Polar Vantage

Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

szfagir pisze:Chciałem i liczyłem na następcę V800, gdyż mój wspomniany V800 po dwóch latach ciągłego użytkowania (ściągany tylko do ładowania i czyszczenia) powinien polecieć na serwis. Powietrze które dostało się pod szkło to pryszcz, ale fakt, że nie da się całego paska wymienić, żeby zegarek nabrał świeżego i nowego wyglądu jest słabe
Ja jakieś pół roku temu wysyłałem - wymiana paska chyba 90zł + wymiana rozszczelonionej przedniej obudowy chyba 250zł - zegarek wygląda jak nowy bo obudowa łączy się z paskiem.
Ja podobnie używam non-stop ale już ponad 4 lata i tez bardzo liczyłem na następce bo pewnie gdzieś za 1-2 lata trzeba będzie zmienić sprzęt (bateria jednak słabnie - już nie 10-12h treningowych a gdzies 8-9 wytrzymuje).

Co do vantage to duże rozczarowanie, dla mnie mogli lekko odchudzić v800 i dodać możliwość konfiguracji bardziej zaawansowanych treningów typu piramidy z poziomu zegarka i wszystko (definiowanie z poziomu flow to dla mnie za dużo - lubię 5 razy kliknąć w zegarku i startować). Mi na nawigacji nie zależy bo nie korzystam, kolorowy dotykowy ekran też zbędny, ale podstawowa dla mnie funkcjonalność to TImer Interwałowy, który 1-2 razy w tygodniu wykorzystuję. Dla mnie powinno być już na starcie w wersji beta wszystko to co w v800 i ew jakieś tam dodatki.
36:20 1:19:45 2:53:10
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

whitemamba pisze:Brak nawigacji? żaden ultras nie kupi mimo deklarowanego czasu działania 40h.
polar.com pisze: Display
Always on color touch display with Gorilla Glass.
Tracking GPS można jeszcze poprawić, nawigację dodać w jakimś update softu, ale..

Multisportowy zegarek ze szkiełkiem Gorilla Glass? Bitch, pls
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie jest dobrze że nie ma od razu kilku rzeczy, ale pamiętajcie że zegarka jeszcze nie ma w sprzedaży.

Zobaczcie jak dzielnie polar pracował nad funkcjonalnością waszych V800, jak zmieniły się te zegarki na lepsze.
Dziś większość opini jest o nich pozytywnych.
Można wybrać też inną firmę, w której wraz z nową funkcjonalnością trzeba kupować nowy zegarek (np. dodanie muzyki)
Mi się bardziej podoba ta pierwsza droga.

Osobiście nie wiem czy kupię, zobaczę jak już będą na rynku i jakie będą komentarze.

A jak oceniacie różnice pomiędzy wersjami? Ja mając stryda nie widzę sensu kupować droższy.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze:..
Zobaczcie jak dzielnie polar pracował nad funkcjonalnością waszych V800, jak zmieniły się te zegarki na lepsze.
Polemizowałbym z tym "dzielnie" jako posiadacz pierwszej wersji V800.
Stan, który jest na dziś, niestety ale doprowadzenie do tego trwało latami.
Co najgorsze zegarek był totalnie spieprzony sprzętowo i praktycznie wersja dzisiejsza powinna mieć oznaczenie np. V801, bo to nie jest ten sam sprzęt.
Oczywiście Polar zachował się jak należy i wymieniał w ramach gwarancji sprzęt na nowy, jednak sprawy programowe ciągnęły się miesiącami.
Przykładowo jedna z ostatnich zmian. Wprowadzili współpracę V800 ze Stryd i bardzo się tym chwalili.
Co z tego jak Stryd nie działał w ogóle jeśli używałeś razem z nim pas H7/H10. trzeba było wywalić pasy z połączenia szyfrowanego BT i lecieć po analogu (Gymlink).
Zmienili to w kolejnym firmware, ale do dziś pas potrafi mi wariować jak używam go razem ze Strydem a stref mocy nie ma i nie wiem czy w ogóle będą. Nie mówiąc już o tym, że Polar nie odczytuje ze Stryda wszystkich rejestrowanych danych.

