Też jestem przeciwnikiem obowiązkowych badań.
Zgony w trakcie zawodów to często wynik biegu ponad stan, ponad własne możliwości, czasem z "zamgloną" świadomością. Nie da się zasymulować w żadnym badaniu jak organizm w takiej skrajnej sytuacji się zachowa. Rozsądek podopowiada żeby do takiego stanu w trakcie biegu się nie doprowadzać. Ale jak kto zrobi jego sprawa. Równie dobrze taka osoba może przejść panel badań obrazowych, wysiłkowych a w czasie zawodów umrzeć. Trudno wymagać od kogokolwiek żeby wziął za to odpowiedzialność.
Niby czemu, niby za jakie wynagrodzenie? I jeśli już to lekarz medycyny sportowej. Przecież nie Lekarz Rodzinny/lekarz POZ.
Komentarz do artykułu Wypadek śmiertelny w trakcie Orlen Warsaw Marathon
-
- Zaprawiony W Bojach
w związku z tragicznym zdarzeniem, zastanawiam się nad jedną kwestią. pobierając pakiet, podpisujemy klauzulę, że biegniemy na własną odpowiedzialność w domyśle, jesteśmy zdrowi.
często jednak jest tak, że pakiety pobiera osoba upoważniona. na podstawie upoważnienia odbiera pakiet, niczego nie podpisuje bo niby z jakiej racji. Myślę, że to wydawanie pakiet dla kogoś jest sporym ryzykiem dla organizatora imprezy biegowej.
często jednak jest tak, że pakiety pobiera osoba upoważniona. na podstawie upoważnienia odbiera pakiet, niczego nie podpisuje bo niby z jakiej racji. Myślę, że to wydawanie pakiet dla kogoś jest sporym ryzykiem dla organizatora imprezy biegowej.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52 min
- Życiówka w maratonie: 4:15:12
a takiej zgody nie wyrazasz przy zapisie? Klikasz ze regulamin znasz, a tan jest pewnie napisane o odpowiedzialnosci. U mnie badania sa obowiazkowe, lekarz mierzy cisnienie, osluch serce i pluca i inaksuja
-
- Zaprawiony W Bojach
Jeżeli przy zapisie coś oświadczamy to w jakim celu podpisujemy oświadczenie, odbierając pakiet startowy ?Sghjwo pisze:a takiej zgody nie wyrazasz przy zapisie? Klikasz ze regulamin znasz, a tan jest pewnie napisane o odpowiedzialnosci. U mnie badania sa obowiazkowe, lekarz mierzy cisnienie, osluch serce i pluca i inaksuja
Z własnego doświadczenia wiem, że ktoś odbiera mój pakiet i niczego nie podpisuje. Robi to na podstawie mojego upoważnienia. Uważam, że w przypadku jakiegoś tragicznego wydarzenia, organizator miał by kłopot.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Nie podpisuje, ale zostawia upowaznienie, tak?
Czyli de facto "podpisujesz" oswiadczenie dajac komus swoje upowaznienie.
Ciekawe swoja droga z tym podpisem. Zawsze w PL tak jest?
Nie przypominam sobie, zebym w DE musial cokolwiek podpisywac.
I to niezaleznie czy to na malej imprezie, duzej czy przy starcie w tri.
Rejestrujac sie na dany bieg musisz zaznyczyc opcje "zgadzam sie na zasady itd. wymienione w regulaminie" i tyle.
Czyli de facto "podpisujesz" oswiadczenie dajac komus swoje upowaznienie.
Ciekawe swoja droga z tym podpisem. Zawsze w PL tak jest?
Nie przypominam sobie, zebym w DE musial cokolwiek podpisywac.
I to niezaleznie czy to na malej imprezie, duzej czy przy starcie w tri.
Rejestrujac sie na dany bieg musisz zaznyczyc opcje "zgadzam sie na zasady itd. wymienione w regulaminie" i tyle.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52 min
- Życiówka w maratonie: 4:15:12
Ja podpisuje tylko odebranie pakietu (chyba) Majac kopie paszportu mozna odebrac pakiet za kogos. Przy odbiorze trzeba oddac karte od lekarza (na polowke i maraton). W Niemczech to chyba tylko wpisalem imie, nazwisko date urodzenia i dostalem pakiet. Na liscie wynikow caly czas jestem "Niemcem". W Polsce jakos nie bylo okazji pobiec.Ryszard N. pisze:Jeżeli przy zapisie coś oświadczamy to w jakim celu podpisujemy oświadczenie, odbierając pakiet startowy ?Sghjwo pisze:a takiej zgody nie wyrazasz przy zapisie? Klikasz ze regulamin znasz, a tan jest pewnie napisane o odpowiedzialnosci. U mnie badania sa obowiazkowe, lekarz mierzy cisnienie, osluch serce i pluca i inaksuja