
Rejestracja: 24 gru 2002, 07:36
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:43:37
Lokalizacja: Warszawa - Gocław
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak lubisz, to możesz dodać starego sera żółtego. Ja dodaję jeszcze ugotowane i pokrojone w plasterki parówki, bo moje dziecko lubi miąsko a nienawidzi warzywek. Smacznego! :)
Jola
Pozdrawiam, Jola
Olek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1865
Rejestracja: 18 cze 2001, 18:10
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Faktycznie - drapieżna dyskusja o granicy pomiędzy dobrem i złem, autorytetach i gustach muzycznych, zamnieniła się w kącik kulinarny.  :chrap:
biegowa recydywa
Awatar użytkownika
Styku
Wyga
Wyga
Posty: 129
Rejestracja: 25 cze 2003, 16:08
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa

Nieprzeczytany post

No właśnie, Co za nuda a tak fajnie się dyskutowało:)
"W dobrych zawodach wystąpiłem, bieg ukończyłem" 2TM  4,7
Awatar użytkownika
Chinczyk
Wyga
Wyga
Posty: 57
Rejestracja: 25 kwie 2003, 14:53
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa

Nieprzeczytany post

A może to najlepsza forma agitacji? :hej:
"Bo kiedy długo patrzysz w otchłań,
otchłań zaczyna patrzeć w Ciebie."
Awatar użytkownika
caryca
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 948
Rejestracja: 23 lip 2001, 17:07
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: dania/warszawa
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jak ladnie widac kto gotuje w domu a kto je :ble: ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