Nike Vaporfly 4% - recenzja

Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Być może ktoś szuka informacji na temat startówek Rekordzisty Świata w Maratonie. Dwie perspektywy + garść informacji technicznych.

Recenzja Nike Vaporfly 4% dostępna pod TYM linkiem.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
PKO
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jakby mi w butach za tysiaka po 300km przecierał sie zapiętek, to bym leciał z reklamacją zamiast pisać recenzje. :ojnie:
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
mpruchni
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Eeee... jak byś cierpiał na nadmiar środków płatniczych, a zaryzykuję twierdzenie, że przy takim zakupie to dość częsta przypadłość wśród kupujących, i zrobił fajną życiówkę, to byś stwierdził, że to konieczna pochodna szybkości butów i prędko kupił następne.
Ja natomiast, jak bym kupił startówki za 1000 (i nie miał nadmiaru albo i nawet miał), to, oprócz wstępnego rozbiegania, bym w nich biegał tylko w zawodach, żeby na dłużej starczyły - wtedy, nawet jak się szybko wycierają, służyłyby 2-3 lata.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kilka moich uwag.
1. Buty startowe tak więc, jeżeli ktoś używa ich zgodnie z przeznaczeniem to na dłużej starczą.
2. Biega już kilkadziesiąt lat. Są to najbardziej komfortowe buty jakie kiedykolwiek miałem na stopach.
3. Używam ich do startów oraz używałem ich kiedy po kontuzji kolana powracałem do biegania.
4. Przestrzegam przed używaniem ich często, również do treningów. po nich każde buty są ciężkie.
5. Istotnie, zużywają się szybko. Elementy podeszwy, pod piętą odpadły mi po ok. 400 km,...jednego nawet nie zauważyłem kiedy odpad. Podeszwa to zbiór nieregularnych rombów przyklejonych do pianki.
6. Ta słynna wstawka wolframowa na długości podeszwy stopniowo traci swoje cechy. Po pewnym czasie przestaje się czuć tą amortyzację i odbicie.
7. Buty dla każdego, po prostu wolny pobiegnie wolniej. Uważam jednak, że osoby dobrze i szybko biegające, mogą z tych butów sporo "wycisnąć". Za mną technologia już nie nadąża.
8. Nowsza mutacja tych butów w których biegła część elity w Londynie jest jeszcze droższa od tych butów i póki co, na rynku Polskim nie dostępna.
9. Dla rozczarowanych tą ceną,...Asics wypuścił ostatnio jeszcze droższe ( chyba ok. 1100 pln ) o dziwacznej podeszwie i sporo cięższe.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2019, 12:58 przez Ryszard N., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:Kilka moich uwag.
1. Buty startowe tak więc, jeżeli ktoś używa ich zgodnie z przeznaczeniem to na dłużej starczą.
2. Biega już kilkadziesiąt lat. Są to najbardziej komfortowe buty jakie kiedykolwiek miałem na stopach.
3. Używam ich do startów oraz używałem ich kiedy po kontuzji kolana powracałem do biegania.
4. Przestrzegam przed używaniem ich często, również do treningów. po nich każde buty są ciężkie.
5. Istotnie, zużywają się szybko. Elementy podeszwy, pod piętą odpadły mi po ok. 400 km,...jednego nawet nie zauważyłem kiedy odpad. Podeszwa to zbiór nieregularnych rombów przyklejonych do pianki.
6. Ta słynna wstawka wolframowa na długości podeszwy stopniowo traci swoje cechy. Po pewnym czasie przestaje się czuć tą amortyzację i odbicie.
7. Buty dla każdego, po prostu wony pobiegnie wolniej. Uważam jednak, że osoby dobrze i szybko biegające, mogą z tych butów sporo "wycisnąć". Za mną technologia już nie nadąża.
8. Nowsza mutacja tych butów w których biegła część elity w Londynie jest jeszcze droższa od tych butów i póki co, na rynku Polskim nie dostępna.
9. Dla rozczarowanych tą ceną,...Asics wypuścił ostatnio jeszcze droższe ( chyba ok. 1100 pln ) o dziwacznej podeszwie i sporo cięższe.
Dzięki za komentarz. Ze wszystkim się zgadzam, no prawie, może coś źle zrozumiałem. Punkt 1. rozumiem jako sugestię, że wykorzystywanie tych butów należy ograniczyć wyłącznie do startów. To nie do końca rozsądne, bo warto zapoznać swój układ ruchu ( i vice versa) z obuwiem, które często ma za zadanie umilić nam kilometry w trakcie 42,195 :)

