Komentarz do artykułu Co się dzieje z Maniacką Dziesiątką?

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czyli, całkiem ostro poszło. ;)

To oczywiste, że Arti chce zrobić rebranding biegu, żeby odciąć się od Maniackiej/Klub Maniaca.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
PKO
snail75
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:05
Życiówka w maratonie: 2:58:55

Nieprzeczytany post

jarjan pisze:Czyli, całkiem ostro poszło. ;)

To oczywiste, że Arti chce zrobić rebranding biegu, żeby odciąć się od Maniackiej/Klub Maniaca.
Dla mnie to nie jest takie oczywiste skoro w Urzędzie Patentowym złożył wnioski o zastrzeżenie nazw klubu, biegu i logo. Logo niestety zgłosił dużo później co przegapiliśmy i stowarzyszenie nie zgłosiło sprzeciwu więc ma zastrzeżone. Ale logo można zawsze zmienić i w sumie nawet największe firmy czasem zmieniają więc i nam może przydać się odświeżenie. Aczkolwiek prawnicy, z którymi rozmawiałem twierdzą, że każdy sąd przyzna prawa do nazw i logo podmiotowi, który się nimi posługiwał od lat, a nie komuś kto sobie je po cichu zastrzegł zwłaszcza, że sąd mógłby wziąć pod uwagę wszelkie dodatkowe okoliczności w całej sprawie. I być może stąd decyzja o rebrandingu. Bo skoro nie udało się zrobić zastrzeżenia co jest nieco trudniej odkręcić i mając świadomość, że sąd przyzna prawa stowarzyszeniu to trzeba było coś wymyślić jakąś alternatywę zwłaszcza kiedy siedzi się na tykającej bombie.
10km - 40:05
21,097 km - 1:24:56
42,195 km- 2:58:55
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jutro rzeczona Maniacka, pojedynek Chabowskiego (1. raz po kontuzji) z koalicją (prawdopodobnie) Kenijczyków. Pogoda zapowiada się wybornie.

Transmisja od 11:45 ( start 12:00) - trzeba się zarejestrować/zalogować :
https://wtkplay.pl/live

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A dzisiaj brakowało wodopoju w połowie dystansu.
We wcześniejszych edycjach był.
Przy dzisiejsze pogodzie bardzo by się przydał.
Po co ja biegam?
Mario82
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

Maniacka to chyba jedyny bieg na 10 jaki znam,gdzie od lat wody nie ma na trasie. Nawet na mecie nie było... Przynajmniej nie udało mi się znaleźć
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Organizator oszczędza na adwokata ;)
.... taka tam złośliwość. ;)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

No fakt chyba rok temu nie było.
Ale pamiętam raz była na przeciwko chyba Multikina na poprzedniej trasie.
Na mecie to w pakiecie co dawali to była ta kokosowa woda teraz, no i kranówa w WCtach :bleble:
Po co ja biegam?
Awatar użytkownika
nestork
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy ktoś może podrzucić link do filmiku z trasy? Chodzi o to, co się działo w czołówce biegu.
5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
Awatar użytkownika
ziko303
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:16
Życiówka w maratonie: 3:48:40

Nieprzeczytany post

Oglądałem relację z WTK, najkrócej można powiedzieć, że nic się nie działo :hahaha: Ruszyli w trójkę Nowicki, Chabowski, Kabat. Kabat odpadł gdzieś koło 3 km. Potem głównie prowadził Nowicki, którego kilkaset metrów przed metą "objechał" Chabowski. Ogólnie relacja była dość słaba.
Blog

Komentarze

5k 21:55 (2018) / 10k 45:16 (2020) / HM 1:40:34 (2017)/ M 3:48:40 (2016)

Obrazek
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wyłącznie prowadził Nowicki, Chabowski wiózł się ewidentnie ("biegł taktycznie") i na 0,5km przed metą wyprzedził. Do samego końca nie było jasności czy być może Nowicki jest tylko pacemakerem czy nie, bo tak to wyglądało.

