Nike Vaporfly 4% - recenzja
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
- whitemamba
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jakby mi w butach za tysiaka po 300km przecierał sie zapiętek, to bym leciał z reklamacją zamiast pisać recenzje. 

Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
-
- Zaprawiony W Bojach
Eeee... jak byś cierpiał na nadmiar środków płatniczych, a zaryzykuję twierdzenie, że przy takim zakupie to dość częsta przypadłość wśród kupujących, i zrobił fajną życiówkę, to byś stwierdził, że to konieczna pochodna szybkości butów i prędko kupił następne.
Ja natomiast, jak bym kupił startówki za 1000 (i nie miał nadmiaru albo i nawet miał), to, oprócz wstępnego rozbiegania, bym w nich biegał tylko w zawodach, żeby na dłużej starczyły - wtedy, nawet jak się szybko wycierają, służyłyby 2-3 lata.
Ja natomiast, jak bym kupił startówki za 1000 (i nie miał nadmiaru albo i nawet miał), to, oprócz wstępnego rozbiegania, bym w nich biegał tylko w zawodach, żeby na dłużej starczyły - wtedy, nawet jak się szybko wycierają, służyłyby 2-3 lata.
-
- Zaprawiony W Bojach
Kilka moich uwag.
1. Buty startowe tak więc, jeżeli ktoś używa ich zgodnie z przeznaczeniem to na dłużej starczą.
2. Biega już kilkadziesiąt lat. Są to najbardziej komfortowe buty jakie kiedykolwiek miałem na stopach.
3. Używam ich do startów oraz używałem ich kiedy po kontuzji kolana powracałem do biegania.
4. Przestrzegam przed używaniem ich często, również do treningów. po nich każde buty są ciężkie.
5. Istotnie, zużywają się szybko. Elementy podeszwy, pod piętą odpadły mi po ok. 400 km,...jednego nawet nie zauważyłem kiedy odpad. Podeszwa to zbiór nieregularnych rombów przyklejonych do pianki.
6. Ta słynna wstawka wolframowa na długości podeszwy stopniowo traci swoje cechy. Po pewnym czasie przestaje się czuć tą amortyzację i odbicie.
7. Buty dla każdego, po prostu wolny pobiegnie wolniej. Uważam jednak, że osoby dobrze i szybko biegające, mogą z tych butów sporo "wycisnąć". Za mną technologia już nie nadąża.
8. Nowsza mutacja tych butów w których biegła część elity w Londynie jest jeszcze droższa od tych butów i póki co, na rynku Polskim nie dostępna.
9. Dla rozczarowanych tą ceną,...Asics wypuścił ostatnio jeszcze droższe ( chyba ok. 1100 pln ) o dziwacznej podeszwie i sporo cięższe.
1. Buty startowe tak więc, jeżeli ktoś używa ich zgodnie z przeznaczeniem to na dłużej starczą.
2. Biega już kilkadziesiąt lat. Są to najbardziej komfortowe buty jakie kiedykolwiek miałem na stopach.
3. Używam ich do startów oraz używałem ich kiedy po kontuzji kolana powracałem do biegania.
4. Przestrzegam przed używaniem ich często, również do treningów. po nich każde buty są ciężkie.
5. Istotnie, zużywają się szybko. Elementy podeszwy, pod piętą odpadły mi po ok. 400 km,...jednego nawet nie zauważyłem kiedy odpad. Podeszwa to zbiór nieregularnych rombów przyklejonych do pianki.
6. Ta słynna wstawka wolframowa na długości podeszwy stopniowo traci swoje cechy. Po pewnym czasie przestaje się czuć tą amortyzację i odbicie.
7. Buty dla każdego, po prostu wolny pobiegnie wolniej. Uważam jednak, że osoby dobrze i szybko biegające, mogą z tych butów sporo "wycisnąć". Za mną technologia już nie nadąża.
8. Nowsza mutacja tych butów w których biegła część elity w Londynie jest jeszcze droższa od tych butów i póki co, na rynku Polskim nie dostępna.
9. Dla rozczarowanych tą ceną,...Asics wypuścił ostatnio jeszcze droższe ( chyba ok. 1100 pln ) o dziwacznej podeszwie i sporo cięższe.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2019, 12:58 przez Ryszard N., łącznie zmieniany 1 raz.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dzięki za komentarz. Ze wszystkim się zgadzam, no prawie, może coś źle zrozumiałem. Punkt 1. rozumiem jako sugestię, że wykorzystywanie tych butów należy ograniczyć wyłącznie do startów. To nie do końca rozsądne, bo warto zapoznać swój układ ruchu ( i vice versa) z obuwiem, które często ma za zadanie umilić nam kilometry w trakcie 42,195Ryszard N. pisze:Kilka moich uwag.
7. Buty dla każdego, po prostu wony pobiegnie wolniej. Uważam jednak, że osoby dobrze i szybko biegające, mogą z tych butów sporo "wycisnąć". Za mną technologia już nie nadąża.

