Komentarz do artykułu Amerykańsko Europejska walka o dusze górskich ultrasów

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

to można by to nawet odwrócić na niekorzyść wymiataczy:
skoro ten słabszy ukończył zawody w 40h, czyli dłużej cierpiał, dłużej znosił trudy trasy, to jest bardziej przygotowany, niż ten który poszeł na łatwiznę i pyknął trase w 20h... :bum: bo w sumie to nie wiadomo, czy jest na tyle przygotowany fizycznie i psychicznie by był w stanie cierpieć aż 40h, czyli 2x dłużej :bum:
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
Kiprun
misio80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:55
Życiówka w maratonie: 3:29

Nieprzeczytany post

Logadin pisze:Ze snail zgodzę się lekko przy jednym. Właśnie to co opisał wyżej - jeden zawodnik 5+5+2, gdzie oba pierwsze ciężkie wyścigi i np. dajmy na to kończone w czubie stawki. Drugi zawodnik 5+5+5 łatwe 100km pod koniec stawki. Jeden się łapie, drugi nie.
To jest przykład czysto hipotetyczny - i co ten drugi zawodnik nie ukończył żadnych innych zawodów przez dwa lata? To znaczy że coś się stało, albo mu nie zależy na starcie w utmb...
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba - chodzi mi bardziej o to, że jeżeli już zawody korzystają z ITRA to niech zaczną korzystać z jego w pełni i niech biorą też przy weryfikacji zawodnika Performance Index, który w wielu wypadkach więcej powie niż sama punktacja - nie musi to być tylko UTMB. Uważam, że miałoby to spory sens i tyle.
Arek - z drugiej strony ten co zrobił trasę x2 szybciej musiał napierać dużo mocniej, możliwe, że przy 40h by się nawet nie spocił ;) Więc odwracać możemy w każdą stronę :)
misio80 - tutaj chodzi o sytuację, że hipotetyczny zawodnik nr2 robi sobie odpowiednie pkt. w rok na trzechłatwych zawodach punktowanych za 5pkt robiąc je po prostu pod limit. A zawodnik nr1 robi dwa dużo trudniejsze również za 5pkt do tego kończy w najlepszych dajmy na to 10% zawodników ale nie jest w stanie (chociażby nie może znaleść zawodów punktowanych za 5pkt w okolicy, a nie stać go np na podróż do innego kraju by jeszcze machnąć ww. zawody przed limitem czasu na skłądanie zgłoszeń na zawody) i robi inne chociażby za 4pkt. trudniejsze sporo od łątwych za 5pkt, dalej kończy je w czubie ale nie może przystąpić do udziału w loterii ze względu na brak 1pkt. Dlatego jakby Zawody korzystały nie tylko z punktacji ITRA ale też i PI od ITRA byłoby według mnie dużo lepszą opcją. Tylko tyle i aż tyle. Nie mam pretensji do imprez które tak nie robią ale uważam, że biorąc pod uwagę pkt+PI byłoby lepszym rozwiązaniem aniżeli samo zbieranie punktów.
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Logadin pisze: Arek - z drugiej strony ten co zrobił trasę x2 szybciej musiał napierać dużo mocniej, możliwe, że przy 40h by się nawet nie spocił ;)
to jest tylko gdybanie, bo nigdy nie biegł 40h :hej:
a ten słabszy już biegł 40h... i dał rade :taktak:
misio80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Arek Bielsko pisze:
Logadin pisze: Arek - z drugiej strony ten co zrobił trasę x2 szybciej musiał napierać dużo mocniej, możliwe, że przy 40h by się nawet nie spocił ;)
to jest tylko gdybanie, bo nigdy nie biegł 40h :hej:
a ten słabszy już biegł 40h... i dał rade :taktak:
Oczywiscie przy założeniu, że chce się zakwalifikować do biegu 40-godzinnego a nie na określonym dystansie :sss:
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Logadin, fajnie że przedstawiasz swoje zdanie i argumentujesz. mnie osobiście ta argumentacja nie przekonuje i krótko wyjaśnie dlaczego, nie próbując cię nawracać na moje myślenie.

