Gratulacje. Po raz kolejny raz weekend nasi biegacze a szczególnie ta piękniejsza część spędzili na biegowo. Małgosia zaliczyła już czwarty półmaraton do korony, czyli 42 Bieg Lechitów - Gniezno. Zaś Mirela jak zawsze skromna nielubiąca się chwalić swoimi osiągnięciami zajęła I Miejsce w kat.K-50 w Biegu Westerplatte. No i nie możemy doczekać się zdjęć od Alicji, która zaliczała Maraton we Wrocławiu, aby móc jej oficjalnie pogratulować sukcesu.
Gratulacje dla Alicji. Ma dziewczyna odwagę by marzyć i cholerny upór by pragnienia prawdą się stały. Witamy kolejną królową maratonów wśród Akademii Biegania Grudziądz.
Praca nad sobą przynosi więcej profitów niż się spodziewacie. Zapraszam na środowy trening na zakończenie lata przed plażę miejską w Rudniku. Startujemy o godzinie 18.00. Za chwilę jesień, więc czas również pomyśleć o przenosinach naszych środowych spotkań. Moja propozycja to powrót na średnicówkę i trasa Lotnisko-Park oraz alternatywa dla nielubiący deszczu i chłodu to przyłączenie się do zajęć prowadzonych o 18.30 przez Delfin na Olimpii. Niestety ja osobiście w najbliższym czasie będę przez ten czas wyłączony ze spotkań ze względu na inne obowiązki. Pozdrawiam Andrzej.
W najbliższą sobotę zapraszam wszystkich naszych członków i sympatyków Akademii Biegania Grudziądz na świętowanie 1 urodzin parkrun Grudziądz #53 ( mile widziane nasze koszulki ). Już wielu biegaczy od nas zalicza tam swoje sobotnie bieganie, więc czas abyśmy i my również przenieśli tam swoje weekendowe bieganie tym bardziej, że pokrywa się z naszymi spotkaniami o godz.09.00. Dzięki temu będzie możliwość poznania nowych ludzi, wymiany opinii, po ścigania się, mile spędzenia czasu w szerszym gronie. Przed biegiem warto dokonać rejestracji : https://www.parkrun.pl/rejestracja/form/ i wydrukować kod.
Oczywiście, kto woli po staremu spotykać się w sobotę o 09.00 przed plażą i biegać nieco więcej kilometrów to nie ma problemu. w końcu jest demokracja i każdy ma możliwość wyboru. Pozdrawiam Andrzej.
Ostatni weekend lata 2019 z Akademią Biegania za nami. Krzysiu wystartował w 7 edycji biegu Barcin Osche 10 km CZAS 42; 46, 22 miejsce trasa dobra i pogoda też, + 2 miejsce w kategorii, Grażynka w VI Bieg Gniewski z Zakładem Produkcji Kruszyw zajęła 3 Miejsce w swojej kategorii, Marek i Gizela w ostatniej edycji Wielki Tour Piątek- Chełmża. Ekipa AB zaliczyła pierwsze urodziny Parkrun a ja mimo wszystko wolę samotne bieganie w moim tempie zaliczając 20 kilometrów z singel track. Gratulacje dla wszystkich.
Ot, i jesień już mamy od poniedziałku, co zresztą będzie widać za oknem dzisiaj i jutro. Miejmy nadzieje, że przez większość października i listopada będzie to dobry okres dla nas biegaczy, bo jak mawia polskie przysłowie, gdy łagodna jesień trzyma, będzie krótka ostra zima. Widzimy się w środę o 18.00 przed plażą miejską lub do wyboru dla chętnych 18.30 Hala Olimpii z szkółką biegania Delfin Run. Od kolejnej środy to jest 2 października proponuję przenieść się na Rondo Popiełuszki, czyli parking leśny przy Castoramie ze względu na fakt, że w lesie około godziny 19 robi się już ciemno a bezpieczeństwo biegacza najważniejsze.
„Ludzie błagają Boga o zdrowie. Nikt jednak ze śmiertelników nie myśli, że zachowanie zdrowia leży w jego własnych rękach.” Dlatego moje ręce robią zdrowe sałatki. Wczoraj mix z kiełkami i indykiem a dzisiaj szpinak z burakiem i wołowiną do tego granat i orzechy posypane skórką pomarańczy.
Porażka, słabszy czas, mniej przebiegniętych kilometrów na treningu nie oznacza, że powinniśmy się poddawać tylko, że musimy starać się bardziej. Powodzenia dla wszystkich w sobotnich zmaganiach na Biegach Bronka. Przypomnę tylko, że mój czas to 35 minut i jakiś czas temu najszybszy grudziądzanin, więc mam nadzieje, że i wam się uda pobiec szybko jak mnie kiedyś. Sam niestety nie biorę udziału, bo ważniejsza dla mnie jest moja żona, z którą 28 września będziemy obchodzić swoją pierwszą rocznicę ślubu oraz jej urodziny, ale będziemy za wszystkich trzymać kciuki.
Biegnij do końca, potem odpoczniesz!. Pamiętajcie o treningach. Najbliższy już jutro o 18.00. Zbiórka przy rondzie Popiełuszki a nie Rudniku. Trasa Lotnisko-park miejski. Dla nielubiących deszczowej aury 18.30 spotkania na Olimpii z Delfinem .
W związku z tym że wielu z nas biegaczy musi uwzględnić w swoim kalendarzu starty oraz z licznymi pytaniami odnośnie czy Akademia Biegania Grudziądz będzie organizować w najbliższym czasie jakieś biegi informuję, że na chwilę obecną nie przewidujemy organizacji imprez biegowych takich jak Bieg Niepodległości, Bieg WOŚP…. Nasze stowarzyszenie postanowiło przekazać inicjatywę innym grupom biegowym, których w ostatnim czasie powstało wiele. Teraz czas abyśmy my biegacze z AB mogli wystartować w imprezach zorganizowanych przez innych. Oczywiście będziemy bacznie obserwować czy biegi są robione zgodnie z zasadami i przepisami ( obstawa medyczna, ubezpieczenie NW biegu i biegaczy, zgody na poruszanie się po drogach publicznych, składane do urzędu skarbowego informacje i rozliczenia, warunki sanitarne itd.…), aby nie było obniżenia poziomu, jaki dotychczas był na imprezach w naszym mieście.