Sony wypusciło świetny nowy aparacik DSC V1, nieduży, umieszcze go więc także w poniższych opisach czasów.
Jest kilka ważnych czasów na które należy zwrócić uwagę. Niestey producenci zazwyczaj niechętnie je podaja, bo mozna wytknąć, ze są gorsi o d jakiegoś konurencyjnego aparatu.
Te czasy opóźnienia, to:
Czas "rozruchu"
Czas od właczenia do momentu kiedy aparat jest gotowy do zdjęcia - często chcemy szybvko coś zrobic ale zanim włączymy aparat to sprawa jest juz nieaktualna - w wiekszości aparatów cyfrowaych jest to kilka sekund - wspominany Canon 1Ds - ma stosunkowo długi czas rozrucgu - to jedna z jego słabyszh stron - 1 sekunda, choć to oczywiście bardzo dobrze w porównaniu z innymi aparatami.
Moje Fuji 602 - około 4 s
Joycat Canon S45 - też około 4 s
Starsza siostra Minolty Xt - poprostu X - bardzo doby czas - 1,8 s ale ona nie ma telespopowo wysuwanych soczewek i dlatego
Casio Adamma - około 6 s
Pentax Optio S - 2,3 s
Ixus 400 - 2,1 s
Sony V1 - 3,2 s
Ale na przykład: Nikon D100, Fuji S2 Pro - poniżej 0,1 s
Czas AutoFocusa
Bardzo wazny czas - zazwyczaj wszyscy używamy AutoFocusa, bo albo nie mamy manualnego nastawu ostrości albo nam się nie chce w to bbawić bo AF jest wygodniejszy, ale dostrojenie ostrości zajmuje aparatowi chwilę czasu
Canon 1Ds - nie podają nigdzie - podobna zaje....cie szybki
Fuji 602 - 0,3-1 s
Joycat Canon S45 - 0,7-0,9 s
Minolty X - ~ 0,8 s
Casio Adamma - 0,9-1,3 s
Pentax Optio S - 0,5-1 s
Ixus 400 - 0,7-1 s
Sony V1 - 0,3-0,5 s
Nikon D100, Fuji S2 Pro - też nie wiadomo - wogóle te aparaty o cenach podchodzących pod 10 tys zł mają juz inne typy tych focusów - i podobno sa kosmicznie szybkie.
Czas reakcji na naciśniecie spustu - czyli od ustawianie astrości do zrobienia zdjęcia
Te kosmiczne aparaty nie maja opóznienia wogóle. A pozostałe:
Fuji 602 - 0,2 s - to mnie troche czasem wkurza
Canon S45 - <0,1 s
Minolty X - <0,1 s
Casio Adamma - <0,1 s
Pentax Optio S - <0,1 s
Ixus 400 - <0,1 s
Sony V1 - <0,1 s
Całkowity czas opóznienia- czyli AutoFocus i spust razem - to zazwyczaj nie jest prosta suma i nie zawse to wyglada logicznie - ale tak wyszło testerowi
Fuji 602 - 0,9 s
Canon S45 - 0,8-1 s
Minolty X - 0,9-1.5 s
Casio Adamma - ~ 1 s
Pentax Optio S - 0,5 s
Ixus 400 - 0,8 s
Sony V1 - ~ 0,4 s
No i bardzo wazny czas, pokazujacy jak szybko nmożemy robić zdjęcia jedno por dugim - bo przecież orpócz powyższego czasu jest jeszcze czas zapisu na karcie. A więc co ile możemy cykać nowe zdjęcie:
Fuji 602 - 1,2 s
Canon S45 - 1,9 s
Minolty X - 2,2 s
Casio Adamma - 2,6 s
Pentax Optio S - 4,4 s
Ixus 400 - 1,5 s
Sony V1 - 1,4 s
Wszystkie te czasy podawane sa przy maksymalnych rozmiarach zdjęc jakie mozna w tych aparatach ustawić. Na przykład ostatni czas Pentax Optio S - 4,4 s jest mierzony przy rozdzielczosci 2048x1536 ale przy 1600x1200 juz tylko 2,8 s
Aha - no i oczywiście nie ja dokonywałem tych wszystkich pomiarów i testów. Zrobił to Phil Askey - polecam stronę:
www.dpreview.com
(Edited by FREDZIO at 12:19 am on July 4, 2003)