Wszystko o ITRA

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Ale taki Szost to sie musial z drugiej linii przebijac i pewnie dlatego przybiegl dopiero 9. :bum:
New Balance but biegowy
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Kangoor5 pisze:
Adam Klein pisze:2. Osobny start elity jest zły?
Tak, bo to prowadzi do takich patologii.
Przecież wystartowali razem.
Nie chodzi o to, kto z której linii startował, ale o dzielenie zawodników na gwiazdorów i całą resztę. To był ogromny zgrzyt na tych igrzyskach. Tym bardziej, że organizowanych przez kraj, którego przedstawiciele zdają się najgłośniej upominać innych w kwestiach fair- play, czystej rywalizacji itp. Tymczasem na własnej ziemi , podczas Igrzysk Olimpijskich, postanowili wybranym maratończykom przyznać zaszczyty jeszcze przed startem, a całą resztę odgrodzić kordonem, żeby nie przeszkadzali wybrańcom pokazywać się przed kamerami. Nawet sam dobór gwiazdorów był mocno wątpliwy, skoro wielu z nich bardzo wyraźnie przegrało z "drugoplanowymi" uczestnikami.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No dobra, głupio zrobili, ale to jednak co innego. Puszczenie grupki "elity" 20 m przed tłumem biegaczy "masowych" nie jest chyba niczym złym? Nie raz się zdarza, że napierający z tyłu tłum przewróci dobrego biegacza, dla którego dany start jest czymś ważnym dla jego "by albo nie być". Jeśli są ludzie, którzy wiążą z zawodami jakieś kwestie życiowe, zarobkowe, sponsorskie, no to dlaczego nie ułatwić im życia?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Brzmi sensownie. Nie dyskutuję dłużej, bo nie znam przypadków przewrócenia czołowego biegacza przez napierający tłum, ani nie wiem jak ten osobny start na MŚ wygląda w praktyce.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Akurat dwa przykłady z zeszłego roku, ale nie z trailu:
Arek Gardzielewski na Biegu Ursynowa (stratowany, zszedł).
Goefrey Kamworor na Mistrzostwach Świata w półmaratonie (stratowany, chociaż i tak wygrał)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w biegach górskich nikt nikogo nigdy nie stratował (nie za dużo tych kwantyfikatorów?)

a wspólny start, gdzie ruszamy wszyscy razem jest wielką wartością trailu. poza tym w Annecy dwa lata temu nie było specjalnych przesłanek żeby to zrobić - poza (moim zdaniem) chybioną próbą bezmyślnego skopiowania pewnego rozwiązania z biegó ulicznych
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ja nie wiedziałem, że oni coś takiego próbują wprowadzić na siłę. No to jest zagadnienie do przekazania dla Kasi i Krzyśka.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Adam, są dwie strony medalu, temat na dłuuuuugą rozmowę albo długi artykuł, tu w skrócie:

Perfomance Index (moim zdaniem genialne narzędzie, świetne obmyślone, które umożliwiło wiarygodne odnoszenie do siebie różnych wyników i stworzenie wiarygodnego rankingu biegaczy górskich)

Kuba dzięki za art w Ultra(dostałem właśnie na Chojniku). Dzięki temu dowiedziałem się o co chodzi. Ogólnie temat baaaardzo mało nagłośniony. ITRA powinna orgów imprez naciskać na promocję organizacji w zamian za jakieś profity/zniżki. Biegacze o tym nie wiedzą. A może się mylę i czołówka wie?

PI nie takie genialne. Np Piotr Łobodziński jest w reprezentacji PL dzięki jednemu biegowi w 2014 na 23km(ad brak promocji krótszych dystansów).
Gdzie on biega, że tych imprez nie ma w ITRA? A no tak po schodach :)
http://www.i-tra.org/community/piotr.lo ... ki/527632/
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

obie uwagi ciekawe, ale obie napisałeś tak, że nie potrafię zrozumieć o co chodzi - mógłbyś innymi słowami? to odpowiem w miarę możliwości.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie miałem na myśli nic ponad to co napisałem :)

1. Ad popularność ITRA i 53 opłacone osoby z PL. Ja się o tym rankingu dowiedziałem parę msc temu, dzisiaj przeczytałem Twój art o PI.
ITRA powinna się jakoś reklamować ale chyba tego nie robi.

2. PI nie jest doskonałe co widać na przykładzie Łobodzińskiego. Myślę że na jego miejsce znalazło by się w PL kilku innych zawodników z mocnym PI, opartym o więcej niż jedne zawody 3 lata temu.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. Pewnie tak, ale nie bardzo wiem, jaką reklamę można by tu zrobić, żeby była skuteczna. Myślę, ze system rabatowania składek i opłat w zamian za reklamę i promocję świadczoną przez organizatorów jest dobrym kierunkiem.

2. Ja tak nie uważam, owszem to jest "stary" wynik, ale bardzo dobry - nikt nikomu nie broni zrobić lepszego :)
zresztą on zaraz zniknie, bo ma 3 lata :)

Łobo, musisz znowu coś pobiec...

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wynik rewelacja nie przeczę, ale wg tego rankingu Piotrek nie jest w formie bo "nic" nie biegał od 3 lat.
Dobrze wiemy, że nadal ma świetne wyniki tylko na innych dystansach.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ok zapłaciłem 5eu i już wiem ;)
Punktacja jest bardzo mało miarodajna.
Przykład z Ultra Chojnika.
Przez 15km biegłem i walczyłem o 3 pozycję z Maćkiem, który dla >100km ma PI:358(general 502), a moje to 674(general 678).
Czyli przed startem go ignoruję, a w trakcie biegu spotykamy się w top 5 na 50km. Do tego przez 15km nie mogę mu się urwać. Ostatecznie przybiega 30min po mnie, czyli super wynik. Dodam że Maciek ma zaliczone 2x UltraKotlina 140km chyba zrobione pieszo, bo po 40 godzin :)
Sprawdziłem inne osoby i jak masz np PI 600, to realnie wszyscy od PI 500 mogą zagrozić na zawodach.
Może w samej czołówce nie ma takiego rozrzutu, bo oni starają się biegać w dobrze obstawionych biegach i zawsze się ścigają, robią mniej błędów.
Tyle, że czołówka nie potrzebuje ITRA, żeby wiedzieć z kim się ściga ;)

Na Chojniku wygrał ze mną o 3min Sebastian z PI 588.
Awatar użytkownika
rachwal
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blas pisze:Na Chojniku wygrał ze mną o 3min Sebastian z PI 588.
Nie ma wstydu, wstyd byłoby przegrać z kimś z PI 496 czy coś ;)

Dopóki w ITRA zawodów będzie jak na lekarstwo to ten ranking będzie tylko fajną ciekawostką. Dla przykładu nawet jeśli za chwilę Przedwojewski wygra Bieg Marduły to nadał w ITRA będzie miał całe 0 pkt (słownie zero).

Tak czy inaczej kolega kolegi, który interesuje się tym "śmiesznym" rankingiem zrobił takie oto zestawienie Polaków w ITRA:
http://itrarank.com

Można tam poznać swoją pozycję w rankingu (nie tylko punkty, które niewiele nam mówią) oraz porównać się z kolegami:
http://itrarank.com/compare?find=354924 ... 579:107248

Kolega kolegi mówi, że aktualizacje (jeśli bóg da) punktacji będą miały miejsce raz na tydzień w poniedziałek.

pozdrawiam
RateMyTrail.com
Najlepszy na świecie ranking biegaczy górskich!
ODPOWIEDZ