skoro ten słabszy ukończył zawody w 40h, czyli dłużej cierpiał, dłużej znosił trudy trasy, to jest bardziej przygotowany, niż ten który poszeł na łatwiznę i pyknął trase w 20h...

To jest przykład czysto hipotetyczny - i co ten drugi zawodnik nie ukończył żadnych innych zawodów przez dwa lata? To znaczy że coś się stało, albo mu nie zależy na starcie w utmb...Logadin pisze:Ze snail zgodzę się lekko przy jednym. Właśnie to co opisał wyżej - jeden zawodnik 5+5+2, gdzie oba pierwsze ciężkie wyścigi i np. dajmy na to kończone w czubie stawki. Drugi zawodnik 5+5+5 łatwe 100km pod koniec stawki. Jeden się łapie, drugi nie.
to jest tylko gdybanie, bo nigdy nie biegł 40hLogadin pisze: Arek - z drugiej strony ten co zrobił trasę x2 szybciej musiał napierać dużo mocniej, możliwe, że przy 40h by się nawet nie spocił![]()
Oczywiscie przy założeniu, że chce się zakwalifikować do biegu 40-godzinnego a nie na określonym dystansieArek Bielsko pisze:to jest tylko gdybanie, bo nigdy nie biegł 40hLogadin pisze: Arek - z drugiej strony ten co zrobił trasę x2 szybciej musiał napierać dużo mocniej, możliwe, że przy 40h by się nawet nie spocił![]()
![]()
a ten słabszy już biegł 40h... i dał rade
standard to 30-40%kuczi pisze:Jeszcze nikt nie poruszył wątku startujących w UTMB a nie kończących biegu. Jaki jest odsetek tych DNF ?
dla porównania 2015:Number of participants starting : 2555 Of whom XXX are females : 258 (10,10% of males starting)
Number of finishers : 1468 (57,46% of males starting) Of whom XXX are females : 131 (8,92% of finishers) (50,78% of females starting)
Total number of withdrawals : 1087 (42,54% of males starting)
Kod: Zaznacz cały
Number of participants starting : 2563 Of whom XXX are females : 223 (8,70% of males starting)
Number of finishers : 1632 (63,68% of males starting) Of whom XXX are females : 132 (8,09% of finishers) (59,19% of females starting)
Total number of withdrawals : 931 (36,32% of males starting)
Ja to doskonale rozumiem, sledze dyskusje od poczatku, tylko myslalem, ze tu o jakies znaczace kwoty chodziQba Krause pisze:Sikor, nie chodzi o 100 EUR, tylko 1) o zasady, 2) o sposób przedstawiania pewnych kwestii.
sama opłata za wpisanie HR100 na listę ITRA jest tu mało istotna, dyskusja dotyczy szeregu innych zagadnień.
w 2012 była skrócona wersja.snail75 pisze:Tak z ciekawości zerknąłem sobie jak to wyglądało w ostatnich 5 latach
2012 85%
2013 68%
2014 65%
2015 63%
2016 57%
Generalnie albo co roku są co raz gorsze warunki albo co raz więcej przyjeżdża jednak przypadkowych ludzi, którym udało się uciułać ledwo punkty. Widzę nawet po sobie, że obecnie będąc praktycznie bez formy jestem w stanie uzbierać punkty, a z ukończeniem UTMB mógłbym mieć problem.
EDIT:
Zerknąłem jeszcze na 2011 rok i tam było jednak jeszcze gorzej - ukończyło zaledwie 48%
Ale kwota jest właśnie uzależniona do liczby uczestników. I tak jak już wcześniej pisałem - nie tylko od liczby uczestników biegu zgłoszonego do ITRA, ale od wszystkich biegów rozgrywanych w ramach danej imprezy mimo, że organizator nie chce zgłaszać biegów na pozostałych dystansach. Tak przynajmniej wypowiadał się jeden z orgów na fb ostatnio.Sikor pisze:Ja to doskonale rozumiem, sledze dyskusje od poczatku, tylko myslalem, ze tu o jakies znaczace kwoty chodziQba Krause pisze:Sikor, nie chodzi o 100 EUR, tylko 1) o zasady, 2) o sposób przedstawiania pewnych kwestii.
sama opłata za wpisanie HR100 na listę ITRA jest tu mało istotna, dyskusja dotyczy szeregu innych zagadnień.
(padla tu juz kwota 100 EUR, ale nie bylem pewien czy to od uczestnika mialo byc liczone czy jeszcze inaczej?).
Przy 100 EUR za calosc, to ja (gdybym byl organizatorem biegu) chcialbym byc na mozliwie wszystkich listach/rankingach.