b@rto napisał(a):
Jest możliwość, że buty powodują nawrót kontuzji.
Pewnie jest to możliwe - jeśli są źle dobrane lub nierównomiernie zużyte.
Nawiązując do tego - ja miałem problem z Achillesem 1.5 roku temu. Jak sądzę, wynikał z tego, że odczuwając w trakcie biegu ból w innej części nogi, przekrzywiałem stopę przy lądowaniu, by to kompensować. I jak to w takiej sytuacji bywa, z jednej małej dolegliwości zrobiła się inna, poważniejsza.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... sition.pngPrzemyślałem swój błąd w ustawieniu stopy, zrobiłem kilka dni pełnego luzu, potem zredukowałem kilometraż o połowę dodając orbitrek w miejsce "brakujących" biegów. Oprócz tego smarowanie ścięgna, masowanie i (gdy już było mniej bolesne) opuszczanie się na stopniu. Po ok. 1.5 miesiąca było po problemie, nie wrócił do dziś.
Być może poszło względnie łatwo, bo ta przypadłość dotknęła mnie pierwszy raz. Miałem jednak "typowe" objawy, czyli zaczerwienienie, zgrubienie, uczucie "trzeszczenia" jakbym otwierał nienasmarowane drzwi i ból. Dzisiaj nie widzę żadnej różnicy między swoimi Achillesami, nie umiem nawet powiedzieć dokładnie, na jakiej wysokości był problem - czyli chyba wszystko wróciło do normy.