Aparaty cyfrowe

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
PiotrPZ
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Taniej niz w NYC kupisz w Stanach - w Amazonie s45 kosztuje 460$, a pewnie można znaleźć jeszcze taniej :)

Tak jak napisała Joy, kupiliśmy nasz sprzet za 2749 pln ( apart +CF266 +futerał+ upust na dodatkowy czytnik kart CF ) i uważam, że cena była jak na polskie warunki atrakcyjna.
Tak czy inaczej apart moge polecić, jest naprawdę super, działa zarówno w trybie auto, jak i w pełnym manualu - pozwala na zabawę światłem, migawką a dla leniwych ma programy tematyczne. Dodatkowo pozwala na nagranie 3min filmików z dźwiękiem. Może oczywiście działac jako kamera internetowa. Apart można podłączyć do TV/magnetowidu - pozwala to oglądac zdjęcia , ale także może wtedy działać jako kamera.
PiotrPZ
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mozna kupic TANIEJ i jeszcze taniej mozna utargowac na e bay , co jednak nie jest pozbawione ryzyka .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

napisałeś Fredzio, że powyżej 3 milionów to już przesada, ale czasem łatwiej jest pstryknąć zdjęcie sportowca z pewnej odległości, a potem odpowiednio wykadrować.

Możliwość kadrowania i w ogóle obróbki zdjęć przez autora to jedna z przewag fotografii cyfrowej nad konwencjonalną.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jest pewien parametr aparatów cyfrowych ważny przy robieniu dynamicznych zdjęć - np. przebiegającej obok nas osoby, o którym nie zauważyłem jasnej wzmianki w tym wątku.

Jest to prędkość robienia zdjęcia (pewnie jest na to jakiś fachowy termin) - czas, który mija od naciśnięcia spustu do faktycznego wykonania fotki.

Piszę o tym, bo sam posługuję się na codzień Casio QV4000 i jestem z niego bardzo zadowolony z małym wyjątkiem - od wciśnięcia spustu do utrwalenia obrazu mija około 0,5s co praktycznie uniemożliwia mi sfotografowanie np. serwisu tenisowego.
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Masz rację Paweł. 3 mln to nie przesada.
Tylko ja to pisałem pod kątem malutkich i lekkich aparatów które nadaja sie do noszenia w trakcie biegania.
Jakbym miał wybierać jaki aparat chcę - to wybrałbym Canon 1Ds - goły, bez obiektywów - chyba około 8 tys USD - matryca 11 Mil.pixeli. Super szybki i wszystko super.

Ale pytanie było - aparat nadający się do noszenia przy bieganiu - mały, lekki, dobry.

Pentax Opio S - bardzo mały, dobre zdjęcia, wygodny
Minolta Xt (Runforfun' favourite) - płaski, dobre zdjęcia, bardzo wygodny - żadnych ruchomych części
Canon Ixus - troszkę wiekszy, ale dobre zdjęcia, troche mniej wygodny
Sonu DSC U20 - zdjecia słabsze - ale malutki, wygodny.

Pozostałe - są na pewno lepsze, droższe, większe.
Runforfun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from adamm on 2:59 pm on July 3, 2003
Jest to prędkość robienia zdjęcia (pewnie jest na to jakiś fachowy termin) - czas, który mija od naciśnięcia spustu do faktycznego wykonania fotki.
Fredek, czy chodzi tu o CZAS REAKCJI, który w dimage XT jest 1,1s a u pana właściciela witryny 0,5s?
[i]być kiedyś takim "biegaczem", za jakiego ma mnie mój kot.[/i]
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No właśnie, nie wiem czy to jest ta nazwa, ale mankamentem aparatów cyfrowych jest ich ociężałość. W konwencjonalnym aparacie wciskasz spust i zdjęcie zrobione, a w aparacie cyfrowym (poza tymi niedostępnymi cenowo) wciskasz spust, a on myśli i myśli, biegacza którego chciałeś sfotografować już dawno przebiegł, a on ciągle myśli, a kiedy już straciłeś nadzieję, i chcesz go wyłączyć on nagle robi zdjęcie, no i jak masz szczęście to w kadrze pojawi się ostatni zawodnik.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Sony wypusciło świetny nowy aparacik DSC V1, nieduży, umieszcze go więc także w poniższych opisach czasów.

Obrazek

Jest kilka ważnych czasów na które należy zwrócić uwagę. Niestey producenci zazwyczaj niechętnie je podaja, bo mozna wytknąć, ze są gorsi o d jakiegoś konurencyjnego aparatu.

