Jaki zegarek najlepszym wyborem w kwocie do 800zł ?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hej, drodzy forumowicze proszę o pomoc.
Szukam czegoś co będzie rejestrowało możliwie jak największą ilość parametrów i będzie multifunkcyjne. Na ten moment jest po poważnym wypadku (złamanie kości podudzia...) i potrzebuję zegarek/opaskę która będzie rejestrowała możliwe jak najwięcej rzeczy.. Od ilości kroków, spalonych kalorii, do pomiaru tętna i jakości snu.... Docelowo jak już wyjdę "na prostą" z zdrowiem, to pierwszym sportem do którego będę mógł wrócić będzie rower, czyli na pewno zegarek/opaska musi posiadać funkcję gps-u, i dobrze sprawdzać się w rejstracji sportów w pomieszczeniu (rowerek stacjonarny jak i treningów na dworze) Powrót do biegania to melodia przyszłości ale, skoro planuje wydać taką sumę na sprzęt to chciałbym aby również funkcje biegowe były maksymalnie rozbudowane. Odbiór powiadomien z tel będzie dodatkowym atutem, ale nie jest to sprawa kluczowa, bardziej np zależy mi na długiej pracy baterii ( przed wypadkiem często weekendowo jezdziłem jednorazowo rowerem 100-150km) i chciałbym aby zegarek/opaska była w stanie zarejestrować całą trasę wraz z osiągniętymi przeze mnie parametrami. Wstępnie zastaniawiam się nad:
1. TomTom Spark 3 Cardio
2. Polar M430
3. Samsung Gear Fit 2 Pro
4. Garmin Vivoactive HR Czarny
Który z tych zegarków/opasek najbardziej mi polecacie? który jest "kombajnem" pod względem multifunkcjonalności? I który będzie najbardziej pasował do moich potrzeb?
dziękuję za wszelkie porady, pozdrawiam.
ps. widzę ze jeszcze w granicach budżetu oscyluje GARMIN Forerunner 235 brać go również pod uwagę?
Szukam czegoś co będzie rejestrowało możliwie jak największą ilość parametrów i będzie multifunkcyjne. Na ten moment jest po poważnym wypadku (złamanie kości podudzia...) i potrzebuję zegarek/opaskę która będzie rejestrowała możliwe jak najwięcej rzeczy.. Od ilości kroków, spalonych kalorii, do pomiaru tętna i jakości snu.... Docelowo jak już wyjdę "na prostą" z zdrowiem, to pierwszym sportem do którego będę mógł wrócić będzie rower, czyli na pewno zegarek/opaska musi posiadać funkcję gps-u, i dobrze sprawdzać się w rejstracji sportów w pomieszczeniu (rowerek stacjonarny jak i treningów na dworze) Powrót do biegania to melodia przyszłości ale, skoro planuje wydać taką sumę na sprzęt to chciałbym aby również funkcje biegowe były maksymalnie rozbudowane. Odbiór powiadomien z tel będzie dodatkowym atutem, ale nie jest to sprawa kluczowa, bardziej np zależy mi na długiej pracy baterii ( przed wypadkiem często weekendowo jezdziłem jednorazowo rowerem 100-150km) i chciałbym aby zegarek/opaska była w stanie zarejestrować całą trasę wraz z osiągniętymi przeze mnie parametrami. Wstępnie zastaniawiam się nad:
1. TomTom Spark 3 Cardio
2. Polar M430
Który z tych zegarków/opasek najbardziej mi polecacie? który jest "kombajnem" pod względem multifunkcjonalności? I który będzie najbardziej pasował do moich potrzeb?
dziękuję za wszelkie porady, pozdrawiam.
ps. widzę ze jeszcze w granicach budżetu oscyluje GARMIN Forerunner 235 brać go również pod uwagę?
-
- Wyga
Trudno coś polecać bo mało kto miał/testował te wszystkie zegarki na raz.
Z mojej strony mogę powiedzieć że Polar m430 spelnia te wszystkie twoje warunki.
Po wzbogaceniu go o pas HR (zwłaszcza h10) staje się bardzo uniwersalnym sprzętem.
