Garmin Forerunner 230, 235 i 630 Oficjalnie

Atrax
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:58
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Obrazek

Proszę o testy watch face.

Działa na:
- Garmin 235
- Garmin 735xl
- Garmin fenix 3 HR
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

witam

Mam pytanie dot. garminów 230, 235, 735. Czy jest możliwość w tych zegarkach zarejestrowanie innej aktywności niż bieganie?
Mam na myśli np trening siłowy, rolki, pływanie, rower?
adam1108
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W 230 oprócz biegania tylko rower.
Atrax
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W Garminie 235 zaznaczasz aktywność inna następnie po treningu w garmin connect zmieniasz na dowolną dyscyplinę.
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Właśnie o coś takiego mi chodziło, 230 i 735 też tak mają?
adam1108
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

banan85 pisze:Właśnie o coś takiego mi chodziło, 230 i 735 też tak mają?

W 230 jeszcze jeszcze Bieg w pomieszczeniu i jazda w pomieszczeniu. "Inny" trening też jest. Należy włączyć w ustawieniach.
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja w 235 używam aplikacji do pływania na basenie i ona się nieźle sprawdza.
sadsafsaf
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć,
czy macie jakieś spostrzeżenia dotyczące tętna spoczynkowego w zegarkach Garmina? Najpierw informacja ze strony producenta:
Resting Heart Rate Calculation on Optical Heart Rate Devices

Garmin devices that feature an optical heart rate sensor have the ability to calculate a user's resting heart rate (RHR) value on a daily basis. Below is how we determine the value that is displayed for RHR.

RHR: This value is for the current day. It is calculated one of two ways. For users that wear their device while sleeping, the device will read and record the average of all readings while they sleep, excluding periods where any steps were detected or the measured heart rate fall outside reasonable bounds. A minimum of four hours of sleep time is required to register a reading. For users that do not wear their device overnight, RHR is determined as the lowest average reading over a one minute time period during the day.

7-day Average RHR: Some devices will display a 7-day average value which is the daily average resting heart rate over the last seven days. It is a rolling value and does not reset at the beginning of each week.
Muszę przyznać, że pomiar tętna spoczynkowego był dla mnie jednym z głównych powodów wybrania zegarka z czytnikiem z nadgarstka (bo biegam i tak w pasku). I o ile nie mogę jeszcze powiedzieć, że jestem rozczarowany to przez ponad miesiąc nie udało mi się znaleźć żadnej zależności pomiędzy tętnem spoczynkowym a treningami biegowymi. Myślałem, że dostanę coś w rodzaju wyznacznika formy (tętno spoczynkowe spada, więc forma rośnie) albo wskazówek co do treningów (dzisiaj rano tętno spoczynkowe było wyższe niż zazwyczaj, więc pewnie jestem bardziej zmęczony i dzisiaj zamiast akcentu zrobię spokojne rozbieganie). Tymczasem pomiary różnią się czasami o kilkanaście uderzeń na minutę między poszczególnymi dniami, a ja nie widzę specjalnych różnic w funkcjonowaniu i bieganiu przy tak różnym tętnie spoczynkowym.
Zastanawia mnie również sam sposób określania tętna poczynkowego przez firmę Garmin. Po pierwsze zawsze byłem przekonany, że tętno spoczynkowe to najniższe chwilowe tętno, a nie średnie. Po drugie moim zdaniem uśrednianie tętna spoczynkowego z czasu snu rano i wieczorem nie ma za bardzo sensu (np. wstaję rano, mam tętno spoczynkowe 41, biegam, idę do pracy, wieczorem kładę się spać, wstaję kolejnego dnia i sprawdzam, że poprzedniego dnia tętno spoczynkowe nie było jednak 41, a np. 46). Bardziej słusznym podejściem wg mnie byłoby zatrzymanie się na tym tętnie wskazanym od razu po wstaniu.
A Wy co o tym myślicie?
paweu92
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Interesuje się kupnem garmina 230 lub polara m400. Co polecacie?

Jednak ważne jest dla mnie dobre i szybkie pokazywanie chwilowego tempa, z tego co czytałem to 230 miał jakieś problemy na początku z tym. Poprawili to?

Na stronie wyczytałem ze 910xt ma najszybsza reakcje na zmianę tempa. Warto tym zegarkiem się zainteresować?
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

910 reaguje może i szybko, ale mało dokładnie. Ale taka natura GPS. GPS nie da Ci możliwości takiego dokładnego pomiaru, żebyś miał tip top wiedzę jakim tempem biegniesz.
paweu92
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

b@rto pisze:910 reaguje może i szybko, ale mało dokładnie. Ale taka natura GPS. GPS nie da Ci możliwości takiego dokładnego pomiaru, żebyś miał tip top wiedzę jakim tempem biegniesz.
To najlepiej jednak Polar bo chyba najbardziej dokładny gps w tej cenie?
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Jak już to V800 albo Suunto albo Stryd.
Powiem tak - biegam z 910. Nie miałem chyba nigdy sytuacji, żeby mnie "narysował" jakoś niedokładnie na mapie. Nie wbiegałem "rysunkowo" na domy, rzeki, jeziora itp.
Pisałem już wcześniej - jak zegarek uśrednia pomiar to będzie pokazywał w miarę stałe wartości - ale nadal będzie uśredniał z jakiegoś tam przedziału czasu. 910 nie uśrednia i masz przez chwilę 4:10, po sekundzie 4:25, 4:15, 4:27 itd. GPS ma dokładność 3-4 metry i jak biegniesz to praktycznie cały czas, w każdej sekundzie, łapiesz się na tę tolerancję. Chyba że biegniesz szybko, powiedzmy 3:20/km - im szybciej, tym dokładniej GPS pokaże.
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy macie problemy z utrzymaniem połaczenia bt zegarka f235 z telefonem?
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
Atrax
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak połączy to trzyma - więc z tym nie ma problemu. Telefon Xiaomi 4X
Awatar użytkownika
krzystek
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Koledzy, mam poważny kurde problem z Garmiem 230
A dokładnie: potrzebuję podładować zegarek inaczej niż przez laptopa, bo będę przez 3 dni w terenie bez dostępu do komputera i przez ten czas jakieś 30 godz rejestracji, więc FR padnie.

Dostałem informację ze wsparcia Garmina, że jeśli podepnę kabel przez USB do ładowarki o spec 2A 5V i do prądu to będzie ładował. I niestety, próbowałem kilka takich ładowarek i nie działa (z ładowarkami 1A 5V też nie). Mało tego próbowałem podpiąć pod kilka powerbanków z 2.1A lub 2.1A i też nie działa.

Podpięty do laptopa ładuje bez najmniejszego problemu.

Wiecie może jak temu zaradzić, gdzie podpiąć, pod co, żebym mógł podładować zegarek?
Może macie jakiś sprawdzony sposób lub sprzęt?

Dzięki
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