Bieg 3km
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam biegaczy, pod koniec kwietnia bede biegl 3km wiec postanowilem troche potrenowac, nigdy nie biegalem, przy 3 treningach przebiegalem to 16-17minut i nabawilem sie choroby bo zimno ze hej i pytanie brzmi czy biegajac w zimniejsze dni na biezni tez 3km da rade poprawic wyniki w terenie? I czy na 1 bieg 16minut to zle dobrze czy norma?
Pozdrawiam :P

- Marc.Slonik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:12
- Życiówka w maratonie: 3:23:55
- Kontakt:
Oczywiście, że biegając na bieżni dasz radę poprawić wyniki w terenie. Na tym etapie kazdy przebiegnięty kilometr to korzyść.
16 minut na 3km to jakieś 5:20min/km. Nie piszesz nic o wieku, warunkach fizycznych, więc trudno to oceniać, ale zdajesz sobie oczywiście sprawę, że to nie jest tempo w którym się biega zawody na tym dystansie. Jednak jezeli pisząc, że nie biegasz, masz na mysli, że dopiero "wstałeś z kanapy" czyli nie ruszałeś się za bardzo do tej pory, to nie jest źle. Ja na tym etapie biegania nie byłem w stanie ani biegać po 5:20, ani przebiec 3km jednym ciągiem.
16 minut na 3km to jakieś 5:20min/km. Nie piszesz nic o wieku, warunkach fizycznych, więc trudno to oceniać, ale zdajesz sobie oczywiście sprawę, że to nie jest tempo w którym się biega zawody na tym dystansie. Jednak jezeli pisząc, że nie biegasz, masz na mysli, że dopiero "wstałeś z kanapy" czyli nie ruszałeś się za bardzo do tej pory, to nie jest źle. Ja na tym etapie biegania nie byłem w stanie ani biegać po 5:20, ani przebiec 3km jednym ciągiem.
Mój blog na forum: 2016 trzy maratony w tym dwa naprawdę
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690

Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690

-
- Rozgrzewający Się
Dobra Dobra uzupelnie dane, oczywiscie sa to moje 1 treningi tego rodzaju a tak to chodze na silownie, waga 77kg przy 178cm a przygotowac sie chce do 3km biegu z przeszkodami (runmagedon) a dla takiego "szaraczka" jak ja jaki powinienem wykrecisz czas do kwietnia? 12?13?14minut? 

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 53:41
- Życiówka w maratonie: 5:39
Ale runmagedon, to totalnie inna bajka niż zwykły bieg. To, że Ty na asfalcie polecisz 3 km w 12-13 minut, to nawet nie licz, że w czasie ocr się zbliżysz do tego.
Co do treningu, cóż. Ja bym zaczął od jakiejś bazy tlenowej, dużo biegania w komfortowym(konwersacyjnym) tempie i raz/dwa razy na tydzień przebieżki dodawane na końcu treningu (Żwawsze odcinki np. 100 metrowe). Ale ja specjalistą nie jestem, może ktoś Ci lepiej doradzi
Co do treningu, cóż. Ja bym zaczął od jakiejś bazy tlenowej, dużo biegania w komfortowym(konwersacyjnym) tempie i raz/dwa razy na tydzień przebieżki dodawane na końcu treningu (Żwawsze odcinki np. 100 metrowe). Ale ja specjalistą nie jestem, może ktoś Ci lepiej doradzi

Blog: https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=56736
Komentarze do bloga: https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=56737
Komentarze do bloga: https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=56737
-
- Rozgrzewający Się
Domyslam sie ze inna bajka ale jakos trzeba te 3 km przebiegac nie :D dodam jeszcze ze bola mnie barki jak biegam ;s
Przede wszyskim baza tlenowa i wybiegania, a na początku kwietnia jakieś interwały :D
Powodzenia !
Powodzenia !
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 52:00
Na tej siłowni to jak rozgrzewkę robisz? Ja zaczynając przygodę z siłką po kilku latach biegania złapałem się na tym, że rozgrzewki robię po 2-3km. Jak nie ma czasu to krócej ale pod górkę, jak jest czas to dłużej ale bardziej płasko.
Tak jak koledzy piszą, spokojne biegi i nawijaj kilometry, jak się ogrzeje zacznij przebieżki a jak będziesz miał technikę i podstawy to dopiero interwały. Sprawny człowiek nie potrzebuje nie wiadomo jakiego treningu żeby pobiec szybkie 3km, trochę gorzej z tymi przeszkodami to widzę ale kto wie :D
Tak jak koledzy piszą, spokojne biegi i nawijaj kilometry, jak się ogrzeje zacznij przebieżki a jak będziesz miał technikę i podstawy to dopiero interwały. Sprawny człowiek nie potrzebuje nie wiadomo jakiego treningu żeby pobiec szybkie 3km, trochę gorzej z tymi przeszkodami to widzę ale kto wie :D
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
To zależy od tego, co uważasz za "szybkie 3km". Trening pod 3km jest duzo bardziej skomplikowany jak takie 42km.alyjen pisze:Na tej siłowni to jak rozgrzewkę robisz? Ja zaczynając przygodę z siłką po kilku latach biegania złapałem się na tym, że rozgrzewki robię po 2-3km. Jak nie ma czasu to krócej ale pod górkę, jak jest czas to dłużej ale bardziej płasko.
Nawijanie kilometrów jest najgorszym pomysłem na tym dystansie. Co nie oznacza, ze sie kilometrów nie robi.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 52:00
Z tego co kolega napisał można zrozumieć (ja tak zrozumiałem), że biegł 3km pierwszy raz w życiu, przy takim założeniu można chyba bezpiecznie napisać żeby sobie spokojnie pobiegał (w miarę regularnie) kilka najbliższych tygodni zanim przystąpi do konkretniejszego treningu. Przynajmniej ja to miałem na myśli pisząc o nawijaniu kilometrów.Rolli pisze:
Nawijanie kilometrów jest najgorszym pomysłem na tym dystansie. Co nie oznacza, ze sie kilometrów nie robi.
Gdyby pisał, że chce wygrać puchar powiatu z opcją na dobry start w pucharze województwa w biegu na 3km to pewnie byłby skomplikowany trening, jak chce po prostu biegać szybciej na 3km (wnioskując z innych wypowiedzi tempa w okolicach 4:00) to wielkiej nauki tu nie ma, chyba! Jak się mylę to sorry bardzo

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
To juz brzmi całkiem inaczej i konkretnie i teraz moge poprzeć twoje zdanie.alyjen pisze:Z tego co kolega napisał można zrozumieć (ja tak zrozumiałem), że biegł 3km pierwszy raz w życiu, przy takim założeniu można chyba bezpiecznie napisać żeby sobie spokojnie pobiegał (w miarę regularnie) kilka najbliższych tygodni zanim przystąpi do konkretniejszego treningu. Przynajmniej ja to miałem na myśli pisząc o nawijaniu kilometrów.Rolli pisze:
Gdyby pisał, że chce wygrać puchar powiatu z opcją na dobry start w pucharze województwa w biegu na 3km to pewnie byłby skomplikowany trening, jak chce po prostu biegać szybciej na 3km (wnioskując z innych wypowiedzi tempa w okolicach 4:00) to wielkiej nauki tu nie ma, chyba! Jak się mylę to sorry bardzo
-
- Rozgrzewający Się
Czyli nie tylko ja mam takie ciężkie początkiMarc.Slonik pisze:Oczywiście, że biegając na bieżni dasz radę poprawić wyniki w terenie. Na tym etapie kazdy przebiegnięty kilometr to korzyść.