Komentarz do artykułu Ambitny amator: 2:50-2:55 w wiosennym maratonie - projekt czteromiesięczny

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dopiero udało mi się obejrzeć ostatni film i mam wrażenie, że Maciek chyba nie lubi tańczyć, za to Ty Adam wyglądasz jakbyś lubił ;)
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trafna uwaga.
Fredzio kiedy byłeś ostatnio na dyskotece? 30 lat temu? To się wtedy dansing nazywało. Z taką kawiarnią, gdzie lukrowane ciasto albo przyprószonego pączka się jadło. Dzisiaj już tylko puder gdzieniegdzie na imprezach można znaleźć, ale to raczej nie z pączków.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tak, lubię, choć nie potrafię tańczyć w parach. Jestem raczej na "parkiecie" samotnikiem :) ale zdarza mi się (a raczej zdarzało), że cały parkiet w klubie był dla mnie. Ostatnio w trakcie biegowej imprezy Nike Złąp Ducha. Wszyscy czekali na losowanie nagród a jak ich nie wylosowali to się zmyli. A wtedy ruszyła muzyka. Byłem naprawdę jedynym człowiekiem na parkiecie w pustoszejącym klubie. A fajnie grali. :)
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Co z podsumowaniem tygodnia? Jaki plan dalej?
Awatar użytkownika
Tomek W
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:50
Życiówka w maratonie: 2:45:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze:
pascal pisze:ile zrobiłeś cyklów treningowych pod 3h maraton, że twierdzisz że trening jest za słaby ?
Pod 3h nigdy nie robiłem i prawdopodobnie robić już nie będę. Jestem tylko na poziomie 3h25-3h30 ale widzę co Maciek biega i mam porównanie do swojego niższego poziomu. Jeżeli dobrze liczę to zostało tylko 8-9 tygodni pracy.
Moim skromnym zdaniem powinien już latać kilkunastokilometrowe WB2 w tempie 4:15-4:20 i kilku kilometrowe WB3 na 4:05.
Trzeba pamiętać, że Maciek ma ogromne doświadczenie w biegach górskich, to naprawdę solidna baza. Teraz to trzeba przekłuć na tempo maratońskie na płaskim. Jeden potrzebuje 90km/tydzień żeby łamać 3h, innemu wystarczy 60-70. Prawdą jest, że większość średnio zaawansowanych biegaczy robi za mocny trening, organizm się nie regeneruje i nie ma efektów.
Klasycznie jednak się zapytam: w jakim celu te kilkunasto kilometrowe WB2?
TT Szczecin
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Napisałem jakiś większy komentarz ale wrzuce go jutro razem z podsumowaniem Maćka.
Awatar użytkownika
ragozd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:57
Życiówka w maratonie: 2:45:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jimbo pisze: Wiadomo że w planie pod maraton to najważniejszy bodziec z siłą biegową w poprzedni dzień. Tego jestem ciekaw dzięki Z GÓRY za odpowiedź.
A skąd wiadomo? Każdy jest inny, inaczej trzeba prowadzić ultrasa, a inaczej zawodnika który nie biegał na zawodach więcej niż 10km. Inaczej wytrzymałościowca, inaczej szybkościowca. I to jest wada uniwersalnych planów - mało kto wyciągnie z nich 100%, choć sporo - 80-90% potencjału.
Ja sam widzę kolosalne rozbieżności między swoim a "typowym" treningiem maratońskim.
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy :)
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ragozd pisze:
Jimbo pisze: Wiadomo że w planie pod maraton to najważniejszy bodziec z siłą biegową w poprzedni dzień. Tego jestem ciekaw dzięki Z GÓRY za odpowiedź.
A skąd wiadomo? Każdy jest inny, inaczej trzeba prowadzić ultrasa, a inaczej zawodnika który nie biegał na zawodach więcej niż 10km. Inaczej wytrzymałościowca, inaczej szybkościowca. I to jest wada uniwersalnych planów - mało kto wyciągnie z nich 100%, choć sporo - 80-90% potencjału.
Ja sam widzę kolosalne rozbieżności między swoim a "typowym" treningiem maratońskim.
Przecież napisał że pod trening maratoński a nie pod 10km czy też ultra lub szybkościowca. Czytasz ze zrozumieniem?
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tomek W pisze:
Siedlak1975 pisze:
pascal pisze:ile zrobiłeś cyklów treningowych pod 3h maraton, że twierdzisz że trening jest za słaby ?
Pod 3h nigdy nie robiłem i prawdopodobnie robić już nie będę. Jestem tylko na poziomie 3h25-3h30 ale widzę co Maciek biega i mam porównanie do swojego niższego poziomu. Jeżeli dobrze liczę to zostało tylko 8-9 tygodni pracy.
Moim skromnym zdaniem powinien już latać kilkunastokilometrowe WB2 w tempie 4:15-4:20 i kilku kilometrowe WB3 na 4:05.
Trzeba pamiętać, że Maciek ma ogromne doświadczenie w biegach górskich, to naprawdę solidna baza. Teraz to trzeba przekłuć na tempo maratońskie na płaskim. Jeden potrzebuje 90km/tydzień żeby łamać 3h, innemu wystarczy 60-70. Prawdą jest, że większość średnio zaawansowanych biegaczy robi za mocny trening, organizm się nie regeneruje i nie ma efektów.
Klasycznie jednak się zapytam: w jakim celu te kilkunasto kilometrowe WB2?
Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie:"Trzeba pamiętać, że Maciek ma ogromne doświadczenie w biegach górskich, to naprawdę solidna baza. Teraz to trzeba przekłuć na tempo maratońskie na płaskim"
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

