Logadin [komentarze]

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mihumor - ja też wolę biec w takiej pogodzie aniżeli pełnym słońcu i upale. Szkoda tylko, że deszcz nie chciał ustać i lało nonstop :) Dzień później było idealnie. Pełne słońce i temp w okolicach 8st. Milej by się biegło :)
Dzisiaj trzeci dzień roztrenowania i juz mnie nosi. Jak w niedzielę wymiotowałem bieganiem tak już bym chciał potruchtać - zwłaszcza, że juz nogi nie czują maratonu. Cięzko będzie przetrzymać te dni bez truchtania.
b@rto - ale cena pewnie została zapłacona. Dowodów wiadomo nie ma ale może gdyby tryb życia poprawić byłoby znacznie lepiej :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Tryb życia poprawisz z wiekiem :spoczko: :hahaha: Każdy kiedyś przestaje być chłopcem niestety. No, praw3ie każdy, znam jednak wyjątki.
Co do maratonu w takiej temperaturze i deszczu to przyjemnie nie jest ale zyski czasowe na samych czynnościach dodatkowych są spore. Pierwsze rzecz to brak konieczności polewania się i chłodzenia, tu zysk czasowy na samej czynności jest mały, większy jest na nawadnianiu. Jak sobie porównam ile piłem rok temu w deszczu a ile teraz w Porto biegnąc w słońcu to różnica jest ogromna. Tam na każdym punkcie brałem łyka może dwa, w tym roku musiałem co 5km wypijać przynajmniej 100-150 ml. Jak to zaburza rytm biegu, oddech i chwilową wydolność pokazują wszystkie moje kilometrówki z popitką, każda ze stratą i większym zmęczeniem. Za każdym razem grupa, w której biegli lokalesi mi na bufetach mocno odchodziła i miałem sporo kłopotów by ją dogonić. W maratonie każda trudność przelicza się na grube dziesiątki sekund a i bywa, że na minuty. Ile razy już miałem tą świadomość na mecie, ze pobiegłem zdecydowanie lepiej niż pokazuje wynik.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:Tam na każdym punkcie brałem łyka może dwa, w tym roku musiałem co 5km wypijać przynajmniej 100-150 ml. Jak to zaburza rytm biegu, oddech i chwilową wydolność pokazują wszystkie moje kilometrówki z popitką, każda ze stratą i większym zmęczeniem. Za każdym razem grupa, w której biegli lokalesi mi na bufetach mocno odchodziła i miałem sporo kłopotów by ją dogonić.
Ciekawe, ze o tym piszesz. Myslalem, ze to glownie ja tak mam :niewiem:
Nie cierpie pic na punktach wlasnie przez to wychodzenie ze "strefy".
Kupe czasu potem potrzebuje, zeby sie na nowo "wejsc" w swoj rytm :trup:
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dlatego świetnie jak na maratonie wodę na pkt. wręczają w butelce nie w kubeczku. Dla mnie mega duże ułatwienie i w trzymaniu i w samym piciu. Dodatkowo można w tym i żel rozcieńczyć i dłużej z sobą ponieść + nie musze się martwić jak się trochę wyleje bo jednak dużo więcej zawartości. Chociaż we Florencji trochę za mało wody było na butelkę jak na mój gust ale plus, że już odkręcona (w Walencji pełniutka ale zamknięta).
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W czasie w tri w Almere na biegu byl testowy punkt, gdzie podawali wode w malych woreczkach.
Bieglem sobie bez zwalniania ze 100m z tym woreczkiem i popijalem malutkimi lyczkami.
Duzo wygodniejsze niz te cholerne kubki. Zarowno w piciu jak i w odbieraniu na punkcie.
Mam nadzieje, ze to sie upowszechni :taktak:
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wypicie połowy butelki wody przy odpowiedniej intensywności biegu ma swój koszt. Na pewno mniejszy niż wypicie 2-3 łyków bo to niewiele zmienia. Przy kubeczkach to jeszcze gorzej bo trzeba brać po 2 na raz albo 2 na wejściu w strefę i jeszcze jeden na wyjściu - jeśli się uda; ale kubeczki to raczej polska specyfika bo nie kojarzę ich nigdzie poza biegową ojczyzną . To wszystko oczywiście reżyserują warunki, im cieplej i słoneczniej tym więcej trzeba pić. Można oczywiście pić nieco mniej, zależy jak kto potrzebuje i jak ocenia ryzyko w danej pogodzie. Biegnąc w grupie z Portugalczykami piłem zdecydowanie więcej niż oni a i lałem się na każdym punkcie jako jedyny. Dla nich ta temperatura była listopadowa, dla mnie wrześniowa. Podobnie miałem kiedyś we Włoszech gdy ja piłem jak smok i cierpiałem z gorąca a Włosi co ze mną biegli gadali Bella temperatura. Rok temu ja marzłem na lekko w deszczu, Włosi przeważnie biegali ubrani na zimowo.

Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:Przy kubeczkach to jeszcze gorzej bo trzeba brać po 2 na raz albo 2 na wejściu w strefę i jeszcze jeden na wyjściu - jeśli się uda; ale kubeczki to raczej polska specyfika bo nie kojarzę ich nigdzie poza biegową ojczyzną .
He? :niewiem:
Kubeczki byly na doslownie wszystkich imprezach biegowych (solo i w tri) w jakich bralem udzial.
Tylko w Almere byly dodatkowo testy woreczkow z woda (tylko 1 dodatkowy punkt, reszta kubki).
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tylko maratony i połówki biegałem, z tego co pamiętam to kubki były w Rydze i chyba w Wiedniu ale nie jestem pewien bo to już sporo lat, we Włoszech, w Walencji i w Porto były tylko butelki i chwała im za to. A jak było we Frankfurcie?

Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W Berlinie były kubeczki, wydaje mi się że i Frankfurt nie miał butelek.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:Ja tylko maratony i połówki biegałem, z tego co pamiętam to kubki były w Rydze i chyba w Wiedniu ale nie jestem pewien bo to już sporo lat, we Włoszech, w Walencji i w Porto były tylko butelki i chwała im za to. A jak było we Frankfurcie?
Kubki i tylko kubki.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To lipa i to straszna, biorąc pod uwagę super opinie o tych imprezach i ceny wpisowego to słabo jednak w tak ważnej kwestii. Myślałem o Frankfurcie w przyszłym roku więc może trzeba potrenować picie z kubeczka co zapewnia każda impreza w PL więc będzie jak to zrobić.

Awatar użytkownika
ziko303
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:16
Życiówka w maratonie: 3:48:40

Nieprzeczytany post

We Frankfurcie są kubeczki. Ja się nigdzie jeszcze nie spotkałem z butelkami. Może to charakterystyczne dla południa Europy? Ciekawe rozwiązanie było w Rotterdamie. Kubek z taką gąbeczką wyciętą z jednej strony. Niestety do czego ona służy dowiedziałem się dopiero po maratonie na forum od kolegi MarcSlonika :hahaha:
Blog

Komentarze

5k 21:55 (2018) / 10k 45:16 (2020) / HM 1:40:34 (2017)/ M 3:48:40 (2016)

Obrazek
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I mnie nie wylosowali do Berlina zatem chyba tez szykuje się Frankfurt na 2018, chyba, że jednak wygra pogoda i Walencja.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:To lipa i to straszna, biorąc pod uwagę super opinie o tych imprezach i ceny wpisowego to słabo jednak w tak ważnej kwestii.
Nie wiem czy to chodzi o koszta. Sponsorem w Ffm jest duzy producent wszelkiego rodzaju napokojow.
On by sie na pewno cieszyl, gdyby tysiace ludzi bieglo z firmowymi butelkami w rekach.
Ale co po wypiciu z nimi zrobic? Kubeczek papierowy rzucasz, mozna go podepdac i luz. Z butelka moze byc niebezpiecznie, jezeli by ich duzo lezalo gdzies po drodze. Juz widze to bieganie slalomem miedzy lezacymi butelkami i urazy tych, ktorzy nie zdarzyli postawic nogi obok :smutek:
Jak to swoja droga wygladalo tam, gdzie one jednak byly? Jestem ciekaw :niewiem:
Myślałem o Frankfurcie w przyszłym roku więc może trzeba potrenować picie z kubeczka co zapewnia każda impreza w PL więc będzie jak to zrobić.
I to jest mysl na piatke! Logadin tez mysli czy by nie wystartowac we Frankfurcie.
Przyjezdzajcie! Zrobimy maly zlot forumowy :taktak:
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po prostu kawałek za strefami stoją w rzędach duże kubły na śmieci zabezpieczone dodatkowo tablicami wiec większość butelek ląduje w kubłach. Nie widziałem by cokolwiek się walało po drodze. Raczej z tym jest mniejszy problem niż z kubkami i zdecydowanie większy porządek.

ODPOWIEDZ