GARMIN FORERUNNER 735XT

Patryck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35'
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

mareko pisze:Czy 735 i 235 korzystają z tego samego optycznego czujnika HR ?
Bo ten w 235 pozostawia wiele do zyczenia i jeśli jest taki sam w 735 to słabo.
ten sam.
aby uzyskać sensowne pomiary zawsze należy dokupić pas. :)
Z czujników nadgarskowych lepiej sobie radził ten w 225 (firma Mio go produkowała)
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
PKO
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jakie opcje trzeba mieć włączone aby zegarek wyliczył pułap tlenowy? Mam wyłączony gps, bo korzystam z footpoda. Czy to może być przyczyna?
kantalarski
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1:00

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:Jakie opcje trzeba mieć włączone aby zegarek wyliczył pułap tlenowy? Mam wyłączony gps, bo korzystam z footpoda. Czy to może być przyczyna?
Pulsometr i GPS.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po co gps przy tym badaniu? Polityka garmina :bum:
C3PO
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 41:56

Nieprzeczytany post

Thomekh u mnie w Fenixie pułap tlenowy pojawił się jak po skończonym treningu zacząłem czekać ok. 2 minut z zapisem. Po zatrzymaniu aktywności zegarek sprawdza jeszcze spadek tętna po odbytym treningu. Po maksymalnie dwóch minutach pojawia się u mnie krótkie podsumowanie o ile spadło mi tętno i jak wtedy zapisuję trening to zegarek pokazuję mi jakąś wartość tego pułapu, tylko jak dla mnie te wartości są mocno przeszacowane. Może u Siebie musisz zrobić tak samo.

Wysłane z iPhone .
kantalarski
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1:00

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:Po co gps przy tym badaniu? Polityka garmina :bum:
Do estymacji V0max zegarek wykorzystuje tempo, wzrost / spadek wysokości i tętno więc jest to mu potrzebne.

Nie potwierdzam odpowiedzi z czekaniem 2 minuty - jeżeli wykryje nowe wyższe V0max poinformuje natychmiast po zapisaniu treningu.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kantalarski pisze:
thomekh pisze:Po co gps przy tym badaniu? Polityka garmina :bum:
Do estymacji V0max zegarek wykorzystuje tempo, wzrost / spadek wysokości i tętno więc jest to mu potrzebne.

Nie potwierdzam odpowiedzi z czekaniem 2 minuty - jeżeli wykryje nowe wyższe V0max poinformuje natychmiast po zapisaniu treningu.
Z tym, że takie parametry mam ze stryda, narzędzia bardziej dokładnego od gpsa. Nie da się tego obejść?
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przy włączonym GPS a dystansie i tempie zawsze z footpoda nadal będziesz miał dokładne dane ze Stryd, ale też mapkę treningu i dane dla zegarka do Vo2max. I wilk syty i owca cała.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki. Przeboleję i włączę tę przeklętą technologię :lalala:

Wiecie może czym się różni "odpocznij" od "odpoczynek" przy tworzeniu treningów w garmin connect?
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niczym. Komunikatem jaki zobaczysz gdy będzie się rozpoczynał dany odcinek.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:Niczym. Komunikatem jaki zobaczysz gdy będzie się rozpoczynał dany odcinek.
Wczoraj biegałem z "odpocznij" i podczas odpoczynku liczona była średnia predkość, całkowity dystans itd. Nie truchtam podczas przerw tylko sobie chodzę. Dystans zamiast 7km z całego biegania wyniósł ponad 8 i średnia zamiast 4:20 ponad 7:00. Chcę aby był liczony całkowity czas treningu ale bez mankamentów o których wspomniałem. Może tym się różni odpoczynek od odpocznij? Jeśli nie to czy znacie jakieś obejście? Tak wiem czepiam się ale zboczenie zawodowe robi swoje :bum:
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie ma takiej opcji :)
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tego zegarka? Jego Plusy i minusy :)

Z mojej strony pytania:
- Jak wygląda sprawa wgrywania kursu i nawigowania po nim?
- synchronizacja przez BT z telefonem, zgrywanie treningu z zegarka i wgrywanie np kursów przez apk, bez kabla? Jak to chodzi?
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

spens pisze:Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tego zegarka? Jego Plusy i minusy :)

Z mojej strony pytania:
- Jak wygląda sprawa wgrywania kursu i nawigowania po nim?
- synchronizacja przez BT z telefonem, zgrywanie treningu z zegarka i wgrywanie np kursów przez apk, bez kabla? Jak to chodzi?
1 punkt się nie wypowiem. Nie korzystam
2 punkt komunikacja bardzo dobra. Jeszcze nie miałem problemów.

Wady:
1. Daty nie da się ustawić z poziomu zegarka tylko poprzez synchronizację z gps co jest kompletnym nieporozumieniem. Miałem sytuację kiedy musiałem przed treningiem zrestartować zegarek. Po resecie data dnia poprzedniego. Włączyłem gps i wyszedłem na trening. Nie zwróciłem uwagi czy gps już załapał. Załapał po 100 metrach biegu i przestawił datę i godzinę. Dzięki temu 100 metrów zrobiłem 23 sierpnia na resztę treningu 24 sierpnia. Na wykresach trening trwał 24 godziny. Nie mam pojęcia po kiego grzyba zabraniać ręcznie ustawiać datę.
2. Podczas treningów powtórzeniowych brak ustawienia opcji typu "Nie licz tempa, dystansu podczas odpoczynku" Dobieg, sesja i powrót wyniosły mi 7 km a zegarek policzył 8 km ponieważ zliczał spacerowanie, podskoki i ćwiczenia podczas przerw,nawet do średniej z całości treningu. Nie każdy robi truchty podczas przerw prawda? Brak takiej opcji wkurza.
3. Może to nie wada ale czemu jeszcze nikt nie stosuje genialnego podświetlenia jakie jest w timexach ironman podczas potrząsania ręką? Ten garminowski nie wiem na jakiej zasadzie działa. Czasem zbliżam rękę do oczu i się nie podświetli. Może za wolno wykonałem ruch?

Zalety:
Prócz powyższych szkolnych niedoróbek lub celowego działania oraz poniższej dywagacji jestem zadowolony.

Dywagacja:
Mam pewne wątpliwości czy zegarek liczy wszystko ze stryda podczas włączonego GPSa skoro opcja "użyj jako źródła prędkości" dotyczy tylko prędkości a nie tempa i dystansu. Po biegu raz z gps a raz bez tą samą trasą wskazania było różne szczególnie w lesie. Również odczyt tempa chwilowego (średnia z 3 sekund, pole ze sklepu "Configurable pace") bez gps to czysta przyjemność, z gps to jakieś szaleństwo.
Awatar użytkownika
ziko303
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:16
Życiówka w maratonie: 3:48:40

Nieprzeczytany post

Co do kursów, korzystam i jest ok. W widoku jest narysowana trasa, w przypadku zejscia z kursu lub zmiany kierunku jest sygnał dźwiękowy. Zdaje się można tez wgrac jakąś apke z mapami ze sklepu Carmina. Kursy oczywiście ustawialem w aplikacji connect.
Blog

Komentarze

5k 21:55 (2018) / 10k 45:16 (2020) / HM 1:40:34 (2017)/ M 3:48:40 (2016)

Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