Komentarz do artykułu O nowej drodze życia Dominiki Stelmach

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach

Czy Dominice uda sie zakwalifikować na Igrzyska 2020 ?

Tak
13
34%
Nie
25
66%

Liczba głosów: 38
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mówienie o tym wprost nie oznacza bronienie komuś próbowania. Oznacza jedynie danie wyrazu beznadziei.
nie rozumiem i prosze o wytłumaczenie. przecież Dom nie próbuje 2:25, tylko kwalifikacji na IO. Po co przenosić uwagę na 2:25. Po to, żeby dać wyraz beznadziei? Ale znowu, po co, skoro sama zainteresowana ani inni tej beznadziei nie widzą, jakby nie nalezy do tematu?

poważnie nie rozumiem. możesz się troche rozpisać, żeby dać mi szansę?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z wywiadu mogłem wywnioskować, że jej strategia będzie opierać się bardziej na wzmacnianiu silnych cech niż poprawianiu słabych. Słabą cechą ewidentnie jest szybkość. Można napisać o szybkości, że jest beznadziejna, a co za tym idzie szanse na dobry występ są słabe, czyli jej ew. występ olimpijski zależeć będzie od dyspozycji rywalek niż jej samej. Jako kibic mam prawo oczekiwać więcej niż tylko walki o minimum. Tutaj można postawić pytanie, czy Dominika jest gotowa poświęcić plany i skupić się jedynie na maratonie olimpijskim, ryzykując jakąś rewolucją treningową. Na dzień dzisiejszy nie rozwiewa żadnych wątpliwości.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Tym sposobem myślenia można sie spytać o sens jakichkolwiek zawodów. Od piłki możnej do Parkrunow.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Próbuję znaleźć powód, dla którego mam zarwać noc i oglądać maraton olimpijski w Tokio.
Pomyślałem więc ogólnie o wszystkich naszych zawodnikach długodystansowych, że może nikt nie powinien od nich oczekiwać, żeby biegali jak Kenijki i Kenijczycy. Może to jest dla nich bardzo krzywdzące. Niesprawiedliwe i bez sensu. Może niech Keniole sobie biegną jak tak lubią, a my skupmy się na idei ruchu olimpijskiego zamiast biegowego. Wyślijmy reprezentację tych, którzy potrafią dobrze mówić o Polsce i przy okazji pobiegać z przyjaciółmi tworząc klimat jak na parkranie.
Zastanawiam się też dlaczego są takie zaporowe minima na 5 i 10 tysięcy. Przecież nasi biegacze mogliby dużo skuteczniej promować nasz kraj niż najlepsza nawet akcja billboardowa. Na Igrzyskach pokazuje się wszystkich zawodników. Od startu do mety. Mielibyśmy szansę na długi czas antenowy i możliwe, że zapadlibyśmy w pamięci świata jak choćby ten brytyjski skoczek narciarski, Eddie Edwards.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Cel główny Dominiki (o którym mówi w wywiadzie) to dobrze biegać w długich zawodach górskich, w tym sie najlepiej czuje, ale pomyślała, że przy okazji, spróbuje powalczyć o kwalifikację na Igrzyska, bo to ostatnia szansa, w pewnym sensie robi to dla zabawy. Nie musi się martwić o utrzymanie, realizuje swoją pasję, a Ty mówisz "beznadzieja" ?
Beznadzieja jest generalnie w kontekście poziomu naszych (i nie tylko) biegów długich ale nie akurat Dominiki.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie odnoszę tego do jej zabawy, utrzymania, ani pasji. Mówię o beznadziei olimpijskiej i to bez cudzysłowu. Jeżeli pojawi się jakakolwiek nadzieja to będę pierwszy, żeby o tym napisać.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

miroszach pisze: Mnie udało się jedynie zestawić Dominikę z Paulą Readclife.
Nie umniejszaj swoich zasług. Udało ci się przecież ustalić wyższość Dominiki, która w przeciwieństwie do Pauli ma na koncie Mistrzostwo Polski. Mało tego: ustaliłeś, że ponad 40 laureatek Nagrody Nobla nie ma co się równać z naszą bohaterką:
miroszach pisze:Jest kilka kobiet na świecie, których osiągnięcia można porównywać do osiągnięć Dominiki.
Marc.Slonik pisze:Paula Radcliffe
Dzięki
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Kolego Kangoor widzę, że nie rozumiesz kompletnie pojęcia implikacji. Z moich zdań wysnuwasz wnioski, które Ci podpowiadają emocje, a nie rozum.
Rozum powinien Ci podpowiedzieć, że z moich wypowiedzi wynika właśnie, że Dominikę można i trzeba porównywać do kobiet, które odnosiły sukcesy w sporcie po urodzeniu choćby jednego dziecka.
Znając Ciebie pewnie będziesz się rozpisywał teraz, że mam jakieś kompleksy, a potem znowu napiszesz coś za mnie, że niby to ja jestem tego autorem. Z takiego postępowania dopiero można wysnuć całe mnóstwo wniosków, ale ja tego robił nie będę.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Nie znam się i nie śledzę, a mimo to mam dwie w głowie:
Karolina Nadolska. Wprawdzie maratonu jeszcze nie biegła, ale w połówce najlepszy wynik Polki w historii.
Paula Readclife też biegała będąc mamą.
Jeśli dziękujesz, to powinieneś też podziękować sobie za literówkę. Ja nazwisko Pauli skopiowałem od Ciebie, a coś mi mówiło, że to się inaczej pisze.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

miroszach pisze:Kolego Kangoor widzę, że nie rozumiesz kompletnie pojęcia implikacji. Z moich zdań wysnuwasz wnioski, które Ci podpowiadają emocje, a nie rozum.
Rozum powinien Ci podpowiedzieć, że z moich wypowiedzi wynika właśnie, że Dominikę można i trzeba porównywać do kobiet, które odnosiły sukcesy w sporcie po urodzeniu choćby jednego dziecka.
Znając Ciebie pewnie będziesz się rozpisywał teraz, że mam jakieś kompleksy, a potem znowu napiszesz coś za mnie, że niby to ja jestem tego autorem. Z takiego postępowania dopiero można wysnuć całe mnóstwo wniosków, ale ja tego robił nie będę.
W takim razie mój rozum nie podpowiada tego co powinien ale to, że na początku zadałeś retoryczne pytanie sądząc, że pani Stelmach jest jedyną bardzo dobrze biegającą matką. Gdy dostałeś kilka przykładów na to, że tak nie jest, przypisałeś sobie zasługę, jakobyś zestawił panią Stelmach z panią Radcliffe. Nie zestawiłeś. Żeby zrównywać skalę osiągnięć sportowych obydwu pań, to ta pierwsza musiała by mieć PB w biegu maratońskim na poziomie około 2:20. Inaczej to ja się mogę np. "zestawić" z Wilsonem Kipsangiem, bo też mam 1,78 m wzrostu.

Nie widzę powodu, żeby dziękować sobie za popełnienie błędu, za to podziękować koledze za jego wskazanie jak najbardziej.
ODPOWIEDZ