Nam się nie przewartościowało tylko wiemy na czym polega ultra i jakie są realiaAdam Klein pisze:Piotr Biernawski, a jednak moze to dobry pomysł z tymi kobietami.
Inne kraje tez turystów wysyłają. Nie jest ujmą przegrać z kobietą, ale mężczyzna "wyczynowiec" z kobietą przegrać nie może (poza szczególnymi sytuacjami). Ja przecież nie mowię, że Ci którzy przegrywają z kobietami są "niefajni". Są poprostu amatorami (tak jak ja i miliony innych). W biegach masowych (także UTMB) 99% zawodnikow to amatorzy i jest normalne, że dobra kobieta wygrywa z mężczyzna (także w biegach płaskich).tkobos pisze:I co myślą te wszystkie kraje, których zawodnicy zajmują miejsca od 50 wzwyż? Jak im tak nie wstyd?Adam Klein pisze:Ale wysyłani są najlepsi jakich mamy. Turyści nie są wysyłani. I nikogo żeby debiutował na Igrzyskach na danym dystansie sie nie wysyła.
Moje odczucia dotyczące występu naszej reprezentacji są bardzo pozytywne i nie widzę powodu dla robienia takiego dramatu.
Wam sie poprostu wszystkim trochę przewartościowały kwestie wyczynowiec-amator bo startujecie w biegach gdzie wyczynowców jest bardzo mało. Wiec jak ktos już zajmie wysokie miejsce w biegu górskim to mu sie wydaje, że jest jak wyczynowiec i moze reprezentować kraj.
Ja nie robie dramatu, właśnie chyba wszyscy inni robią, dostaje rożne skrajne smsy
Ja chciałbym na zimno ocenić to "reprezentowanie" Kraju.
Magda oczywiscie pobiegła swietnie, Edyta tez nieźle.
Ale nie byłoby w tych Mistrzoswtach nic niestosownego, gdyby startowało tam 40 zawodnikow. A reszta, no sorry, jest za słaba. Na Mistrzostwa Świata. Dobre chęci, fajna osobowość to powinno byc za mało, żeby startować w Mistrzostwach Świata. 80% zawodnikow (mężczyzn) którzy tam pojechali sie dowartościowuje, że startuje w Mistrzostwach Swiata. To samo jest z triathlonem i mistrzostwami świata na Hawajach.
I oczywiście nie dajmy się wprowadzić w maliny. Wystarczy podstawowa znajomość tematu ultra. Naszą Pati w rankingu bardzo wymagających 24h wyprzedziło tylko 9 mężczyzn na świecie a startowali naprawdę twardziele .
Znając temat nie powinni się pisać,że wyczynowy mężczyzna nie przegra z wyczynową kobietą. To właśnie jest ultra. W podawanych wcześniej przeze mnie przykładach to kolejne dowody iż tak właśnie jest na biegach ultra a im dłuższe dystanse tym są nawet niespodzianki ,że kobieta wygrywa generalkę !
Na 100km sprawa już wygląda inaczej ponieważ to krótszy i bardzie wyspecjalizowany dystans i od najlepszej kobiety na 100km na świecie było blisko 90 mężczyzn ale to wciąż mało na tak mocno wyśrubowane wyniki na tym dystansie i możliwość 2-3 startów w roku podczas gdy 24h jest na wysokim poziomie tylko raz w roku do przebiegnięcia (prócz Kourosa oczywiście).
Im dłuższy dystans tym różnice się zacierają bardziej. W 2017 tylko 8 mężczyzn było lepszych od najlepszej kobiety a w tym roku może być ich mniej niż 5.