Zgadza się, że Asics wypuścił Metarun za ponad tysiaka. To był naturalny ruch. To tak jak w rywalizacji Apple z Samsungiem. :) Konkurencja nie śpi. Pozostaje pytanie, ile na tym zarobią.
Obrazek
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wykorzystywanie tych butów notorycznie, do treningów może a. Spowodować szybkie zużycie, b. Przyzwyczaja do pewnego komfortu i później trudno by było przesiąść się na coś ciężkiego,...
Generalnie, dla samego zdrowia wskazane jest aby rotować butami, zgodnie z charakterem aktywności.
Awatar użytkownika
ragozd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:57
Życiówka w maratonie: 2:45:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wysek pisze:Dzięki za komentarz. Ze wszystkim się zgadzam, no prawie, może coś źle zrozumiałem. Punkt 1. rozumiem jako sugestię, że wykorzystywanie tych butów należy ograniczyć wyłącznie do startów. To nie do końca rozsądne, bo warto zapoznać swój układ ruchu ( i vice versa) z obuwiem, które często ma za zadanie umilić nam kilometry w trakcie 42,195 :)
I tu wychodzi kolejny plus startów treningowych ;) Ja w swoich startówkach nie trenuję, ale 2 starty w miesiącu mam :)
Druga sprawa - ro relacja kosztów. Ktoś, kto biega 2:38 w maratonie, poświęca na to choćby tyle czasu (a czas to pieniądz), że 500 zł więcej za buty jest pomijalne. Po prostu. To 1/7 średniej krajowej ...
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy :)
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:Wykorzystywanie tych butów notorycznie, do treningów może a. Spowodować szybkie zużycie, b. Przyzwyczaja do pewnego komfortu i później trudno by było przesiąść się na coś ciężkiego,...
Generalnie, dla samego zdrowia wskazane jest aby rotować butami, zgodnie z charakterem aktywności.
Rotacja tak. Zdanie na temat startowania w niesprawdzonych butach bez zmian :)
Obrazek
Awatar użytkownika
ragozd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:57
Życiówka w maratonie: 2:45:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak startujesz raz na pół roku, to fakt ;)
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy :)
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Recenzja nie odpowiada na podstawowe pytanie: czy testujący startując w maratonie poprawił życiówkę o 4%? ;)
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:Recenzja nie odpowiada na podstawowe pytanie: czy testujący startując w maratonie poprawił życiówkę o 4%? ;)
2:53 -> 2:38. Sam sobie policz :)
ragozd pisze:Jak startujesz raz na pół roku, to fakt ;)
Radek, potrenuj na sucho zającowanie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobrze się czyta recenzję. Czytam dużo ostatnio w ogóle o serii Nike Zoom i wyłania się z tego obraz Vaporfly’ów jako butów idealnych. Pozostaje tylko poczekać na następny hype dotyczący nowej technologii. Wtedy ten model poleci pewnie ostro w dół.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buty oczywiście nie zastąpią treningu. Niektórzy nawet w nich biegają do łamania 4h :/ Pierwsze to trening, odpowiednie żywienie A potem można zająć się sprzętem;)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Każdy ma swoje limity, ograniczenia i biegowe cele. Ja nie widzę nic złego w tym, że ktoś kupi ten model i będzie łamać w nich 4h. Dla kogoś innego np.2:50 może być za słabe, żeby te buty miały sens. Jeśli cena pasuje a but siedzi idealnie to czemu nie? Wiadomo, że pazur pokazuje większy im szybciej biegasz ale niektórych (w tym mnie) nowy sprzęt biegowy motywuje do poprawiania wyników
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To też prawda , podbudowa psychiczna pozwala na osiągnięcie właśnie tego dnia rekordu życiowego.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