@Siedlak1975:
Kolega @ragozd nie o to pytał.
Uwaga o "czytaniu ze zrozumieniem" wydaje się być w tym przypadku zupełnie nie na miejscu.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:@Siedlak1975:
Kolega @ragozd nie o to pytał.
Uwaga o "czytaniu ze zrozumieniem" wydaje się być w tym przypadku zupełnie nie na miejscu.
jimbo napisał że jego zdaniem WB2 jest najważniejsze dla treningu maratońskiego a Ragozd nie zgodził sie z tym twierdzeniem i pisze że inaczej trenuje się pod 10km, ultra i szybkościowe dystanse co jest oczywistą oczywistością :) jimbo o tych dystansach nie wspomina.
Za "czytanie ze zrozumieniem" przepraszam :taktak:
grzechu_wroc
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:30
Życiówka w maratonie: 2:27:16

Nieprzeczytany post

nie.
Przyczepił się do stanowczego stwierdzenia, że wiadomo, że najważniejszy jest bodziec poprzedzony siłą dzień wcześniej.
I mnie też się nie podoba robienie z tego takiego pewnika. Wcale tego nie wiadomo.
#WrocławskieIten
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

grzechu_wroc pisze:nie.
Przyczepił się do stanowczego stwierdzenia, że wiadomo, że najważniejszy jest bodziec poprzedzony siłą dzień wcześniej.
I mnie też się nie podoba robienie z tego takiego pewnika. Wcale tego nie wiadomo.
Tu się zgadzam. Nie wiadomo
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Coś tam jednak z praktyki da się wywiedzieć, ale wymaga to już dużego wyczucia i doświadczenia.
Jeżeli bodziec siłowy jest podany w odpowiedniej dawce, to nie stłamsi kolejnego treningu, a nawet podkręci dyspozycję. Tkanki są wtedy bardziej pobudzone. Jak się dokręci z bodźcem, to na drugi dzień dyspozycja jest gorsza. Wszystko zależy od tego, co chce się uzyskać. Czy to ma być trenowanie jakiejś zdolności motorycznej na zmęczeniu, czy na pobudzeniu. W jakiej kolejności i co jest priorytetem. To da się wysterować i nie trzeba nerwowo szukać potwierdzeń i bezrefleksyjnie powielać stereotypy.
Awatar użytkownika
Tomek W
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:50
Życiówka w maratonie: 2:45:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze:Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie:"Trzeba pamiętać, że Maciek ma ogromne doświadczenie w biegach górskich, to naprawdę solidna baza. Teraz to trzeba przekłuć na tempo maratońskie na płaskim"
Ale co ma do tego WB2 w tempie 4'15-4'20?
TT Szczecin
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