OBW2 - różne szkoły, różne czasy

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

netzah pisze:Czyli jednak w stronę Skarzynskiego a nie Bartka O.

Dla przykładu skoro tempo M planowane na 5:00 i OBW2 proponowane na 4:55-4:45, wychodzi wzór na OBW2 :

"TM -5%"

...
Jak chcesz uzyskać pomoc - to napisz jakiś osiągnięty ostatnio wynik, a nie "tempo M planowane na..."
Wiesz, ja sobie mogę zaplanować tempo M na 2:50/km i jakiego wzoru bym nie wziął, to OWB2 (czy tam BC2) -> chyba żaden wzór mi nie wyjdzie :hej:
biegam ultra i w górach :)
PKO
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

netzah pisze:Poniżej info ze strony Bartka O. w artykule:

"Drugi zakres – co to takiego?

Pytanie, jakim biegaczem jesteś? Największy problem z drugim zakresem, to podawanie jego intensywności według schematu: tempo maratonu + 10 do 20%. Więc jeżeli biegniemy maraton z prędkością 3:30 min/km to nasze tempo drugiego zakresu będzie wynosiło 3:51 – 4:12. Więc średnio ok. 4:00 min/km. "

Tak jak wcześniej pisałem u niego 2 zakres w moim przypadku wychodzi 5:30-6:00 gdy chcemy biec M w tempie 5:00...

Czy może OBW2 a drugi zakres to nie to samo?
Przeczytałeś cały tekst? Przecież jest tam napisane, że to tempo U NIEGO się sprawdza, a przy wolniejszych biegaczach już nie.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W książce Skarżyńskiego tempo wb2 dla planowanego maratonu w 2h30min jest 3:45-3:50, przy czym żeby zrobić taki wynik średnie TM musi być 3:33. Dla wyniku 3h30min wb2 = 4:45-4:50 a TM=4:59. Dla wyniku 3h tempo wb2=TM=4:15-4-20. Czyli dla wyników ponad 3h tempo wb2 jest szybsze od TM a dla wyników poniżej 3h tempo zaczyna być coraz wolniejsze. To tak żeby zbytnio nie krytykować Bartka bo jak już zostało zauważone u niego tak to tempo wygląda, tyle że nie potrzebnie podał jakby ogólny wzór.

A odnośnie samego wb2 - Skarżyński zdaje się zaleca to biegać z pulsometrem i podaje zakres 76-85% HRmax - wręcz pisze że jak tętno wcześniej skoczy ponad 85% należy przerwać trening a dopiero następny rozpocząć tempem nieco wolniejszym, czyli u niego tego tempa szuka się metodą prób i błędów - tak żeby w końcu cały odcinek przebiec jednostajnym tempem mieszcząc się w widełkach tętna. W nowej książce o Maratonie są plany na konkretne wyniki i jest to tempo podane, ale w starej książce nie było temp i jedyny wyznacznik to był pulsometr. Teraz mi łatwiej bo umiem wyczuć to tempo ale kiedyś bez pulsometru pewnie bym to biegał zdecydowanie za szybko.
36:20 1:19:45 2:53:10
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

div pisze:W książce Skarżyńskiego tempo wb2 dla planowanego maratonu w 2h30min jest 3:45-3:50, przy czym żeby zrobić taki wynik średnie TM musi być 3:33. Dla wyniku 3h30min wb2 = 4:45-4:50 a TM=4:59. Dla wyniku 3h tempo wb2=TM=4:15-4-20. Czyli dla wyników ponad 3h tempo wb2 jest szybsze od TM a dla wyników poniżej 3h tempo zaczyna być coraz wolniejsze. To tak żeby zbytnio nie krytykować Bartka bo jak już zostało zauważone u niego tak to tempo wygląda, tyle że nie potrzebnie podał jakby ogólny wzór.

A odnośnie samego wb2 - Skarżyński zdaje się zaleca to biegać z pulsometrem i podaje zakres 76-85% HRmax - wręcz pisze że jak tętno wcześniej skoczy ponad 85% należy przerwać trening a dopiero następny rozpocząć tempem nieco wolniejszym, czyli u niego tego tempa szuka się metodą prób i błędów - tak żeby w końcu cały odcinek przebiec jednostajnym tempem mieszcząc się w widełkach tętna. W nowej książce o Maratonie są plany na konkretne wyniki i jest to tempo podane, ale w starej książce nie było temp i jedyny wyznacznik to był pulsometr. Teraz mi łatwiej bo umiem wyczuć to tempo ale kiedyś bez pulsometru pewnie bym to biegał zdecydowanie za szybko.
No tak, tylko że tutaj (zwłaszcza początkujący) mają 2 problemy:
1) Źle wyznaczone HRmax - co jest nagminne.
2) Ktoś się nie wyśpi albo nażre dzień wcześniej i już tętno ma na wyjściu wyższe, polecisz chwilę pod górkę czy pod wiatr i skoczy powyżej - to co? Przerywać?

Takie sztywne trzymanie się pulsometru różnie może wyjść - ja zdecydowanie wolę biegać mając podane widełki tempa, wiem że pobiegłem 10km czy HM w czasie X (i to jest realnie przebiegnięty wynik), a nie jakieś dziwne "przygotowuję się na 3h to po ile biegać" - tyle że nawet jeśli ktoś dopiero przygotowuje się na te 3h to (co bardzo słusznie napisał mihumor) na początku planu może biegać 8km w tempie X, a pod koniec planu już 18km w tempie szybszym o 5-10 sekund i wszystko będzie BC2, bo forma rośnie.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dlatego nawet Daniels zaleca co jakiś czas zrewidować tempa - tzn. pobiec jakieś zawody czy test.
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

marek84 pisze: Takie sztywne trzymanie się pulsometru różnie może wyjść - ja zdecydowanie wolę biegać mając podane widełki tempa, wiem że pobiegłem 10km czy HM w czasie X (i to jest realnie przebiegnięty wynik), a nie jakieś dziwne "przygotowuję się na 3h to po ile biegać" - tyle że nawet jeśli ktoś dopiero przygotowuje się na te 3h to (co bardzo słusznie napisał mihumor) na początku planu może biegać 8km w tempie X, a pod koniec planu już 18km w tempie szybszym o 5-10 sekund i wszystko będzie BC2, bo forma rośnie.
Zgadzam się i też tak właśnie trenuję (na tempo).

Ja tak ogólnie odniosłem się do tematu i poszukiwaniu wzoru na to wb2, które dla każdego poziomu jest inne w odniesieniu do zakładanego tempa TM. Wb2 jednak jest głównie kojarzone ze Skarżyńskim i on ma te swoje wytyczne np przerywanie treningu, które opisałem, co nie oznacza, że się z tym zgadzam.
36:20 1:19:45 2:53:10
netzah
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1:00:00

Nieprzeczytany post

Jeśli OBW2 odnosi się tylko do Skarżyńskiego to rozumiem że w wielu innych planach proponowanych przez inne szkoły nie ma czegoś takiego? Tzn od razu po tempie M, biega się Threshold?
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szkoła amerykańska nie ma BC2/OWB2 ale tak samo nie ustala sztywno BC1 to tyle i tyle - jest Easy i ma dość szeroki zakres. Można pobiec szybsze rozbieganie i wejść w zakres tętna np. 82% - czyli polskie BC2. Ale odpowiadając na pytanie - tak, po tempie maratońskim w tej szkole jest już tempo progowe.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