Sprzęt to nie wszystko. Platforma też ważna
Z mojej strony mogę powiedzieć że Polar m430 spelnia te wszystkie twoje warunki.
Po wzbogaceniu go o pas HR (zwłaszcza h10) staje się bardzo uniwersalnym sprzętem.
Sprzęt to nie wszystko. Platforma też ważna

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Rozgrzewający Się
Panowie/Panie czy to prawda że TomTom wycofuję sie z produkcji zegarków sportowych? Gdzieś tutaj na forum wyczytałem taką informację... na stronie TomToma nie ma żadnego komunikatu, a są nawet aktualizacje sygnowane datą 06.03.2018r do pobrania do zegarków sportowych.... tak więc ma ktoś jakiś link do tej wiadomości/plotki tak aby potwierdzić wiarygodność informacji.
-
- Wyga
https://www.tabletowo.pl/2017/07/26/tom ... artwatchy/
-
- Zaprawiony W Bojach
Tu jest info z oficjalnej strony. Z powodu zwolnienia całego działu od pół roku użytkownicy zmagają się z problemem szybkiego zużycia baterii i brakiem możliwości parowania z telefonem.
http://corporate.tomtom.com/releasedeta ... ID=1042115
http://corporate.tomtom.com/releasedeta ... ID=1042115
Blog
Komentarze do bloga
10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
Komentarze do bloga
10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie mam wielu doświadczeń, toteż to co napiszę traktuj jako luźną uwagę, a nie sugestię.fanatyklech pisze:...Wstępnie zastaniawiam się nad:
1. TomTom Spark 3 Cardio
2. Polar M430
Osobiście po raz drugi nie zdecydowałbym się na żaden zegarek z ekranem dotykowym (tu Garmin)

Jak potrzebujesz coś na nim przestwić, to bez patyczka się nie obędzie, tak mikroskopijne są te pola. Natomiast w trakcie biegu jak przypadkiem przesuniesz po ekranie, to natychmiast coś się przestwi. Żeby nie być gołoslownym, to w ubieglym tygodniu przełączyło mi się pole przebytych aktualnie km na spalone kalorie.
Dramat

Z tego "towarzystwa", które przedstawiłeś najbardziej podoba mi się Polar M430.
-
- Rozgrzewający Się
Uargumentujesz jakoś swoją propozycję? Wizualnie ten zegarek robi wrażenie, przekracza także mój założony budżet, ale chętnie poznam argumenty dlaczego powinienem wybrać własnie ten sprzęt.Vein1975 pisze:Wsadzę kij w mrowisko - Suunto Spartan Trainer. Myślę że przy odrobinie cierpliwości i poszukiwań tafisz za 800-900 pln
- kojer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:03
Jakbyś chciał Tomtoma to dzisiaj (10.03.2018) na ibodzie jest w promocji Spark 3 Cardio + Music za 580zł z wysyłką.
http://www.ibood.com/sports-fashion-pl/ ... music.html
http://www.ibood.com/sports-fashion-pl/ ... music.html
-
- Stary Wyga
- Życiówka w maratonie: 4:27:31
Bardzo uniwersalny zegarek. W największym skrócie można napisać że ma wszystkie funkcje droższych i większych Spartanów. W szczegółach:fanatyklech pisze:Uargumentujesz jakoś swoją propozycję? Wizualnie ten zegarek robi wrażenie, przekracza także mój założony budżet, ale chętnie poznam argumenty dlaczego powinienem wybrać własnie ten sprzęt.Vein1975 pisze:Wsadzę kij w mrowisko - Suunto Spartan Trainer. Myślę że przy odrobinie cierpliwości i poszukiwań tafisz za 800-900 pln
1. Multisport - Zegarek obsługuje praktycznie każdy sport. Możesz też zdefiniować swoje własne dyscypliny i konfigurować ekrany. Na ekranie możesz tak jak w wypadku dużego Spartana wyświetlić nawet 9 danych - nie polecam jednak tej opcji bo po pierwsze to trochę za dużo a po drugie ten ekran jest jednak mniejszy od dużego Spartana - optymalna ilość danych to 4 pola. Masz pływanie w basenie i na wodach otwartych. W obydwu puls jest mierzony. Oczywiście bieganie i rower - poza tym ponad 80 różnych dyscyplin zdefiniowanych.
