IAAF MŚ DOHA 2019

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pączek pisze:Hahaha, serio? Tysiące ludzi biega w podobnych warunkach, ale raczej amator nie jest w stanie wyjechać się do granic możliwości, a wyczynowiec tak.
Tak, sprawdzałem maraton w którym biegłem i w Bangkoku start też koło północy i warunki pod względem temperatury i wilgotności dokładnie takie same. Zarówno ścigacze (choć nie po 2:05) i tysiące amatorów. To oczywiście kwestia przygotowania pod dane warunki co można zrobić.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
New Balance but biegowy
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Był kiedyś raport na temat tego, jak bardzo zostanie uszczuplona lista światowych metropolii zdolnych do organizacji IO, jeśli brać pod uwagę możliwość zagwarantowania warunków pogodowych do rozegrania biegu maratońskiego. Nie znalazłem tego teraz ale znalazłem info, że dokładnie rok przez IO w Tokio o 6 rano temperatura i wilgotność były takie same, jak podczas maratonu kobiet w Doha.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Do Doha wymagane są specyficzne umiejętności. To musiałaby być mieszanka szybkości, siły woli i zdolności do cierpienia. O ile każdy z naszych wyczynowców posiada wystarczającą szybkość o tyle żaden z nich nie ma tak silnej woli i zdolności wytrzymywania w cierpieniu podczas ekstremalnych warunków. Potrzeba nam ekstremofila na miarę Artiego. Bez tego można zapomnieć o odrodzeniu się biegów długich.
Wystarczy wziąć udział w takich warunkach i wiedzieć ,że do tego trzeba się przygotować...w takich właśnie warunkach co łatwe jest nawet w Europie w warunkach sztucznych. Następnie wiedząc ,że inni padną wystarczy dobrać odpowiednie tempo. Akurat ultramaratończycy to wiedzą startując często w ekstremalnych warunkach. W takich warunkach w jakich biegły maratonki biega się na 100km itp. Oczywiście można sądzić ,że prędkości są inne ale właśnie zawody pokazały,że w takich warunkach tempo jest "normalne" a nie to znane z komercyjnych maratonów.

Aby w Doha pobiec dobrze należało zrobić przystosowanie w warunkach sztucznych a potem wyjechać na aklimatyzację do Doha i biegać long run już w tych warunkach. Potem dobrać prędkość i spokojnie obserwować jak rywalki padają.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Był kiedyś raport na temat tego, jak bardzo zostanie uszczuplona lista światowych metropolii zdolnych do organizacji IO, jeśli brać pod uwagę możliwość zagwarantowania warunków pogodowych do rozegrania biegu maratońskiego. Nie znalazłem tego teraz ale znalazłem info, że dokładnie rok przez IO w Tokio o 6 rano temperatura i wilgotność były takie same, jak podczas maratonu kobiet w Doha.
Głównie chodzi m.in. też o potrzebę uzyskiwania przez zawodników przyzwoitych wyników aby pokazywać poziom sportowy niż docieranie do mety.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No właśnie. Więc dodatkowe utrudnianie wysoką temperatuturą i wilgotnością nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ricardo pisze:No właśnie. Więc dodatkowe utrudnianie wysoką temperatuturą i wilgotnością nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Niestety szejkowie wygrali. Choć w zasadzie konkurencje stadionowe głównie dlatego,że krótkie to są szybkie. techniczne też sobie radzą. W idealnych warunkach maratonskich niestety nie jest to korzystne dla np ssprintòw.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obojętnie kto by wygrał - byłoby za ciepło.
IO, MŚ, ME itp. rozgrywane są zawsze w ciepłych (oczekiwanych) terminach, dla dobra większości startujących i widzów.
Stąd, niski prestiż maratonów rozgrywanych na tych imprezach.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Arti pisze:
Kangoor5 pisze:Był kiedyś raport na temat tego, jak bardzo zostanie uszczuplona lista światowych metropolii zdolnych do organizacji IO, jeśli brać pod uwagę możliwość zagwarantowania warunków pogodowych do rozegrania biegu maratońskiego. Nie znalazłem tego teraz ale znalazłem info, że dokładnie rok przez IO w Tokio o 6 rano temperatura i wilgotność były takie same, jak podczas maratonu kobiet w Doha.
Głównie chodzi m.in. też o potrzebę uzyskiwania przez zawodników przyzwoitych wyników aby pokazywać poziom sportowy niż docieranie do mety.
Nie o to chodzi. Chodzi o to, żeby bieg maratoński wygrał najszybszy maratończyk a nie ten który najlepiej rozkmini, jak biec w miarę szybko nie ścinając jednocześnie białka pod czaszką. A jeszcze bardziej chodzi o to, żeby nie narażać zdeterminowanych zawodników na to ryzyko.
Arti pisze:
Ricardo pisze:No właśnie. Więc dodatkowe utrudnianie wysoką temperatuturą i wilgotnością nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Niestety szejkowie wygrali. Choć w zasadzie konkurencje stadionowe głównie dlatego,że krótkie to są szybkie. techniczne też sobie radzą. W idealnych warunkach maratonskich niestety nie jest to korzystne dla np ssprintòw.
Jak ktoś ma klimatyzację to nic dziwnego, że sobie radzi.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co tam się wydarzyło na 110 ppł :bum: :niewiem: :niewiem:
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:Co tam się wydarzyło na 110 ppł :bum: :niewiem: :niewiem:
http://sport.tvp.pl/44660030/lekkoatlet ... eoda-wideo
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
marcin9709
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:37

Nieprzeczytany post

Wojciech Nowicki z brązem. Węgier spalił swoją najlepszą próbę. We dwóch staną na najniższym stopniu podium.
5km: 17:59
10km: 37:37
HM: 01:28:40
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

"Odbyły się też dwa przedbiegi na 5000 m. W drugiej serii inna zawodniczka NOP - Konstanze Klosterhalfen kontrolowała bieg i dyrygowała końcówką, by pewnie awansować do finału. Niemka w Dosze była pierwotnie zgłoszona również na „piątkę". "

Co to znaczy że "była pierwotnie zgłoszona również na piątkę"? Są dwa biegi, 5km i 5000m? :echech:
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mnie najbardziej ujął ten akapit gdzie, „dyrygowała końcówką”,...
To musiało być fascynujące,...
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziwne utrzymanie medalu Węgra na zasadzie gdybania co by było gdyby ;-)
ODPOWIEDZ