Biegam regularnie od marca (co 2, max 3 dni, czasami 2 dni pod rząd, nigdy nie było przerwy dłuższej niż 2-3 dni między biegami).
Biegam zazwyczaj na 5km ale i 10 ubiegnę spokojnie (więcej niż 10 póki co nie próbowałem). Generalnie wszystko spoko, bez żadnej zadyszki ani zatrzymywania się, stałym tempem, czasami wplatam interwały. Zauważyłem jednak coś co mnie martwi i chciałem zapytać tych obeznanych w temacie. Od około półtora tygodnia podczas biegów czuję jakby coś mnie blokowało, tak jakby lekki brak oddechu przez co w ciągu biegu czuję potrzebę przejścia do marszu na 30 sekund po czym wracam do biegu. Nie zmieniałem diety ani nic innego.
Wcześniej bieg na 5km to żaden problem, stałym tempem odpowiednim jak dla mnie, bez zatrzymywania się, 5km zajmowało mi 25-26 minut. I takie coś mi odpowiada, raz szybciej raz wolniej ale w tych granicach czasowych. Natomiast ostatnio od około półtora tygodnia robię 5k w 30-34 minuty bo czuje potrzebę zwolnienia z biegu do marszu gdzieś po 2,5km na jakieś 30 sekund a czasami dwa razy muszę przejść do marszu, no i ogólne tempo zwolniło tak, że się wstydzę :P. Zacząłem się zastanawiać co się dzieje i dlaczego. Jedyne co mi przychodzi do głowy to pogoda która właśnie od około półtora tygodnia wygląda tak że jest duszno i momentami upalnie. Oprócz wolniejszego tempa zauważyłem też ,że troszkę do góry poszło tętno i częściej dochodzi do granicy +/- 90%HRmax. Wcześniej jedynie przy interwałach byłem w stanie osiągnąć takie wartości, ale wcześniej biegałem przy niższych temperaturach i przy zdecydowanie bardziej rześkim powietrzu.
Troszkę się rozpisałem ale generalne pytanie brzmi czy to przez duszną/upalną pogodę zacząłem gorzej biegać ? Czy mam się do tego przyzwyczaić i próbować z tym walczyć? Uwielbiam biegać rano, 7:30 wstanę, zjem coś lekkiego, cośtam jeszcze ogarnę, 10-15minut rozgrzewki i po 8 wychodzę biegać, ale np dziś jak i kilka razy wcześniej już o 8 rano czułem duchotę na zewnątrz i bieg był słabszy. Czy tak już będzie przez cały okres letni?
Z góry dziękuję za odpowiedzi/sugestie itd.