1. uważam, że narzędzie musi być maksymalnie proste.
2. narzędzie ma weryfikować albo ściślej uprawdopodabniać zdolność delikwenta do UKOŃCZENIA utmb. z tego pktu widzenia najwłaściwszym kryterium jest moim zdaniem określona liczba UKOŃCZONYCH (bez względu na wynik) zawodów.
3. narzędzie to nie ma faworyzować szybszych zawodników. co to kogo obchodzi, że szybki zawodnik nie ma kasy/nie ma odpowiednich zawodów w okolicy? przecież wolny zawodnik może mieć te same "problemy" i dlaczego ma ich różnicować poziom szybkości?
4. uważam, że zawody za 4 punkty zawsze będą łatwiejsze DO UKOŃCZENIA od tych za 5 pktów. rozumiem, że chodzi tobie u trudność dokonania sportowego, ale tą droga rozumowania możemy zaraz kwalifikować zawodników łamiących 30 minut na dychę, bo są szybcy... kryterium dotyczące UKOŃCZENIA moim zdaniem musi odnosić się do kwestii związanych z UKOŃCZENIEM zawodów.

sorry za podkreślenia, ale uważam, że to jest sens pktów kwalifikacyjnych i należy wracać do tego sedna sprawy.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeszcze nikt nie poruszył wątku startujących w UTMB a nie kończących biegu. Jaki jest odsetek tych DNF ? :bum:
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba:

1 - jasne, zgoda. Co nie przekreśla jednak od razu tego, że nie dałoby się znaleść dosyć prostego sposobu połączenia pkt+PI
2 - zgadzam się - to jest właściwy sposób na sprawdzenie, tego nie neguję. Po prostu dodałbym jeszcze drugą furtkę poprzez pkt+PI. Tamtą dalej zostawiłbym tak jak jest
3 - tu nie chodzi o faworyzowanie, bo ja nie mam nic przeciwko tym którzy kwalifikują się kończąc zawody pod limit. Po prostu chciałbym by była dodatkowa możliwość wejścia od innej strony dla tych co jednak na zawodach walczą o wyższe lokaty
4 - a tutaj się nie zgodzę. BGUT vs B7D chociażby. Jeżeli się nie mylę to ITRA nie może dać więcej niż 4pkt biegom które są poniżej 100km nie ważne jakby nie były ciężkie. Zapewne nie ma jakoś wielu takich przykładów ale są. Wiem, że z tym nic się nie zrobi bo tak działa algorytm dlatego cały czas bym optował za drugą formułą (dodatkową) połaczenia pkt+PI
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Logadin

ad.4 nie masz racji

BUGT : 70km, 5000 przewyższenia = 120 effort points = 4 pkty kwalifikacyjne

B7D : 100km, 4000 przewyższenia + 140 effort points = 5 pktów kwalifikacyjnych

na stronie UTMB znajdziesz wiele biegów kwalifikacyjnych za 5 punktów, a wśród nich całkiem sporo biegów poniżej 100km:

http://utmbmontblanc.com/en/page/17/Qua ... races.html

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Arek Bielsko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:Jeszcze nikt nie poruszył wątku startujących w UTMB a nie kończących biegu. Jaki jest odsetek tych DNF ? :bum:
standard to 30-40%
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

2016:
Number of participants starting : 2555 Of whom XXX are females : 258 (10,10% of males starting)
Number of finishers : 1468 (57,46% of males starting) Of whom XXX are females : 131 (8,92% of finishers) (50,78% of females starting)
Total number of withdrawals : 1087 (42,54% of males starting)
dla porównania 2015:

