Komentarz do artykułu Ambitny amator: 2:50-2:55 w wiosennym maratonie - projekt czteromiesięczny

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

yacool pisze:rolin',
po zrobieniu wyniku można przecież znowu wrócić do swojej mentalnej wagi. Jeżeli miałbym wymienić najskuteczniejsze metody na osiągnięcie tego wyniku, to na pierwszym miejscu wymieniłbym wagę, na drugim biomechanę, na trzecim trening. Co przychodzi łatwiej, a co trudniej, to już indywidualna sprawa. Na pewno najbardziej popularny jest zwykły trening jako, że poziom świadomości amatorów jest największy w tej kwestii. Niska waga jest obarczona tabu, a biomechanika jest tak okaleczona różnymi publikacjami i "poradnikami", że leży i krwawi.
Te metody muszą się uzupełniać. Co mi po tym jak pozbędę się kilku kilogramów ale położę treningi i nie wypracuję potencjału, żeby wykorzystać profit z niższej wagi
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W tę stronę wszystko jest oczywiste, ale w drugą już mniej: co mi po tym jak wykonam plan ale położę labę na wagę i nie wypracuję potencjału, żeby wykorzystać profit z treningu.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:W tę stronę wszystko jest oczywiste, ale w drugą już mniej: co mi po tym jak wykonam plan ale położę labę na wagę i nie wypracuję potencjału, żeby wykorzystać profit z treningu.
Ok, czyli oczywiste zależności waga-trening i trening-waga a teraz do tego biomechanika i tu jest pytanie czy u wszystkich osobników poprawa biomechaniki poprawi ich rezultaty? Czy nie będzie przypadków gdzie ktoś trenuje całe lata i nic w tym temacie nie zmienia, nagle bierze się za biomechanikę i ją poprawia a wyniki są gorsze? Klasyczny przypadek gdy lepsze jest wrogiem dobrego.
Nie twierdzę, że tak jest. Pytam czy to możliwe :usmiech:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to są już akademickie rozważania.
Dużo złego zrobiono w necie biomechanice. Dlatego można przyjąć scenariusz, że grzebanie w tym elemencie pogorszy wyniki. Tu jednak mamy konkretny przypadek, dla którego wystarczy pogrzebać z wagą. Tam jest potencjał łatwy do wydobycia.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Nie, bo przy wygenerowaniu odpowiedniej mocy zaczęliby latać.
"przy wygenerowaniu odpowiedniej mocy" tak, ale czy wygenerowaliby? :hejhej:
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Człowiek z wiekiem właśnie powinien zacząć eksperymentować, a nie ścigać się z 20-latkami wg ich zasad: citius-altius-fortius.
Ja zacząłem eksperymentować robiąc niektóre z twoich ćwiczeń i jestem w lekkim szoku, że ostatnie zawody przełajowe na 3 km poszły mi tak dobrze i mogę ścigać się z 20-latkami ważącymi 10kg mniej odemnie mając za chwilę 39l.1 miejsce r.93, 2 miejsce ja r.79, 3 miejsce r.91. Do tego bylem po nocce w pracy. Nie wiem czy to przez te ćwiczenia ale oprócz nich przez ostatnie 2 miesiące robie tylko bardzo wolne wybiegania po 5-6min/km
5km-16:48
10km - 35:46
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bjj pisze:
yacool pisze:Człowiek z wiekiem właśnie powinien zacząć eksperymentować, a nie ścigać się z 20-latkami wg ich zasad: citius-altius-fortius.
Ja zacząłem eksperymentować robiąc niektóre z twoich ćwiczeń i jestem w lekkim szoku, że ostatnie zawody przełajowe na 3 km poszły mi tak dobrze i mogę ścigać się z 20-latkami ważącymi 10kg mniej odemnie mając za chwilę 39l.1 miejsce r.93, 2 miejsce ja r.79, 3 miejsce r.91. Do tego bylem po nocce w pracy. Nie wiem czy to przez te ćwiczenia ale oprócz nich przez ostatnie 2 miesiące robie tylko bardzo wolne wybiegania po 5-6min/km
Jakie to ćwiczenia?
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bjj,
bycie w lekkim szoku oznacza, że zagadnienia biomechaniki są ciągle w głębokiej defensywie. Nikt nie powie o lekkim szoku w kwestii treningu. Jak trenujesz to oczekujesz na efekty. Jak się nie pojawiają to też nie jesteś w szoku.
Krysia80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20

Nieprzeczytany post

bjj pisze:ostatnie 2 miesiące robie tylko bardzo wolne wybiegania po 5-6min/km
To przez te wolne wybiegania.
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krysia80 pisze:
Ale te wolne wybiegania to robię od kilku lat
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:bjj,
bycie w lekkim szoku oznacza, że zagadnienia biomechaniki są ciągle w głębokiej defensywie. Nikt nie powie o lekkim szoku w kwestii treningu. Jak trenujesz to oczekujesz na efekty. Jak się nie pojawiają to też nie jesteś w szoku.
Dokładnie. Nie oczekiwałem od tych ćwiczeń robionych z ciekawości, dla odmiany i zabawy jakiś większych efektów a tu zaskoczenie. Tym bardziej w tym wieku
Krysia80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20

Nieprzeczytany post

bjj pisze:
Krysia80 pisze:
Ale te wolne wybiegania to robię od kilku lat
Ale może je kiedyś robiłeś szybciej. Ta życiówka na 5 i 10km to aktualna?

90% amatorów wbija się w bieganie o średniej intensywności które jest nieefektywne.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krysia80 pisze:
90% amatorów wbija się w bieganie o średniej intensywności które jest nieefektywne.
Możesz to trochę rozwinąć?
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Mówiąc wprost - bieganie BSów za szybko.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