Komentarz do artykułu TomTom Runner 3 HR + Music [TEST]

szczepano1985
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46:13
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

kalki pisze:
szczepano1985 pisze:Mam pytanie do użytkowników tego zegarka. Czy dobrze pokazuje tempo aktualne, ponieważ w mojej wersji pokazuje tempo które rożni się około 20 sekund na minutę od poprawnego mianowicie jeśli pokazuje odcinek po każdym kilometrze to pokazuje w miarę dobry czas. Średni czas na odcinku znacznie odbiega od aktualnego tempa w trakcie biegu. Czy ktoś jeszcze ma takie problemy?
nigdy nie sugeruj się tempem chwilowym, bo będzie ono niedokładne. Wynika to z samej technologii gps. GPS łapie twoją pozycję z dokładnością +- 5m. Więc technicznie rzecz biorąc zegarek nie ma możliwości pokazania właściwego tempa na tak krótkim odcinku. Na odcinku 1 km wszystkie dane zostaną uśrednione i pokaże w miarę dokładne tempo jakie było na odcinku. Dane jakie powinieneś używać na zegarku to dystans,czas, tętno, średnie tempo, średnie tempo okrążenia.

Rozumiem, ale problem polega na tym, że chwilowe tempo pokazuje równo i nie skacze ale potem średnie z kilometra pokazuje o 20 sekund wolniejsze i moim zdaniem jest to błąd oprogramowania i chciałem się skonsultować czy to tylko ten model czy ogólna sytuacja.
PKO
kalki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:20
Życiówka w maratonie: 2:53:56

Nieprzeczytany post

szczepano1985 pisze: Rozumiem, ale problem polega na tym, że chwilowe tempo pokazuje równo i nie skacze ale potem średnie z kilometra pokazuje o 20 sekund wolniejsze i moim zdaniem jest to błąd oprogramowania i chciałem się skonsultować czy to tylko ten model czy ogólna sytuacja.
Być może to jest błąd oprogramowania. Ale proponuję jeszcze sprawdzić na wymierzonym odcinku, np 1 km, zarejestruj czas odcinka i policz czy mniej więcej się czy tempo zgadza. Jeśli tempo średnie się zgadza to trudno będzie powiedzieć czy to jest błąd oprogramowania, bo tempo chwilowe jest obarczone błędem o którym Ci już pisałem, i trudno jest jest wskazać czy to jest błąd softu. Teoretycznie może się zdarzyć że zegarek wskazuje Ci cały czas takie samo tempo chwilowe, a w ostateczności okaże się że było ono 20 sec wolniejsze.

Jak jutro nie będzie padać to sprawdzę u siebie jak to wygląda (nigdy nie używałem tempa chwilowego bo uważam że jest ono niedokładne i wprowadza w błąd). Mam konkretnie model TomTom Runner 3 HR.
kalki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:20
Życiówka w maratonie: 2:53:56

Nieprzeczytany post

Dobra, mimo że padało to zrobiłem 10 km.

Więc udało się przetestować używanie tempa chwilowego. Starałem się utrzymywać w miarę równo tempo, co chyba się udało bo tempo chwilowe nie skakało za bardzo. Różnica w skokach wynosiła mniej więcej +- 2-3 sec /km. Zegarek łapał automatycznie lapa co 1 km i wyświetlał średnie tempo całego kilometra.

Rezultaty testu: Przy paru 1 km odcinkach (może to były 4 takie odcinki) można uznać że średnie tempo odpowiadało tempu chwilowemu. W dwóch przypadkach odchylenie wyniosło kolejno 10 sec i 20 sec. Przy reszcie odcinków średnie tempo odstawało o około +- 5 sec.

