Np. przepisy dotyczące działania SSE. Nie wiem, czy dotyczy to omawianej tu branży, ale wystarczy sobie wyobrazić, że jakaś sieć handlowa ulokuje swoje centrum dystrybucyjne w SSE.kantalarski pisze:Ale jakie konkretnie przepisy umożliwiają "tylko niektórym" unikanie płacenia podatku?
Właśnie sprawdziłem na stronie jednej z SSE, że pierwsza przychodząca mi do głowy sportowa sieć handlowa ma w niej swoje centrum dystrybucyjne. Co z tego wynika? Nie wiem, trzeba by zapytać rzecznika tej sieci, a jeszcze lepiej mieć wgląd do jej ksiąg. Nie sądzę natomiast, żeby płacili wyższe podatki jeśli mogą płacić niższe, ani że wybudowali swoje centrum na terenie Strefy przez czysty przypadek.
Kilkanaście lat temu była nawet sytuacja, że jeden telekom zmieniając nazwę z polskiej na międzynarodową pochwalił się w prasie, ile % od obrotu zapłaci w ciągu następnych 10 lat swojej centrali za granicą za korzystanie z nazwy i logo.katny pisze:Jeśli chodzi o optymalizację podatkowa to dla zagranicznych marek sprawa jest banalnie prosta:polski oddział płaci centrali np we Francji albo najlepiej np na Cyprze opłaty za używanie logo,usługi marketingowe i tym podobne rzeczy w związku z czym u nas nie wykazuje dochodu i nie płaci podatku tylko podlega opodatkowaniu w kraju który ma niższe stawki lub nie ma podatku dochodowego.
Bo nie rozumiesz o czym mówi?Qba Krause pisze:na pewno zapamiętam z tej dyskusji Pana Rysia jako osobnika z ciekawymi wypowiedziami, ale po buty do niego nie pójdę.