Kod: Zaznacz cały

Number of participants starting : 2563   Of whom XXX are females : 223 (8,70% of males starting) 
Number of finishers : 1632 (63,68% of males starting)   Of whom XXX are females : 132 (8,09% of finishers) (59,19% of females starting) 
Total number of withdrawals : 931 (36,32% of males starting)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
snail75
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:05
Życiówka w maratonie: 2:58:55

Nieprzeczytany post

Tak z ciekawości zerknąłem sobie jak to wyglądało w ostatnich 5 latach

2012 85%
2013 68%
2014 65%
2015 63%
2016 57%

Generalnie albo co roku są co raz gorsze warunki albo co raz więcej przyjeżdża jednak przypadkowych ludzi, którym udało się uciułać ledwo punkty. Widzę nawet po sobie, że obecnie będąc praktycznie bez formy jestem w stanie uzbierać punkty, a z ukończeniem UTMB mógłbym mieć problem.

EDIT:
Zerknąłem jeszcze na 2011 rok i tam było jednak jeszcze gorzej - ukończyło zaledwie 48%
10km - 40:05
21,097 km - 1:24:56
42,195 km- 2:58:55
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Sikor, nie chodzi o 100 EUR, tylko 1) o zasady, 2) o sposób przedstawiania pewnych kwestii.

sama opłata za wpisanie HR100 na listę ITRA jest tu mało istotna, dyskusja dotyczy szeregu innych zagadnień.
Ja to doskonale rozumiem, sledze dyskusje od poczatku, tylko myslalem, ze tu o jakies znaczace kwoty chodzi
(padla tu juz kwota 100 EUR, ale nie bylem pewien czy to od uczestnika mialo byc liczone czy jeszcze inaczej?).
Przy 100 EUR za calosc, to ja (gdybym byl organizatorem biegu) chcialbym byc na mozliwie wszystkich listach/rankingach.
misio80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

snail75 pisze:Tak z ciekawości zerknąłem sobie jak to wyglądało w ostatnich 5 latach

2012 85%
2013 68%
2014 65%
2015 63%
2016 57%

Generalnie albo co roku są co raz gorsze warunki albo co raz więcej przyjeżdża jednak przypadkowych ludzi, którym udało się uciułać ledwo punkty. Widzę nawet po sobie, że obecnie będąc praktycznie bez formy jestem w stanie uzbierać punkty, a z ukończeniem UTMB mógłbym mieć problem.

EDIT:
Zerknąłem jeszcze na 2011 rok i tam było jednak jeszcze gorzej - ukończyło zaledwie 48%
w 2012 była skrócona wersja.
Od pewnego momentu dodali jedną górkę. To na pewno miało wpływ
snail75
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:05
Życiówka w maratonie: 2:58:55

Nieprzeczytany post

Sikor pisze:
Qba Krause pisze:Sikor, nie chodzi o 100 EUR, tylko 1) o zasady, 2) o sposób przedstawiania pewnych kwestii.

sama opłata za wpisanie HR100 na listę ITRA jest tu mało istotna, dyskusja dotyczy szeregu innych zagadnień.
Ja to doskonale rozumiem, sledze dyskusje od poczatku, tylko myslalem, ze tu o jakies znaczace kwoty chodzi
(padla tu juz kwota 100 EUR, ale nie bylem pewien czy to od uczestnika mialo byc liczone czy jeszcze inaczej?).
Przy 100 EUR za calosc, to ja (gdybym byl organizatorem biegu) chcialbym byc na mozliwie wszystkich listach/rankingach.
Ale kwota jest właśnie uzależniona do liczby uczestników. I tak jak już wcześniej pisałem - nie tylko od liczby uczestników biegu zgłoszonego do ITRA, ale od wszystkich biegów rozgrywanych w ramach danej imprezy mimo, że organizator nie chce zgłaszać biegów na pozostałych dystansach. Tak przynajmniej wypowiadał się jeden z orgów na fb ostatnio.
10km - 40:05
21,097 km - 1:24:56
42,195 km- 2:58:55
ODPOWIEDZ