Jaki zegarek najlepszym wyborem w kwocie do 800zł ?

fanatyklech
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej, drodzy forumowicze proszę o pomoc.
Szukam czegoś co będzie rejestrowało możliwie jak największą ilość parametrów i będzie multifunkcyjne. Na ten moment jest po poważnym wypadku (złamanie kości podudzia...) i potrzebuję zegarek/opaskę która będzie rejestrowała możliwe jak najwięcej rzeczy.. Od ilości kroków, spalonych kalorii, do pomiaru tętna i jakości snu.... Docelowo jak już wyjdę "na prostą" z zdrowiem, to pierwszym sportem do którego będę mógł wrócić będzie rower, czyli na pewno zegarek/opaska musi posiadać funkcję gps-u, i dobrze sprawdzać się w rejstracji sportów w pomieszczeniu (rowerek stacjonarny jak i treningów na dworze) Powrót do biegania to melodia przyszłości ale, skoro planuje wydać taką sumę na sprzęt to chciałbym aby również funkcje biegowe były maksymalnie rozbudowane. Odbiór powiadomien z tel będzie dodatkowym atutem, ale nie jest to sprawa kluczowa, bardziej np zależy mi na długiej pracy baterii ( przed wypadkiem często weekendowo jezdziłem jednorazowo rowerem 100-150km) i chciałbym aby zegarek/opaska była w stanie zarejestrować całą trasę wraz z osiągniętymi przeze mnie parametrami. Wstępnie zastaniawiam się nad:
1. TomTom Spark 3 Cardio
2. Polar M430
3. Samsung Gear Fit 2 Pro
4. Garmin Vivoactive HR Czarny

Który z tych zegarków/opasek najbardziej mi polecacie? który jest "kombajnem" pod względem multifunkcjonalności? I który będzie najbardziej pasował do moich potrzeb?

dziękuję za wszelkie porady, pozdrawiam.

ps. widzę ze jeszcze w granicach budżetu oscyluje GARMIN Forerunner 235 brać go również pod uwagę?
PKO
dfq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Trudno coś polecać bo mało kto miał/testował te wszystkie zegarki na raz.
Z mojej strony mogę powiedzieć że Polar m430 spelnia te wszystkie twoje warunki.
Po wzbogaceniu go o pas HR (zwłaszcza h10) staje się bardzo uniwersalnym sprzętem.

Sprzęt to nie wszystko. Platforma też ważna :hej:
2018-02-15_102940.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fanatyklech
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Panowie/Panie czy to prawda że TomTom wycofuję sie z produkcji zegarków sportowych? Gdzieś tutaj na forum wyczytałem taką informację... na stronie TomToma nie ma żadnego komunikatu, a są nawet aktualizacje sygnowane datą 06.03.2018r do pobrania do zegarków sportowych.... tak więc ma ktoś jakiś link do tej wiadomości/plotki tak aby potwierdzić wiarygodność informacji.
dfq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tu jest info z oficjalnej strony. Z powodu zwolnienia całego działu od pół roku użytkownicy zmagają się z problemem szybkiego zużycia baterii i brakiem możliwości parowania z telefonem.
http://corporate.tomtom.com/releasedeta ... ID=1042115
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
JFP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

fanatyklech pisze:...Wstępnie zastaniawiam się nad:
1. TomTom Spark 3 Cardio
2. Polar M430
3. Samsung Gear Fit 2 Pro
4. Garmin Vivoactive HR Czarny
Nie mam wielu doświadczeń, toteż to co napiszę traktuj jako luźną uwagę, a nie sugestię.
Osobiście po raz drugi nie zdecydowałbym się na żaden zegarek z ekranem dotykowym (tu Garmin) :ojnie:
Jak potrzebujesz coś na nim przestwić, to bez patyczka się nie obędzie, tak mikroskopijne są te pola. Natomiast w trakcie biegu jak przypadkiem przesuniesz po ekranie, to natychmiast coś się przestwi. Żeby nie być gołoslownym, to w ubieglym tygodniu przełączyło mi się pole przebytych aktualnie km na spalone kalorie.
Dramat :chlip:
Z tego "towarzystwa", które przedstawiłeś najbardziej podoba mi się Polar M430.
Vein1975
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: 4:27:31

Nieprzeczytany post

Wsadzę kij w mrowisko - Suunto Spartan Trainer. Myślę że przy odrobinie cierpliwości i poszukiwań tafisz za 800-900 pln
fanatyklech
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Vein1975 pisze:Wsadzę kij w mrowisko - Suunto Spartan Trainer. Myślę że przy odrobinie cierpliwości i poszukiwań tafisz za 800-900 pln
Uargumentujesz jakoś swoją propozycję? Wizualnie ten zegarek robi wrażenie, przekracza także mój założony budżet, ale chętnie poznam argumenty dlaczego powinienem wybrać własnie ten sprzęt.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