Te czasy opóźnienia, to:

Czas "rozruchu"
Czas od właczenia do momentu kiedy aparat jest gotowy do zdjęcia - często chcemy szybvko  coś zrobic ale zanim włączymy aparat to sprawa jest juz nieaktualna - w wiekszości aparatów cyfrowaych jest to kilka sekund - wspominany Canon 1Ds - ma stosunkowo długi czas rozrucgu - to jedna z jego słabyszh stron - 1 sekunda, choć to oczywiście bardzo dobrze w porównaniu z innymi aparatami.
Moje Fuji 602 - około 4 s
Joycat Canon S45 - też około 4 s
Starsza siostra Minolty Xt - poprostu X - bardzo doby czas - 1,8 s ale ona nie ma telespopowo wysuwanych soczewek i dlatego
Casio Adamma - około 6 s
Pentax Optio S - 2,3 s
Ixus 400 - 2,1 s
Sony V1 - 3,2 s
Ale na przykład: Nikon D100, Fuji S2 Pro - poniżej 0,1 s

Czas AutoFocusa
Bardzo wazny czas - zazwyczaj wszyscy używamy AutoFocusa, bo albo nie mamy manualnego nastawu ostrości albo nam się nie chce w to bbawić bo AF jest wygodniejszy, ale dostrojenie ostrości zajmuje aparatowi chwilę czasu
Canon 1Ds - nie podają nigdzie - podobna zaje....cie szybki
Fuji 602 - 0,3-1 s
Joycat Canon S45 - 0,7-0,9 s
Minolty X - ~ 0,8 s
Casio Adamma - 0,9-1,3 s
Pentax Optio S - 0,5-1 s
Ixus 400 - 0,7-1 s
Sony V1 - 0,3-0,5 s
Nikon D100, Fuji S2 Pro - też nie wiadomo - wogóle te aparaty o cenach podchodzących pod 10 tys zł mają juz inne typy tych focusów - i podobno sa kosmicznie szybkie.

Czas reakcji na naciśniecie spustu - czyli od ustawianie astrości do zrobienia zdjęcia

Te kosmiczne aparaty nie maja opóznienia wogóle. A pozostałe:
Fuji 602 - 0,2 s - to mnie troche czasem wkurza
Canon S45 - <0,1 s
Minolty X - <0,1 s
Casio Adamma - <0,1 s
Pentax Optio S - <0,1 s
Ixus 400 - <0,1 s
Sony V1 - <0,1 s

Całkowity czas opóznienia- czyli AutoFocus i spust razem - to zazwyczaj nie jest prosta suma i nie zawse to wyglada logicznie - ale tak wyszło testerowi
Fuji 602 - 0,9 s
Canon S45 - 0,8-1 s
Minolty X - 0,9-1.5 s
Casio Adamma - ~ 1 s
Pentax Optio S - 0,5 s
Ixus 400 - 0,8 s
Sony V1 - ~ 0,4 s

No i bardzo wazny czas, pokazujacy jak szybko nmożemy robić zdjęcia jedno por dugim - bo przecież orpócz powyższego czasu jest jeszcze czas zapisu na karcie. A więc co ile możemy cykać nowe zdjęcie:
Fuji 602 - 1,2 s
Canon S45 - 1,9 s
Minolty X - 2,2 s
Casio Adamma - 2,6 s
Pentax Optio S - 4,4 s
Ixus 400 - 1,5 s
Sony V1 - 1,4 s

Wszystkie te czasy podawane sa przy maksymalnych rozmiarach zdjęc jakie mozna w tych aparatach ustawić. Na przykład ostatni czas Pentax Optio S - 4,4 s jest mierzony przy rozdzielczosci 2048x1536 ale przy 1600x1200 juz tylko 2,8 s

Aha - no i oczywiście nie ja dokonywałem tych wszystkich pomiarów i testów. Zrobił to Phil Askey - polecam stronę:
www.dpreview.com

(Edited by FREDZIO at 12:19 am on July 4, 2003)
Awatar użytkownika
Fredsio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

(Edited by joycat at 5:34 pm on July 6, 2003)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Zanim ktoś zacznie szukać - D60 to dobry, duuuży aparat, nieprodukowany już ale możliwy jeszcze do kupienia za pewnie 6-7 tys zł, (goły). Aparat idealny do biegania - zarówno pod względem wagi (tylko około 1 kg), wygody (malutki 15cmx10cmx7,5 cm w sam raz do kieszeni kurteczki), bezpieczeństwa (patrz wysoka cena).

