Komentarz do artykułu Ja jeszcze zadziwię - wywiad z Błażejem Brzezińskim

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Keri pisze:4. Stąd ewentualny progres musi mieć inne źródło. Patrząc na siłowe bieganie, to wydaje się, że kierunek jest tylko jeden.
Kierunek ma dwa zwroty. Może wyjść super i przez zimę poprawi organizację mięśniową. Lecz scenariusz może być też odmienny z różnych przyczyn i zacznie biegać znowu o 2s wolniej.
Praca musi być spokojna i wyważona. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji jaka miała miejsce na przykład z jednym z naszych wyczynowców, że po zmianie trenera dostał na twarz solidną porcję wieloskoków. Zapewne z myślą o tym, żeby zwiększyć docelowo tempo o 2 sekundy, hehe. Miało być rewolucyjnie, a skończyło się powrotem do poprzedniego trenera.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

blas pisze:Tempo run to nie jest przypadkiem drugi zakres?
Nie jest. Choć był moment, że Daniels mówi, że właściwie może być, ale w olejnej wersji książki juz tego nie powtórzył. :)
Keri pisze: Te 182 to jego HRmax, czy wzrost?
Bo chyba jakieś przekłamanie się wkradło.
182 to HRmax jakie podał mi Błażej.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Keri pisze: Te 182 to jego HRmax, czy wzrost?
182 to HRmax jakie podał mi Błażej.
Aż trudno uwierzyć. To ja mam wyższe, a jestem ładne kilkanaście lat starszy i bynajmniej nie zajmowałem się sportem zawodowo, a amatorem jestem przez małe a.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jakie to ma znaczenie? Marcin Świerc ma 176.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie musi być takiej korelacji do wieku. Możliwe, że ma to związek z wczesnym uprawianiem sportu. Serce rośnie, pogrubia swoje ścianki. Staje się bardzo wydajne pod obciążeniem, co wpływa na spadek hrmax. Kij ma dwa końce. Podobno taka adaptacja pracując bez obciążenia nie jest optymalna.
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Nie musi być takiej korelacji do wieku. Możliwe, że ma to związek z wczesnym uprawianiem sportu. Serce rośnie, pogrubia swoje ścianki. Staje się bardzo wydajne pod obciążeniem, co wpływa na spadek hrmax. Kij ma dwa końce. Podobno taka adaptacja pracując bez obciążenia nie jest optymalna.
Czyli spadek Hrmax wraz z treningiem może świadczyć o wzroście formy?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na to wygląda. Powiększenie serca i pogrubienie jego ścianek, to nie jest recepta na hrmax kolibra.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co do Marcina Świerca, to on z całym szacunkiem biega dużo i wolno.

Te 182 u Błażeja Brzezińskiego to bardzo mało. Może faktycznie ma jakiś przerost serca.
Nie jestem kardiologiem, ale jest istotna korelacja między wiekiem a HRmax. Oczywiście dochodzi do tego jeszcze trening, ale np. taki Mariusz Giżyński, który od Błażeja jest starszy o 6 lat i też mocno trenuje pisze, że ma 188 (poniżej wyjątek z jego bloga)

Luty 1st, 2016 at 22:03 | #4
Odpowiedz | Cytuj

Witam,
W ubiegłym roku wyłapałem najwyżej 188 – sukcesywnie spada z roku na rok
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale jakie to ma znaczenie? HRmax jest indywidualne i nie ma wpływu na możliwości sportowca.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Przem_30
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Hyhy. Jakby HrMax biegał to byłbym pewnie w czołówce większości zawodów. W badaniach "do odmowy" wyszło mi 209 (2 czy 3 lata temu), a teraz na zawodach potrafię jeszczespokojnie 203-204 nastukać. A, mam 39 lat. Teraz.
A co do biegania wolno i długo i wpływu rzeczonego treningu na sufit Hr - jak miałem robione badania o których powyżej, to miałem taki szczęście, że były robione cyklicznie co 10 tygodni od października do przełomu czerwca i lipca nas. roku. Co badania schodziłem z bieżni później, przy coraz niższym HrMax. Ostatnie badania to było już tylko 194 chyba. Poziom zakwaszenia przy każdej odmowie był podobny, więc nie ma mowy żebym "odpuszczł". Także tego, HrMax ma pewnie taki wpływ na wyniki jak kolor oczu :)
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:ale jakie to ma znaczenie? HRmax jest indywidualne i nie ma wpływu na możliwości sportowca.
Niby tak, ale różnice są naprawdę spore (MG HRmax 188 lat 36, BB 182 lat 30) a życiówka w maratonie niemal identyczna.
Po prostu zaskoczyło mnie to może dlatego, że nigdy się akurat tym aspektem szczegółowo nie interesowałem.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no ale wyniki w bieganiu nie zależą od HRmax w żaden sposób, tak samo jak jedzenie lodów i to, czy ci się włosy kręcą.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:no ale wyniki w bieganiu nie zależą od HRmax w żaden sposób, tak samo jak jedzenie lodów i to, czy ci się włosy kręcą.
Dokładnie tak, HR i HR max ma tylko znaczenie w obrębie danej osoby i służy do porównań. A i tak nie można wyciągać z takich porównań zbyt daleko idących wniosków.
Przypadek Przema jest jednak zaskakujący :) 209 przy 39 latach, gdzie ze wzoru wychodzi ok 220-39 = 181 :)
Awatar użytkownika
ragozd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:57
Życiówka w maratonie: 2:45:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mam 202 przy 44 latach, dalej wyznajesz ten wzór?
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy :)
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A gdzie ja napisałem że "wyznaję ten wzór"?

Jest takie ogólne założenie i nie wzięło się z powietrza. Pasuje do większości.
Poza tym widziałem przypadki HR 200+ na jakiś dziwnych paskach za 10zł z apką z telefonu.
ODPOWIEDZ