Jakbyś chciał Tomtoma to dzisiaj (10.03.2018) na ibodzie jest w promocji Spark 3 Cardio + Music za 580zł z wysyłką.
http://www.ibood.com/sports-fashion-pl/ ... music.html
Vein1975
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

fanatyklech pisze:
Vein1975 pisze:Wsadzę kij w mrowisko - Suunto Spartan Trainer. Myślę że przy odrobinie cierpliwości i poszukiwań tafisz za 800-900 pln
Uargumentujesz jakoś swoją propozycję? Wizualnie ten zegarek robi wrażenie, przekracza także mój założony budżet, ale chętnie poznam argumenty dlaczego powinienem wybrać własnie ten sprzęt.
Bardzo uniwersalny zegarek. W największym skrócie można napisać że ma wszystkie funkcje droższych i większych Spartanów. W szczegółach:
1. Multisport - Zegarek obsługuje praktycznie każdy sport. Możesz też zdefiniować swoje własne dyscypliny i konfigurować ekrany. Na ekranie możesz tak jak w wypadku dużego Spartana wyświetlić nawet 9 danych - nie polecam jednak tej opcji bo po pierwsze to trochę za dużo a po drugie ten ekran jest jednak mniejszy od dużego Spartana - optymalna ilość danych to 4 pola. Masz pływanie w basenie i na wodach otwartych. W obydwu puls jest mierzony. Oczywiście bieganie i rower - poza tym ponad 80 różnych dyscyplin zdefiniowanych.
2. Nawigacja - świetnie to działa. Oczywiście ogranicza cie bateria wiec 100 km ultra z tym zegarkiem bez ładowania nie pobiegniesz. Ale 7-8 godzinny bieg z intensywnym używaniem nawigacji bez najmniejszego problemu.
3. Puls z nadgrastka - Suunto na filmach pokzuje że zegarek trzeba nosić trochę wyżej na ręku niż normalny zegarek żeby prawidłowo podawał dane. Ja się do tego stosuję i kiedy porownywałem (nosząc dwa zegarki) z danymi z pasa - to różnica wynosiła 1 bpm.
4. Wyświetlacz - bardzo fajny kolorowy wyświetlacz. Ma swoje ograniczenia tak jak napisałem ale 5 pól wyświetla bez problem. NIE JEST DOTYKOWY - docenisz to w czasie deszczu albo.....pod prysznicem po basenie. Sterujesz 5 przyciskami
5. Alarmy wschodu zachodu słońca.
6. Nowa aplikacja która za chwile powinna się pokazać na rynku jest naprawdę fajna i zegarek z nią świetnie współpracuje. Nie będę ci tu ściemniał że obecna aplikacja Movescount to nie jest szczyt marzeń. A nowa myślę że pojawi się maks w kwietniu. Jestem jednym ze szczęśliwców którzy mogą ją testować.
7. Jest bardzo ładny - nie ma jakiegoś dziwnego futurystycznego kształtu. Okrągły fajny zegarek
8. Masz 5-6 wersji kolorystycznych.
9. Jak się uprzesz to współpracuje z każdym pasem HR który łączy się z zegarkiem przez BT.
10. Ma optymalną wielkość. Ani za duży ani za mały.
gislan77
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam również spartan trainer od ok miesiąca i potwierdzam - bardzo dobry zegarek i do tego dokładny GPS i Pulsometr. Ja kupiłem w promocji za 799 zł - więc da się w tej cenie.

Jeszcze dodam, że ekran w słońcu bardzo dobrze się spisuje - bez podświetlenia wygląda czasem lepiej niż w cieniu.
Quusamo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:47:35

Nieprzeczytany post

To ja mam pytanie odnośnie Trainera - czy można w nim (albo nawet lepiej przez aplikację/stronę) zaplanować trening wielofazowy? Np. 3km biegu (i to w zdefiniowanych strefach tętna), potem np 5 min rozgrzewki a potem fazowo 5 powtórzeń 2km + 3 minuty przerwy, na koniec 10 minut schłodzenie. Polar daje mi taka możliwość (dość fajnie wg mnie jest to rozwiązane), Garmin nie wiem, ale Suunto wydaje się że nie?
Vein1975
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Quusamo pisze:To ja mam pytanie odnośnie Trainera - czy można w nim (albo nawet lepiej przez aplikację/stronę) zaplanować trening wielofazowy? Np. 3km biegu (i to w zdefiniowanych strefach tętna), potem np 5 min rozgrzewki a potem fazowo 5 powtórzeń 2km + 3 minuty przerwy, na koniec 10 minut schłodzenie. Polar daje mi taka możliwość (dość fajnie wg mnie jest to rozwiązane), Garmin nie wiem, ale Suunto wydaje się że nie?
Niestety nie da się
fanatyklech
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przymierzyłem większość z wstępnie wybranych przeze mnie opasek i w tym budżecie którym dysponuje będę najprawdoponbniej polował na gear fit 2 (tylko jest problem z dostępnością w rozmiarze S, droższej wersji Pro nie potrzebuje) chyba że trafi mi się garmin forerunner 235 lub suunto trening wirst hr w okazjonalnej cenie to zakupie któryś z tych zegarków wtedy. Obydwa przymierzyłem i "robią robotę" jednak przekraczaj mój budżet...
Atrax
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:58

Nieprzeczytany post

Na olx bez problemu znajdziesz 235 w tej cenie. Wystarczy poszukać.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