Garmin Fenix 5/5s/5x

Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

droopy pisze: Równie dobrze można po prostu biegać...
Ale czemu od razu tak drastycznie... ;-)
PKO
Petavit
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja zawsze mam telefon przy sobie nawet na zawodach,mimo że z zegarkiem biegam już od kilku lat (zaczynałem od fenix 2,potam 3 no i teraz 5X).
Telefon mam przy sobie dla pezpieczenstwa. Zdarzyło mi się że nie mogłem wrócić o własnych siłach, ze względu na okropny ból kolana, nie mogłem nawet iść pieszo ( zwykle przeciążenie).
Innym razem w lesie uciekłem na drzewo przed 3 wyjątkowo agresywnymi psami które nie miały zamiaru mi odpuścić ).
Potrzebuje też mieć kontakt z dziećmi, które najczęściej zostawiam komuś pod opieką kiedy biegam.

Z kolei bieganie interwałów z telefonem jest strasznie nie wygodne, a w moim przypadku często spoglądam na zegarek żeby sprawdzić czy trzymam tempa ( jak jestem zmęczony to muszę pilnować żeby nie zwolnić a jak pełen energii to pilnuje żeby nie przesadzać z szybkim tempem, tak żebym dał radę zrobić cały trening ), więc telefon musiałbym cały czas trzymać w ręce.

Telefon trzymam w zasuwanej kieszeni z tyłu spodenek(najczęściej, bo wtedy mi nie przeszkadza, wręcz zapominam o tym że go mam) a przy wybiegach dla przyjemności ( interwały do przyjemnych nie należą ) lubie słuchać muzyki, więc sterowanie muzyką z telefonu który jest zasuniety z tyłu w kieszeni spodenek do łatwych nie należy i wtedy steruje zegarkiem.
W moim przypadku potrzebuje telefonu i zegarka.
Biegałem bez jednego i drugiego( BO PRZECIEŻ BIEGANIE JEST NAJWAŻNIEJSZE ) , ale wolę wersję z jednym i drugim, to dla mnie najbardziej konfortowa opcja.

Wysłane z mojego SM-G955F .
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Petavit pisze:Ja zawsze mam telefon przy sobie nawet na zawodach,mimo że z zegarkiem biegam już od kilku lat (zaczynałem od fenix 2,potam 3 no i teraz 5X).
Telefon mam przy sobie dla pezpieczenstwa. Zdarzyło mi się że nie mogłem wrócić o własnych siłach, ze względu na okropny ból kolana, nie mogłem nawet iść pieszo ( zwykle przeciążenie).
Innym razem w lesie uciekłem na drzewo przed 3 wyjątkowo agresywnymi psami które nie miały zamiaru mi odpuścić ).
Potrzebuje też mieć kontakt z dziećmi, które najczęściej zostawiam komuś pod opieką kiedy biegam.

Z kolei bieganie interwałów z telefonem jest strasznie nie wygodne, a w moim przypadku często spoglądam na zegarek żeby sprawdzić czy trzymam tempa ( jak jestem zmęczony to muszę pilnować żeby nie zwolnić a jak pełen energii to pilnuje żeby nie przesadzać z szybkim tempem, tak żebym dał radę zrobić cały trening ), więc telefon musiałbym cały czas trzymać w ręce.

Telefon trzymam w zasuwanej kieszeni z tyłu spodenek(najczęściej, bo wtedy mi nie przeszkadza, wręcz zapominam o tym że go mam) a przy wybiegach dla przyjemności ( interwały do przyjemnych nie należą ) lubie słuchać muzyki, więc sterowanie muzyką z telefonu który jest zasuniety z tyłu w kieszeni spodenek do łatwych nie należy i wtedy steruje zegarkiem.
W moim przypadku potrzebuje telefonu i zegarka.
Biegałem bez jednego i drugiego( BO PRZECIEŻ BIEGANIE JEST NAJWAŻNIEJSZE ) , ale wolę wersję z jednym i drugim, to dla mnie najbardziej konfortowa opcja.