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
ziko303
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:16
Życiówka w maratonie: 3:48:40

Nieprzeczytany post

Fakt :taktak:
Blog

Komentarze

5k 21:55 (2018) / 10k 45:16 (2020) / HM 1:40:34 (2017)/ M 3:48:40 (2016)

Obrazek
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Odniosłem wrażenie, że Adamowi Nowickiemu znacznie bardziej zależało na dobrym wyniku, a Marcin Chabowski chyba też nie gwarantował mocnej zmiany na prowadzeniu. Zabrakło informacji o czołówce kobiet i wynikach pierwszej trójki.
michu77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

javai pisze:No fakt chyba rok temu nie było.
Ale pamiętam raz była na przeciwko chyba Multikina na poprzedniej trasie.
Na mecie to w pakiecie co dawali to była ta kokosowa woda teraz, no i kranówa w WCtach :bleble:

Woda ostatni raz na Maniackiej to była chyba jeszcze gdy rozgrywano ją tylko na Malcie... z tego co pamiętam.
michu77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Mało słyszalne, ale było wydane oświadczenie stowarzyszenia:

Zbliża się kolejny sezon biegowy, rozpoczynają się przygotowania do przeprowadzenia edycji biegów, na które społeczność amatorów sportu czeka z niecierpliwością po okresie jesienno- zimowym.
Podobnie jest w przypadku Maniackiej Dziesiątki – biegu organizowanego po raz 14, cieszącego się ogromnym zainteresowaniem i popularnością nie tylko wśród społeczności Miasta Poznania i Powiatu Poznańskiego.
Przez wszystkie lata pomysłodawcą i organizatorem biegu Maniacka Dziesiątka było Stowarzyszenie Klub Biegacza Maniac Poznań. Zaangażowanie członków Klubu, ich rodzin i znajomych pozwoliło na zorganizowanie pierwszych edycji całkowicie własnymi siłami. Nie był to wkład jednej osoby. Również sama nazwa biegu – Maniacka Dziesiątka – nie jest autorstwa jednej osoby przypisującej sobie wszelkie zasługi w powstanie, zorganizowanie i prowadzenie przez czternaście lat imprezy dawno przekraczającej liczbę uczestników liczniejszą niż ilość członków Klubu.
Dzisiaj, z konieczności zachowania porządku w dochodzeniu na drodze prawnej swoich praw przez Stowarzyszenie Klub Biegacza „Maniac” Poznań, o odzyskanie klubowego logo, biegu i innych praw nabytych przez wiele lat działania, musimy uzbroić się w cierpliwość oczekując rozstrzygnięć formalnych.
Członkowie Klubu wyrażają także pogląd, by Maniacka Dziesiątka odbywała się do czasu prawnych rozstrzygnięć, pomimo jej organizacji przez podmioty prawne, dotychczas nie związane z Maniacką, które łączy nieliczna grupa osób oraz jeden dla owych podmiotów prezes, tj. Artur Kujawiński. Nie wyobrażamy sobie bowiem sytuacji, kiedy upada impreza przez nas traktowana osobiście, dla której przeznaczaliśmy czas i wytężaliśmy siły, nasze składki – impreza, która nie tylko dla członków Klubu stała się ważnym, corocznym wydarzeniem wpisującym się w tradycję regionu.
Dlatego Życzymy wszystkim Biegaczom udanego startu, wielu przyjemności z pokonanego dystansu i nadziei, że kolejna edycja zostanie zorganizowana przez grupę amatorów biegania – członków Stowarzyszenia Klub Biegacza „Maniac” Poznań.
Powodzenia!
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niech to się wreszcie wyjaśni prawnie, bo trudno jest komentować całe wydarzenie i tłumaczyć ludziom nie będącym w temacie, którzy chcą startować w Poznaniu, o co chodzi.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