Adam uwazaj... ja nic nie proponuje, tylko odpowiadam na pytanie "jak można wykorzystać"
Czytaj logicznie.

A z kto tak uważa? (poza tym jedynym nieszczesnym zdaniem z Twojej ksiazki, co uwazam za blad w druku albo wyrwane z kontekstu)Adam Klein pisze: Definicja progu jaką podałem jest taka sama jak Twoja, tyle, że chciałem przy okazji pokazać, że obarczanie mleczanu winą za konieczność zatrzymania sie nie jest prawdą.
NapisałeśAdam Klein pisze:blas, pytanie do Rolliego było jak wykorzystać PRÓG w treningu a nie jak wykorzystać MLECZAN.
Zanim znowu zaczniesz pisac pomyśl chwilę.
Przecież ja w moim artykule pokazuję link do artykułu jak wykorzystać w treningu MLECZAN ale nie PRÓG.
Kalki, ja się w tym miejscu nie zastanawiam nad progiem ale nad mleczanem jako powodem zaprzestania wysiłku, rozumiesz? To jest inny temat, który poruszam przy okazji.
Definicja progu jaką podałem jest taka sama jak Twoja, tyle, że chciałem przy okazji pokazać, że obarczanie mleczanu winą za konieczność zatrzymania sie nie jest prawdą.
Przyznam szczerze, że do tej pory myślałem, że zwiększone wydzielanie mleczanu jest jedną z przyczyn mojego zwalniania i w rezultacie przerwania wysiłku. Tłumaczyłem to sobie tym, że mleczan zaburza normalną pracę mięśni i jego utylizacja stanowi dodatkowe obciążenie dla organizmu.Bylon pisze:Nie wydaje mi się, żeby w środowisku był bardzo rozpowszechniony ten pogląd z mleczanem jako przyczyną konieczności zaprzestania długotrwałego wysiłku.
Nie do konca. Eliminacja (dehydrogeneza) odbywa sie tylko jak jest dostepny tlen. Wiec jezeli wysilek przekracza VO2max wtedy nie wzrasta eliminacja.pawelvod pisze:w przypadku mleczanów, eliminowane są one tym szybciej im wyższe ich stężenie. Gmatwane jest to jeszcze okresem połowiczej redystrybucji
Dyskusja nigdy nie jest zbędna.blas pisze:Udowodniłem Ci, że jak najbardziej warto mierzyć mleczan zamiast katować się na sprawdzianie na maksa na 5/10km.
No to czemu sapiemy?Adam Klein pisze:Rolli, sapiemy bo utylizujemy mleczan?To chyba Twoj własny pomysł?
No i co teraz?Adam Klein pisze: Po kolei:
1. Pytanie do Rolliego: Jak wykorzystać próg w treningu?
2. Rolli: zrobić bieg z intensywnością progową i po 2 tyg treningu sprawdzic znowu
3. Ja: Po co nam próg? Wystarczy zrobić sprawdzian, sprawdzian w rozumieniu stałego powtarzalnego schematu, to moze byc jakiś trening interwałowy, np 5x1000m w trakcie którego monitorujemy mleczan. Próg jest nam niepotrzebny, nie mówiąc o tym, że jego wyznaczenie jest dyskusyjne (co widać chociażby w cytowanym przez Ciebie linku z trainingpeaks).