Moja
recenzja na szybko. Wczesniej ponad 2 lata mialem V800, z ktorego bylem bardzo zadowolony. Od roku mam Stratosa, ktorego kupilem na ali za 1/5 ceny 945:)
Ze stratosa, biorac pod uwage jego cene, tez bylem bardzo zadowolony. Slad wygladal niezle, HR z nadgarstka tez dobrze - ale pod warunkiem, ze nie bylo gwaltownych skokow (interwaly odpadaly) - wtedy przewaznie sie wykladal i zamiast wzrostu HR notował spadek - tak jak w przykladzie ponizej.
Wyglad : 945 wyglada mniej solidnie i "taniej" niz Stratos:) 945 jest super-lekki i pasuje na cienkie przedramiona:)
Ekran: 945 ma mniejszy ekran i rzucajaca sie w oczy niska rozdzielczosc... Nie przywyklem do widoku poszarpanych czcionek. W stratosie obraz jest zyleta, tu niestety cofam sie do poprzedniej epoki. Jesli chodzi o czytelnosc : ten sam typ ekranu - czyli na dworze super, w pomieszczeniach wiadomo jak. Natomiast 945 ma zastosowana jakas lepsza powloke antyrefleksyjna niz stratos i mniej odbija sie w nim caly otaczajacy swiat. Docenilem to wczoraj na rowerze zerkajac co chwile na oba zegarki. No i na ekranie 945 miesza sie 4 pola, na stratosie mialem 6 (z polem zegaru nawet 7).
Dotyku nie brakuje mi w ogole. Klawisze chodza dobrze, z klikiem.
W stratosie jest czujnik swiatla i mozliwosc dostosowania podswietlenia na podstawie jego pomiarow. Mozna tez bylo wracac do glownego ekranu przyslaniajac ekran cala dlonia na ulamek sekundy. Mily ficzer, ale nie brakuje mi tego.
dokladnosc HR : na pewno w 945 duzo lepiej niz chinczyku. Niestety nie mam paska, zeby porownac. Ale na krotkim i stromym podjezdzie, gdzie stratos kapitulowal prawie zawsze - garmin bez problemu ogarnal szybki skok do 179 uderzen. POmimo iz zacisniety byl na rede o wiele lzej niz stratos.
Stratos zamiast rzeczonych 179 uderzen pokazal spadek do 140...
GPS: Ten sam chipset w obu zegarkach. Na razie moge porownac tylko rower. JEdna przejazdzka 31km, czesciowo przez las. Oba bardzo dobrze. Roznica dystansu ok 90m (wg. mygpsfiles po zrzuceniu gpxow - zero roznicy). 40m powstalo na samym poczatku, bo stratos pozniej zalapal start. Kolejne kilkadziesiat m to efekt tego, ze stratos obcina nieco zakrety, a 945 prawie nie obcina (pomimo, ze byl ciut dalej od osi skretu- na lewej rece:).
Predkosc chwilowa o wiele bardziej responsywnie pokazywana na 945 - prawie tak dobrze, jak czynil to moj V800. W stratosie jest opoznienie duzo wieksze.
cala trasa (niebieski to 945):
Altitude: 945 zdecydowanie bardziej realny i powtarzalny i mniej poszarpany niz w stratos.
obcinanie zakretow:
Porównanie HR z zaznaczonym punktem, gdzie Stratos nie ogarnął hrmax.
photo upload
Biegania po lasach dzisiaj nie zrobie z powodu aury... W tygodniu porownam ze stratosem i zaprezentuje, porownam tez z historycznymi biegami v800. Wiem, ze tak sie nie powinno porownywac, ale V800 zawsze byl zyleta, jak od linijki, bez obcinania zakretow, bez wzgledu na pogode.
trening w gc:
https://connect.garmin.com/modern/activity/3639268412