2. Nawigacja - świetnie to działa. Oczywiście ogranicza cie bateria wiec 100 km ultra z tym zegarkiem bez ładowania nie pobiegniesz. Ale 7-8 godzinny bieg z intensywnym używaniem nawigacji bez najmniejszego problemu.
3. Puls z nadgrastka - Suunto na filmach pokzuje że zegarek trzeba nosić trochę wyżej na ręku niż normalny zegarek żeby prawidłowo podawał dane. Ja się do tego stosuję i kiedy porownywałem (nosząc dwa zegarki) z danymi z pasa - to różnica wynosiła 1 bpm.
4. Wyświetlacz - bardzo fajny kolorowy wyświetlacz. Ma swoje ograniczenia tak jak napisałem ale 5 pól wyświetla bez problem. NIE JEST DOTYKOWY - docenisz to w czasie deszczu albo.....pod prysznicem po basenie. Sterujesz 5 przyciskami
5. Alarmy wschodu zachodu słońca.
6. Nowa aplikacja która za chwile powinna się pokazać na rynku jest naprawdę fajna i zegarek z nią świetnie współpracuje. Nie będę ci tu ściemniał że obecna aplikacja Movescount to nie jest szczyt marzeń. A nowa myślę że pojawi się maks w kwietniu. Jestem jednym ze szczęśliwców którzy mogą ją testować.
7. Jest bardzo ładny - nie ma jakiegoś dziwnego futurystycznego kształtu. Okrągły fajny zegarek
8. Masz 5-6 wersji kolorystycznych.
9. Jak się uprzesz to współpracuje z każdym pasem HR który łączy się z zegarkiem przez BT.
10. Ma optymalną wielkość. Ani za duży ani za mały.
-
- Wyga
Mam również spartan trainer od ok miesiąca i potwierdzam - bardzo dobry zegarek i do tego dokładny GPS i Pulsometr. Ja kupiłem w promocji za 799 zł - więc da się w tej cenie.
Jeszcze dodam, że ekran w słońcu bardzo dobrze się spisuje - bez podświetlenia wygląda czasem lepiej niż w cieniu.
Jeszcze dodam, że ekran w słońcu bardzo dobrze się spisuje - bez podświetlenia wygląda czasem lepiej niż w cieniu.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 00:47:35
To ja mam pytanie odnośnie Trainera - czy można w nim (albo nawet lepiej przez aplikację/stronę) zaplanować trening wielofazowy? Np. 3km biegu (i to w zdefiniowanych strefach tętna), potem np 5 min rozgrzewki a potem fazowo 5 powtórzeń 2km + 3 minuty przerwy, na koniec 10 minut schłodzenie. Polar daje mi taka możliwość (dość fajnie wg mnie jest to rozwiązane), Garmin nie wiem, ale Suunto wydaje się że nie?
-
- Stary Wyga
- Życiówka w maratonie: 4:27:31
Niestety nie da sięQuusamo pisze:To ja mam pytanie odnośnie Trainera - czy można w nim (albo nawet lepiej przez aplikację/stronę) zaplanować trening wielofazowy? Np. 3km biegu (i to w zdefiniowanych strefach tętna), potem np 5 min rozgrzewki a potem fazowo 5 powtórzeń 2km + 3 minuty przerwy, na koniec 10 minut schłodzenie. Polar daje mi taka możliwość (dość fajnie wg mnie jest to rozwiązane), Garmin nie wiem, ale Suunto wydaje się że nie?
-
- Rozgrzewający Się
Przymierzyłem większość z wstępnie wybranych przeze mnie opasek i w tym budżecie którym dysponuje będę najprawdoponbniej polował na gear fit 2 (tylko jest problem z dostępnością w rozmiarze S, droższej wersji Pro nie potrzebuje) chyba że trafi mi się garmin forerunner 235 lub suunto trening wirst hr w okazjonalnej cenie to zakupie któryś z tych zegarków wtedy. Obydwa przymierzyłem i "robią robotę" jednak przekraczaj mój budżet...