Wnioski: Potwierdziło się to co pisałem wcześniej. Tempo chwilowe jest obarczone błędem. 20 sec na km to jest bardzo duża rozbieżność. Wystarczy że chcesz zrobić interwał w tempie 3:30 i sprawdzasz czy biegniesz odpowiednim tempem, po skończeniu odcinka okazuje się że przebiegłeś 20 sec szybciej. To samo dyskwalifikuje używanie tej funkcji. Biegacze. którzy posiłkują się tempem chwilowym popełniają błąd. Używałem tempa chwilowego pierwszy i ostatni raz. Nie warto z tego korzystać bo wprowadza ono tylko w błąd i wyrabia nawyk gapienia się w zegarek co 100 m.

Jeśli w Twoim przypadku za każdym razem pokazuje tak dużą rozbieżność (około 15-20 sec) to może rzeczywiście jest to błąd softu ale nie musi.
szczepano1985
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46:13

Nieprzeczytany post

Dziękuję bardzo za test i wyczerpującą odpowiedź. Wysłałem takie zapytanie do serwisu i twierdzą, że pracują nad poprawą softu. Chciałem się upewnić czy na innych egzemplarzach tak samo pokazuje. Ale zapewne to tempo chwilowe trzeba będzie sobie podarować.
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

TomTom długo twierdził że wszystko jest ok, ale ilość nagatywnych opinii rosła (przez ostatnie 2 lata). Niby czytałem że pracują nad zmianą w oprogramowaniu, ale to generalnie nie jest firma która wsłuchuje się w głosy swoich klientów.

W chwili obecnej w ogóle nie używam funkcji interwałów, tylko używam funkcji okrążeń albo manualne okrążenia. Mamy wtedy dostęp do średniego czasu okrążenia (czego o zgrozo brakuje w interwałach), więc wiem czy na danym okrążeniu muszę przyspieszyć, zwolnić, czy może trzymać tempo.

U mnie test chwilowego tempa wyglądał tak, że biegłem w tempie ok 6:00/min i przyspieszałem do ok 4:30/min. Prawidłowe tempo bieżące zegarek wskazywał po ok 90 sekundach. Z drugiej strony, zmianę z tempa szybszego na wolniejsze zegarek zauważał znacznie szybciej.
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
Sneip
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49.40

Nieprzeczytany post

Przymierzam się do kupna bardzo podobnego modelu a mianowicie TomTom Spark Cardio Music i chciałbym się was poradzić czy to dobry wybór czy jest lepsza opcja w tej cenie. Obecnie biegam od roku z TomTom runner (pierwszy model), przyzwyczaiłem sie już mocno do obsługi i zegarka i aplikacji na tel/komputerze, pomyślałem o zmianie bo mógłbym się pozbyć tel z ramienia a przy okazji miałbym dodatkową informację o tentnie (ale nie jest to warunek do zakupu), na moj kilometrarz (60 km tyg) i aspiracje (1 maraton w roku) nie potrzebuje czegoś ekstra ale może wskarzecie coś innego wartego uwagi?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Dla mnie był Ok, jedyna alternatywa to Garmin lub Polar z podobnej półki cenowej.
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

Po wielu testach tego urządzenia i zabawach z tempem chwilowym moje wnioski są następujące:

Sprzęt jeden z najlepszych na rynku ale trzeba biegać na typie treningu "Okrążenia" i do pomiaru tempa chwilowego korzystać z "tempa okrążenia" - to jest najbardziej wiarygodne bo juz po 100-200m pokazuje realne chwilowe, przy założeniu, że nie zmieniamy tempa co chwile. Na zawody czy interwaly idealna sprawa.