Wysłane z mojego SM-G955F .
A telefon tobie sie nie poci? Xd

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak muszę biegać z czymś co nie powinno być mokre używam woreczków foliowych. Kluczyk, telefon, nawet dokumenty dają radę.
Ale telefony są teraz takie duże i ciężkie, że to naprawdę pomyłka jest.
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gdyby ktoś chciał dorzucić swoje 3gr do tematu brakujących w F5X funkcji (związanych z nawigacją i mapami) to zapraszam tu:

https://forums.garmin.com/showthread.ph ... as-of-4-10

O kwestiach wymienionych w powyższym linku rozmawiam już z garminem (np. potwierdzili dodanie wkrótce "zoomable elevation plot"), ale nie zaszkodzi listę aktualizować o nowe pomysły.

Pozdr.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blazko pisze:Gdyby ktoś chciał dorzucić swoje 3gr do tematu brakujących w F5X funkcji (związanych z nawigacją i mapami) to zapraszam tu:

https://forums.garmin.com/showthread.ph ... as-of-4-10

O kwestiach wymienionych w powyższym linku rozmawiam już z garminem (np. potwierdzili dodanie wkrótce "zoomable elevation plot"), ale nie zaszkodzi listę aktualizować o nowe pomysły.

Pozdr.
A rozmawiałeś z garminem o dodanie długości basenu 15m oraz modyfikacji treningu pływackiego z aplikacji GC i ze strony? (Calego dystansu jak i interwałów posczegolnych)

Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie rozmawiałem
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bym napisal w tamtym temacie, ale konta nie mam.
A nie wiem czy te od GC bedzie dzialac.

mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

Mam pytanie co do termometru. Czy nie łapie jednak troche temperatury ciała? Np. zimą gdy na zewnątrz jest ok. 5 stopni czy faktycznie wskaże te 5 stopni?
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jasne ze nie :)
Tzn jasne że nie wskaże temperatury powietrza i jasne że złapie temperaturę ciała - chyba że wywiesisz zegarek za oknem....
Jak chcesz mieć zapis temperatury otoczenia to garmin ma czujnik pt Tempe - montujesz go w miejscu możliwie oddalonym lub izolowanym od ciała, parujesz z zegarkiem i masz.
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Na ręce każdy zegarek będzie łapał. Prawdziwą temperaturę poda wtedy, kiedy go zdejmiesz na kilka minut.

Wysłane z iPhone
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blazko pisze:Jasne ze nie :)
Tzn jasne że nie wskaże temperatury powietrza i jasne że złapie temperaturę ciała - chyba że wywiesisz zegarek za oknem....
Jak chcesz mieć zapis temperatury otoczenia to garmin ma czujnik pt Tempe - montujesz go w miejscu możliwie oddalonym lub izolowanym od ciała, parujesz z zegarkiem i masz.
czyli kolejna opcja z serii - jest bajer do niczego nieprzydatny :)
Górski Ultra 100km - 14h
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:Na ręce każdy zegarek będzie łapał. Prawdziwą temperaturę poda wtedy, kiedy go zdejmiesz na kilka minut.

Wysłane z iPhone
Opcja temperatury moim zdaniem ma sens jak można ją ustawić jako pole danych i kontrolować podczas biegu. Np. na maratonie. Bardzo przydatna informacje zeby więcej pić.
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mareko pisze: czyli kolejna opcja z serii - jest bajer do niczego nieprzydatny :)
Nie zgodzę się. Nikt nie reklamuje Fenixa jako urządzenia do pomiaru temperatury powietrza.

Sam o tym pomiarze nigdy nie myślałem jako o czymś co zegarek ma oferować "docelowo" - i nie ważne czy chodzi o fenixa czy 2017r czy casio z 1995r. Co więcej, wydaje mi się, że czujnik temp. jest tam tylko przy okazji, jako coś co domyślnie pojawia się w urządzeniach z barometrycznym pomiarem ciśnienia.
Awatar użytkownika
blazko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mareko pisze: Opcja temperatury moim zdaniem ma sens jak można ją ustawić jako pole danych i kontrolować podczas biegu. Np. na maratonie. Bardzo przydatna informacje zeby więcej pić.
Jest taka opcja i możesz to ustawić jako pole danych.
Możesz nawet czujnik skalibrować i odjąć jakąś stałą żeby zrekompensować temperaturę ciała.

Czy będzie to miało realną wartość w praktyce, nie mnie oceniać.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