Właśnie przez pryzmat tego co działo się z V800 czekałem trochę z obawą na premierę Vantage V.
I niestety, ale jak na razie scenariusz jest trochę podobny.

Nie przekreślam jednak sprawy, poczekam spokojnie i mam nadzieję, że szybko ogarną najważniejsze sprawy i, że nie będzie żadnej wtopy sprzętowej. To drugie może wyjść dopiero po jakimś czasie - oby nie.
A jak oceniacie różnice pomiędzy wersjami? Ja mając stryda nie widzę sensu kupować droższy.
Kluczowe jest do czego każdy z nas używa dany sprzęt - jak z niego korzysta.
Wersja "M" nie posiada barometru i będzie okrojona z części funkcji, np. Recovery Pro. Dodatkowo będzie miła krótszy czas działania na baterii.
Oba mają Glonass, ale dziś dodatkowo powinny korzystać z Galileo.
Brak wyświetlacza dotykowego w M nie uważam za wielki minus. Wszystko zależy jaka będzie funkcjonalność tego dotykowego ekranu i czy nie będą działy się jakieś dziwne sprawy związane z przypadkowym dotykiem.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
marb
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Doczytał się może ktoś czy będzie można ustawić więcej niż 4 pola danych? Na wszystkich dostępnych zdjęciach widać maksymalnie 4.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DC Rainmaker wrzucił takiego screena:
Obrazek

Chyba 4 to maks. :ojoj:

Edit:
Foto wersji V i M na pudełkach:
Obrazek
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w sumie powinien się nazywać, Vintage i nie było by żadnych ale.
może grafik się pomylił jak nazwę pisał ???
szkoda. rozczarowanie roku na rynku zegarków.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chyba nikt nie zauważył że polar wyprzedził suunto jeżeli chodzi o czas pracy na baterii na maksymalnych ustawieniach.

Podoba mi się też nowy sposób ładowania zegarka.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
Klimo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:32
Życiówka w maratonie: 3:22:07

Nieprzeczytany post

keiw pisze: Trochę funkcji w "Vantage V" brakuje względem V800 :tonieja:

Obecnie w specyfikacji brak info, że są takie opcje:
- import track'ów
- blokada stref
- Strava Live Segments
- Polar Fitness Test
- Jump Test
- Training Load
- Recovery Status
(te dwie funcje może zastąpili Recovery Pro)
- powrót do punktu początkowego
- Tempo startowe
- Test zapisu RR
- planowanie interwałów
- HeartTouch
- przypomnienie treningowe
- brak nawigowania po trasie
- Auto Stop Start
- stoper
- odliczanie czasu
- GymLink (5kHz)
- Smart Notifications
- temperatura
Te braki funkcjonalności w pierwszych oficjalnych zapowiedziach są dla mnie największym rozczarowaniem. Widać, że bardzo się skupili na pomiarze mocy bezpośrednio z zegarka, (pytanie, czy będzie to dobrze działać) i teraz przede wszystkim to podkreślają jako unikalną cechę na rynku. Ale jak może nie być prostych aż do bólu stopera czy odliczania wstecznego, powrotu do miejsca początkowego, heart touch albo powiadomień z telefonu. Nawigowanie po trasie patrząc na konkurencję też wydaje się w topowym zegarku multisportowym po prostu must have, chociaż na tym akurat aż tak bardzo mi nie zależy, ale na rower przydałoby mi się bardzo.
I naprawdę nie przekonuje mnie "nadzieja", że będzie to miał. Ma mieć dzisiaj, jak go ogłaszają, bo jeśli nie ma teraz, to zakładam, że miał nie będzie. I pomiar mocy z nadgarstka mi tego nie rekompensuje.
Dla mnie spory zawód.
10km: 39:32 (2015)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pierwsze wrażenia i test od "5krunner" Polara Vantage V z firmware w wersji beta:
https://the5krunner.com/2018/09/13/pola ... irst-ride/
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli ktoś chce sobie "unboxing" zobaczyć:
https://www.youtube.com/watch?v=gjz5edSdJUY

W skrócie wygląda to tak, że 5 lat pracowali nad zegarkiem, który w momencie prezentacji jest w fazie "beta" :lalala:

Edit:
Jeszcze jedna stronak z testem:
https://www.techradar.com/reviews/polar-vantage-v