Testowałem wiele zegarków i nigdzie tempo chwilowe nie nadaje sie do użytku. Osobiście twierdze, że algorytm który TomTom oferuje jest i tak najbardziej stabilny. Spróbowalibyście popatrzeć co sie dzieje z tempem chwilowym np. w Polarach m400 m430 - istna karuzela i wachnięcia o 30-40 sekund przy bardzo stabilnym tempie.
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
marcinplnl
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 51

Nieprzeczytany post

Czy możecie się wypowiedzieć jak długo trzyma bateria w tym zegarku podczas treningu z hr.
Zastanawiam się nad nad wersją tomtoma cardio bez muzyki.
Ile godzin można przebiec na GPS i czujniku pulsu ?
Zauważyliście spadek mocy bateri na dłuższym okresie użytkowania zegarka tj. Pół roku albo dłuższym przy poprzednich wersjach 1 i 2 ?
Pozytywny na co dzień :hahaha:
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinplnl pisze:Czy możecie się wypowiedzieć jak długo trzyma bateria w tym zegarku podczas treningu z hr.
Zauważyliście spadek mocy bateri na dłuższym okresie użytkowania zegarka tj. Pół roku albo dłuższym przy poprzednich wersjach 1 i 2 ?
Uzytkuje od roku i moge Ci udzielić odpowiedzi:
Sam GPS - 9godzin
GPS + czujnik optyczny tętna - 7godzin
GPS + czujnik + muzyka - 5 godzin
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
marcinplnl
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 51

Nieprzeczytany post

mareko pisze:
marcinplnl pisze:Czy możecie się wypowiedzieć jak długo trzyma bateria w tym zegarku podczas treningu z hr.
Sam GPS - 9godzin
Dzięki za odpowiedź. Czyli wygląda znośnie. Mogło by być lepiej ale i gorzej :ble:
Pozytywny na co dzień :hahaha:
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinplnl pisze:
mareko pisze:
Sam GPS - 9godzin
Dzięki za odpowiedź. Czyli wygląda znośnie. Mogło by być lepiej ale i gorzej :ble:
jak potrzebuje lepiej to po prostu podłączam powerbank i po kłopocie,
ładowarka jest tak skonstruowana, ze można miec zegarek na ręce i ładować jednocześnie - tylko troche uwiera
Górski Ultra 100km - 14h
Linka3011
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 52

Nieprzeczytany post

Cześć :hejhej:
A czy wiecie może, czy podczas treningu można zmienic album z muzką?
Bo jakoś nie potrafię tego ogarnąć... Najpierw ustawiam listę czyli mam tam album konkretnego wykonawcy, a potem wyszukuję słuchawki, a dopiero potem włączam mierzenie treningu i jak już biegnę, biegnę i bym chciała jednak innego wykonawcę, to nie wiem jak to zmienić.
Mam runnera 3 cardio music.
Pozdrawiam :hej:
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Linka3011 pisze:Cześć :hejhej:
A czy wiecie może, czy podczas treningu można zmienic album z muzką?
Bo jakoś nie potrafię tego ogarnąć... Najpierw ustawiam listę czyli mam tam album konkretnego wykonawcy, a potem wyszukuję słuchawki, a dopiero potem włączam mierzenie treningu i jak już biegnę, biegnę i bym chciała jednak innego wykonawcę, to nie wiem jak to zmienić.
Mam runnera 3 cardio music.
Pozdrawiam :hej:
na inna playliste możesz zmienić ale musisz zrobić pause w treningu i wtedy góra/dół i wybierasz inną playliste
Górski Ultra 100km - 14h
ramzi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:48

Nieprzeczytany post

Czu oprócz kwestii nawigacyjnych są jeszcze jakieś różnice pomiędzy Runner2 a Runner 3 ??
Przymierzam się do wersji "cardio music"
w artukule o Runner3 jest wzmianka "Sterowanie muzyką tym razem zostało poprawione, możemy łatwo przewijać pomiędzy utworami czy nacisnąć pauzę."
Czy ktoś może mi powiedzieć czy w Runner 2 też tego nie poprawili ??
Czy soft jest dokładnie ten sam ??
Czy paski to też to samo ?? Czy jak kupie zegarek Runner2 to opaska z RUnner3 będzie pasowała ??

będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam,
ramzi
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