Zgadza się, że Asics wypuścił Metarun za ponad tysiaka. To był naturalny ruch. To tak jak w rywalizacji Apple z Samsungiem.

-
- Zaprawiony W Bojach
Wykorzystywanie tych butów notorycznie, do treningów może a. Spowodować szybkie zużycie, b. Przyzwyczaja do pewnego komfortu i później trudno by było przesiąść się na coś ciężkiego,...
Generalnie, dla samego zdrowia wskazane jest aby rotować butami, zgodnie z charakterem aktywności.
Generalnie, dla samego zdrowia wskazane jest aby rotować butami, zgodnie z charakterem aktywności.
- ragozd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:57
- Życiówka w maratonie: 2:45:28
- Kontakt:
I tu wychodzi kolejny plus startów treningowychwysek pisze:Dzięki za komentarz. Ze wszystkim się zgadzam, no prawie, może coś źle zrozumiałem. Punkt 1. rozumiem jako sugestię, że wykorzystywanie tych butów należy ograniczyć wyłącznie do startów. To nie do końca rozsądne, bo warto zapoznać swój układ ruchu ( i vice versa) z obuwiem, które często ma za zadanie umilić nam kilometry w trakcie 42,195![]()

Druga sprawa - ro relacja kosztów. Ktoś, kto biega 2:38 w maratonie, poświęca na to choćby tyle czasu (a czas to pieniądz), że 500 zł więcej za buty jest pomijalne. Po prostu. To 1/7 średniej krajowej ...
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy 
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28

- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Rotacja tak. Zdanie na temat startowania w niesprawdzonych butach bez zmianRyszard N. pisze:Wykorzystywanie tych butów notorycznie, do treningów może a. Spowodować szybkie zużycie, b. Przyzwyczaja do pewnego komfortu i później trudno by było przesiąść się na coś ciężkiego,...

- ragozd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:57
- Życiówka w maratonie: 2:45:28
- Kontakt:
Jak startujesz raz na pół roku, to fakt 

www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Recenzja nie odpowiada na podstawowe pytanie: czy testujący startując w maratonie poprawił życiówkę o 4%? 

Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
- mungo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 3:23:50
- Kontakt:
Dobrze się czyta recenzję. Czytam dużo ostatnio w ogóle o serii Nike Zoom i wyłania się z tego obraz Vaporfly’ów jako butów idealnych. Pozostaje tylko poczekać na następny hype dotyczący nowej technologii. Wtedy ten model poleci pewnie ostro w dół.
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
Buty oczywiście nie zastąpią treningu. Niektórzy nawet w nich biegają do łamania 4h :/ Pierwsze to trening, odpowiednie żywienie A potem można zająć się sprzętem;)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
- mungo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 3:23:50
- Kontakt:
Każdy ma swoje limity, ograniczenia i biegowe cele. Ja nie widzę nic złego w tym, że ktoś kupi ten model i będzie łamać w nich 4h. Dla kogoś innego np.2:50 może być za słabe, żeby te buty miały sens. Jeśli cena pasuje a but siedzi idealnie to czemu nie? Wiadomo, że pazur pokazuje większy im szybciej biegasz ale niektórych (w tym mnie) nowy sprzęt biegowy motywuje do poprawiania wyników