Może sponsorowana, bo:
The Polar Vantage V is lighter, better looking and more fully featured than any Polar multisport watch we’ve seen and while it doesn’t come cheap, if you’re serious about competing in your sport at any level, this is going to be worth a look.
:hahaha:
We’d go as far as to say this is Polar’s best looking watch ever.
By far Polar’s best looking and most capable watch to date, if you’re serious about your sport and you’re into delving deep into your data in search of improved performance then the Polar Vantage V is an exciting prospect.
Nic tylko brać :usmiech:

I jeszcze wersja "M":
https://www.techradar.com/reviews/polar-vantage-m

Trochę używany a tarcza widać, że szybko zbiera syf: :orany:
Obrazek

Nie mam żadnego produktu Apple, ale szkoda, że Polar nie poszedł w tym kierunku:
Obrazek
Apple Watch 4 nawet mi się podoba.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
Klimo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:32
Życiówka w maratonie: 3:22:07

Nieprzeczytany post

keiw pisze: Apple Watch 4 nawet mi się podoba.
Keiw: podejrzanie za bardzo się z Tobą zgadzam :-). To już nie pierwszy raz :-).

Naprawdę poważnie muszę się zastanowić, w którym pójść kierunku jak już przyjdzie czas na zmiany, bo ten dotychczas zakładany, czyli następca V800, nie jest już taki oczywisty. Najpoważniejszym argumentem w tej chwili, o dziwo, jest serwis Polar flow. No i oczywiście mój V800 cały czas dobrze się sprawuje :-).

A jeszcze odnośnie Apple watcha: moja żona niemal rok temu przesiadła się z A360 na Apple Watch 3 i jest bardzo zadowolona, częste ładowanie zupełnie jej nie przeszkadza, a może w razie potrzeby odebrać na zegarku telefon i zamienić parę zdań przez mikrofon itd. Do tych aktywności, które uprawia (fitness, krótkie bieganie, rower, pływanie) zegarek Apple'a w zupełności wystarcza, porównywałem już nie raz dystans zmierzony przez GPS do mojego V800 i jest naprawdę nieźle, nie mam jakichś większych uwag (wynik raczej nigdy nie był taki sam, ale zupełnie akceptowalny i wiarygodny).
10km: 39:32 (2015)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kurna, też mi się podoba Apple Watch 4 :bum:

Nieco odmienne stanowisko w kwestii nowych zegarków od Polara -kilka zdań od autora bloga GPSrumors.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sporo trafnych, w mojej opinii, komentarzy pod tym artykułem, np.:
As a V800 owner I’d like to point out a few. First, I’d count not 4 but 2 years of support. Features that were to be done 3 months after release were constantly pushed and it took 2 years for the watch to become complete as promised. Second, I don’t believe in Polar taking the training features seriously. Pace zones? Unusable. Structured workouts? Can’t do intervals with a set pace, only in zones. Looks like nobody ever took a training plan and tried to do it using the watch. No lap marks in structured workouts for external analysis. Third, Vantage. 40 hrs gps means ultra. But no navigation. So what for? Why not just take V800 and work on it so it does real serious training stuff. Hr and power from wrist? Why not use stryd and h10 for top accuracy? Training and muscle load? A while ago I stopped using it. One session without the watch cause it failed and the whole load and recovery thing is messed up. Just because you can’t import anything into Flow. So, all in all, I’m really not sure who Polar’s stuff is for.
Dziwna filozofia w postępowaniu. Wprowadzamy bardzo długi czas działania dla treningów ultra, ale nawigowania już nie :lalala:
Można się czepiać, można tez bronić takiego postępowania.
Obecnie sprawa wygląda tak: "V" ma co ma (dla mnie istotne jest dołożenie pomiaru pulsu z nadgarstka) i będziemy się cieszyli jak przywrócą funkcjonalność dostępną w V800 :lalala:
Mój Blog "Luźne wpisy"

MRM87
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Macie rację Apple Watch 4 wygląda super. Jeśli chcecie smartwatch z zacięciem sportowym to może warto zobaczyć Samsung Galaxy Watch to nowy zegarek i ma już nieźle czasy działania
ODPOWIEDZ