Blabla dodał ta przydatną informację, bo prostu musiał coś napisać.  Przeciez wiemy, że on jest wysokiej klasy ekspertem od biegania, fotografii, fizyki kwantowej, gry na skrzypcach, sexu - człowiek oświecenia. Dobrze, że jest z nami.
Już się nie mogę doczekać kiedy go uściskam. Toż to chodząca słodycz
Runforfun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fredziu, ale czy nie grubaskiem jest trochę ten DSC V1
Obrazek
i wystaje mu kawałek?
Obrazek
a może to złudzenie na zdjęciu

no i cena - grubo powyżej 3tys.pln.

Dla mnie najważniejsza jest szczelność aparatu. Wiekszośc zdjęć jak bym robił gdybym miał aparat byłaby w plenerze- a zawody są często w strugach deszczu (w ub.r choćby maratony  Poznań i W-wa). Biegam też dużo po pustyni, a tam piach wchodzi w każdą najmniejszą dziurkę jak nie uszczelniona. Nie mam dziś aparatu, ale miałem ładny jeden Casio który pogrzebałem piachem I deszczem, I już więcej nie kupię bez obudowy water resis. Fredziu, czy znasz taki oprócz tej Minolty XT, Sony ma jakiś (kiedys widziałem wodoszczelne obudowy do kamer, takie żołte były jak cała seria u sonego waterproof ?
Runforfun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from FREDZIO on 12:17 am on July 4, 2003
Czas "rozruchu"
Czas od właczenia do momentu kiedy aparat jest gotowy do  wspominany Canon 1Ds - ma stosunkowo długi czas rozrucgu - to jedna z jego słabyszh stron - 1 sekunda (...) Ale na przykład: Nikon D100, Fuji S2 Pro - poniżej 0,1 s
A w lutym 2003 tutaj napisali że 1,1s -"jest to najkrótszy czas uruchomienia wśród cyfrowych aparatów z optycznym zoomem". Tak szybko się rozwijamy, czy blefowano?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Co do tej 1,1, s - Nikon D100 i Fuji S2 Pro to aparaty z innej półki, którycxh soczewki nie musza się jakoś szczególnie przysosowywać po rozruchu jak to się dzieje z wiekszością aparatów cyfrowych które poddawane są procesom miniaturyzacji.

Dlatego 1,1 s to bardzo dobry czas - ale nie ma sensu porównywać tego z 0,1 s Nikona D100 na przykład.

Ten Sony może i wygląda na relatywnie pękaty, ale nadal jest dosyć mały i poprostu bardzo dobry jesli chodzi o jakosc. Mialem Sony i wto sa naprawdę dobre cyfrówki w przeciwieństwie do tego co pisze blabla.

I chyba trochę przesadzasz z ta wodoszczelnością - tu znowu Twoje maksymalne gadżeciarstwo wychodzi ;) - co ty - chcesz się kapać z tym aparatem? Jak też na deszczu zdjęcia nie raz robię i poprostu staram się uważać.
A to, że Minolta wogóle pomyślała o specjalnym pokrowcu wodoszczelnym to super - choć drogi.

Kup więc może aparat do nurkowania - nie będziesz sie wtedy bał, że Ci przemoknie.

Czas "życia" naładowanej baterii jest w tej Minolcie krótki a to jest jakiś specjalny akumulator chyba, więc musiałbyś mieć więcej niż jeden. 120 minut to dużo za mało.
Runforfun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fredziu, zmartwiłeś mnie żywotnością baterii w XT.
Zaczynam wyglądac za porządną komórkę z wbudowaną kamerą- aparat jaki by nie mały i tak będzie dodatkowym gadżetem, no i najważniejsze że te zdjęcia można od razu wysłać- pomyślcie że robicie zdjęcie jakiemuś drabowi który okrada Wasz samochód- facet ma duży kłopot, jak wyrwie Wam aparat tym gorzej dla niego. No i o wodoszczelność będzie łatwiej, bo producenci tel sa jeszcze większymi gadżeciarzami niż Ci od aparatów he, he.
Runforfun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from FREDZIO on 4:44 pm on July 1, 2003
Typ pamięci - 256 Mb Smart Media zmieśni tyle samo co 256 Mb Compact Flash czy Memmory Stick - to sa dosyć szybkie pamięci i dobre.
A Ty Fredziu jak robisz te tony zdjęć  (z resztą rewelacyjne) np. na zawodach, to jakiej pamięci używasz- czy może ibm microdrive 1GB?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