28. Bieg Powstania Warszawskiego

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie rozumiem kogo wy teraz cytujecie? (kaan, L19:57)
New Balance but biegowy
L19:57
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 4:49:48

Nieprzeczytany post

kaan pisze:
Ja tzn Kto ( w sensie bliższe okoliczności) .Przepraszam za ten szorstki styl ale...
Konkrety;
Ja rocznik 41.W dniu 1 sierpnia 1944 byłem mieszkańcem Woli (kamienica Staszica róg Wolskiej ,trzecie piętro). Z Mamą przeszedłem (via postój w św.Wojciechu ) tragiczny "pochód" do Pruszkowa. Już wtedy była powszechna atmosfera oględnie się wyrażając powszechnej,dezaprobaty dla Chruściela (jeszcze pułkownika) za decyzję rozkazu o wybuchu (nie było wtedy jeszcze wiadomo o wzajemnych
animozjach i braku porozumienia w ścisłym dowództwie...)
kaan
Proszę bardzo. U mnie nie będzie szorstkiego tonu, wprost przeciwnie.
Moje informacje od ojca, rocznik 1926-1972, stryja 1928-2011, babci 1901-1976, ... W dniu 1 sierpnia 1944 byli mieszkańcami ul. Karolkowej (nr nie znam, zresztą ta kamienica po wojnie nie została odbudowana. "Moi" (Czyli Dziadek, Ojciec, Stryj po powstaniu opuszczali Warszawę w podobnym "pochodzie" do Pruszkowa. Ojciec i Stryj przy pierwszej nadarzającej się okazji "myk" w gruzowiska. Dziadek nie chciał, bał się, nie wiem.
I tak jak mawiał poeta: "I to by było na tyle' (w tym temacie).
Miłego ... Wszystkiego ... :taktak: .
P.S.
jednak nie będzie :nienie:
Im krócej biegniesz, tym mniejszy dystans jesteś w stanie pokonać :-).
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Nie wiedziałem o tej książce, ale tutaj dobry cytat z Likiernika z Newsweeka:
"Likiernika bowiem wyjątkowo drażni infantylny patos grup rekonstrukcyjnych („Jak mam się przebrać, to wolę od razu za Napoleona, a nie za jakiegoś pętaka z Kedywu, takiego jak ja”)"

Uczestnicy Biegu Powstania są właśnie trochę jak taka wielka grupa rekonstrukcyjna (z tymi opaskami na ramieniach, zielonymi koszulkami).
Rety, ale co jest złego w tym może i infantylnym, a może nie, przebieraniu się?? Mamy wolność, o jakiej marzyliśmy, to sobie możemy robić przebieranki. Kogo to boli?
Adam Klein pisze:Odnosząc sie jeszcze do coraz większego z roku na rok uczczenia Powstania, dziwie sie, że jakos nie uczci sie podobnie 1 września, przecież tego dnia tysiące polskich wojskowych rozpoczęło nierówną walkę z duzo lepiej uzbrojonym wrogiem.
Adam, ale Ty wiesz, że to Polska została napadnięta, prawda? Nie ma co się radować i czcić, że jedno państwo napada na drugie.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

A z czego chcesz się radować przy okazji rocznicy Powstania?
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adamie, dlaczego wciskasz taki kit??? Przypominam Ci Twoje słowa:
Adam Klein pisze:(...) tymczasem to była przecież tragedia. Wszyscy chcą ciągle przypominać o Powstaniu, tymczasem ja uważam, że o tym powinno się zapomnieć.
I moje:
MEL. pisze:O PW nie powinno się zapominać, tak samo jak nie powinno się zapominać o Hiroszimie i Nagasaki i wielu innych tragediach poprzez ofiary, które poniosły śmierć, straciły zdrowie, bliskich, radość i sens życia. Pamięć o tragediach uczy nas tego, aby w przyszłości unikać. Jeśli zapomnimy, to wszystko może się powtórzyć. Wielokrotnie.
Gdzie są słowa, które mi przypisujesz??? Nigdzie nie było o radości, wcześniej jedynie wspominienie o entuzjazmie, jaki mieli powstańcy, gdy rozpoczynali walkę.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Napisałaś to co poniżej.
MEL. pisze:
Adam Klein pisze:Odnosząc sie jeszcze do coraz większego z roku na rok uczczenia Powstania, dziwie sie, że jakos nie uczci sie podobnie 1 września, przecież tego dnia tysiące polskich wojskowych rozpoczęło nierówną walkę z duzo lepiej uzbrojonym wrogiem.
Adam, ale Ty wiesz, że to Polska została napadnięta, prawda? Nie ma co się radować i czcić, że jedno państwo napada na drugie.
Na moją sugestię żeby podobnie jak Powstanie czcić inną wielką tragedie jaką było rozpoczęcie II Wojny Światowej piszesz, że to się nie nadaje, bo w tym przypadku nie ma się z czego radować, tak? Czyli w przypadku Powstania jest się z czego radować?
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

11 listopada tegoz roku odbedzie sie Shanghai International Marathon.
Zapraszam "patriotow" i "lewakow" ;). Bez nadecia i patosu mozna pobiec w bialo-czerownej koszulce. Najwyzej ktos pomysli ze grupa indonezyjczykow zalozyla koszulki na lewa strone ;).
Zapisy juz niedlugo, trasa plaska jak stol, jeden podbieg na wiadukt. Moze jednak byc jeszcze za cieplo :)
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Na moją sugestię żeby podobnie jak Powstanie czcić inną wielką tragedie jaką było rozpoczęcie II Wojny Światowej piszesz, że to się nie nadaje, bo w tym przypadku nie ma się z czego radować, tak? Czyli w przypadku Powstania jest się z czego radować?
To bardzo duży skrót myślowy w Twoim wykonaniu, Redaktorze. Ale chyba nie ma co już tego wałkować.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No nie wiem. Za rok będzie to samo. :)
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam w ramach przygotowania do kolejnych dyskusji, polecam, "Bandyci z Armii Krajowej".
Książka traktuje o AK i występujących tam patologiach ale jest tez obszerny fragment dot. Powstania Warszawskiego. Generalnie, nie mówi się o tym, że podczas powstania utworzono żandarmerię wojskową, która pilnowała żołnierzy /powstańców. Nie pisze się o tym, że warszawski półświatek stał się powstańcami, że kradli i łupili co się dało i kogo się dało. Sądy polowe i wyroki były częstym zjawiskiem. Rekwirowano samowolnie ‚na potrzeby powstania", bez potwierdzenia, dobytek ludności cywilnej, itd.
L19:57
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 4:49:48

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:Adam w ramach przygotowania do kolejnych dyskusji, polecam, "Bandyci z Armii Krajowej".
...
"Oczywizda" warto przeczytać inne komentarze nt. tej książki :echech: .
Im krócej biegniesz, tym mniejszy dystans jesteś w stanie pokonać :-).
ODPOWIEDZ